Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Flaş! Karadayı ifade verdi

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat şoruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın ifade verdi.

        Karadayı, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Karadayı'nın Ankara Adliyesi'ne getirilişi sırasında polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu sırada İş Partisi üyeleri de adliyeye girmek isteyince kısa süreli izdiham yaşandı.

        "FİŞLEMELER SİZİN TALİMATINIZLA MI OLDU?"

        83 soru sorulan Karadayı'ya ifadesi sırasında 28 Şubat süreciyle ilgili olarak 'basına talimatla haber yaptırdınız mı?', 'Fişlemeler sizin talimazınızla mı oldu?', 'BÇG faaliyetlerinden haberdar mısınız?' şeklinde soru sorulduğu öğrenildi.

        "ÇEVİK BİR'E KIZGIN DEĞİLİM"

        Karadayı ifadesinde "Çevik Bir'e kızgın değilim" dediği öğrenildi.

        KARADAYI'NIN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

        Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, Karadayı'nın, hiçbir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, 'Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı' düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildiğini ifade etti.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara adliyesinde ifade veren Karadayı, sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

        Karadayı'nın avukatı Erol Aras, adliye önünde yaptığı açıklamada, Karadayı'ya 83 soru yöneltildiğini belirterek, "Bu sorulardan sonra, herhangi bir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildi. Şu andaki bilgi bu. Biraz sonra hakim karşısında, 'Haberi olmadan bu yapılanma olmaz'ın savunmasını vereceğiz" diye konuştu. Aras, Karadayı'nın aleyhinde hiçbir delil bulunmadığını iddia etti.

        "BU YİNE DE AĞIR BİR KARAR"

        Mahkeme kararının ardından yeniden kameraların karşısına geçen avukat Erol Aras, Karadayı'nın savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildiğini, nöbetçi hakimliğin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdiğini ifade etti.

        Avukat Aras, haftada bir gün karakola giderek imza vermek ve yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılan Karadayı'nın soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlar gibi ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme suçu''ndan tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildiğini kaydetti.

        Adli kontrol uygulanmasının bile ağır bir karar olduğunu savunan Aras, ''Bu delillerle bu kararın olmaması lazım ancak buna da şükrediyoruz'' dedi.

        Soruşturmanın gizliliği nedeniyle Karadayı'nın ifadesi hakkında bilgi veremeyeceğini anlatan Aras, ''Yorgun bir gün geçiren ve yanında ailesinden kimse bulunmayan Karadayı, karayoluyla İstanbul'a gidecek'' ifadesini kullandı.

        Müvekkilinin 28 Şubat soruşturmasına konu olan olaylarla herhangi bir bağının bulunmadığını savunan Aras, ''Delillerde de imzası yoktu bize göre. Altındaki insanlar da haksız yere tutuklu. Anayasal olarak da buradaki soruşturmanın yapılmaması lazım, o ayrı. Ama şu an önemli olan mahkemenin verdiği değerlendirmedir. Mahkeme, savcılığın görüşüne katılmadı. Mahkeme adli kontrolle salıverdi, bizim için şu an önemli olan bu. Soruşturma süreci bundan sonraki boyutta devam edecek'' değerlendirmesinde bulundu.

        Aras, bir gazetecinin ''Savcılığın tutuklanma talebi delil yetersizliğinden mi reddedildi'' yönündeki sorusunu, ''Mevcut delil durumuna göre bulguların varlığı değerlendirilerek adli kontrol sistemi yeterli olur diyerek adli kontrol sistemi uygulandı'' diye yanıtladı.

        Bir gazetecinin ''Karadayı'nın serbest bırakılmasında sağlık sorunları mı etkili oldu'' sorusunu da Aras, ''Tek bir gerekçeyi uygulamadı, adli kontrol yeterli olabilir diye genel bir gerekçe gösterdi. Haftada bir gün çarşamba günü imza atacak. Yurtdışına çıkış yasağı getirdi ve tutuklama kararını reddetti'' yanıtını verdi.

        HAFTADA BİR KEZ KARAKOLA GİDECEK

        81 yaşında olan İsmail Hakkı Karadayı serbest bırakılırken yaşından dolayı adli kontrolde tutulacağı bildirildi. Buna göre Karadayı haftada bir kez kendisine belirtilecek olan karakola giderek imza verecek. Karadayı hakkında ayrıca yurtdışına çıkış yasağı kondu.

        KARADAYI: HEPİNİZE İYİ GECELER

        Mahkeme çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçınan Karadayı 'Hepinize iyi geceler' demekle yetindi. Karadayı, Ankara'dan hareket ederek karayoluyla İstanbul'a hareket etti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ