Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 14 yıl sonra kaldırılıyor

        17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde Sakarya'da evleri yıkılan depremzedeler için geçici iskan amacıyla kurulan prefabrik evler, depremin 14. yıl dönümünde kaldırılıyor.

        Depremden sonra evleri yıkılan afetzedeler için yaptırılan ve geçici iskan amacıyla kurulan Dernekkırı ve Alancuma'daki prefabrik konutların kaldırılması için çalışma başlatıldı. Evlerini kaybeden depremzedelerin barınması amacıyla kurulan prefabrik konutlar, yoksul vatandaşların mekanı oldu. Depremden bir kaç yıl sonra kaldırılması düşünülen prefabrike yapılar, aradan 14 yıl geçmesine rağmen kaldırılamadı. Kalıcı konutların yapılmasıyla evlerine taşınan depremzedelerden sonra prefabrikler, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara geçici olarak tahsis edildi. Prefabrike konutların ikinci yıl sonunda ömrünü tamamlamasına rağmen 14 yıldır tüm uğraşlarına rağmen prefabrikeler tamamen boşaltılamadı.

        Prefabriklerin boşaltılması için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Dernekkırı ve Alancuma'da oturan 186 muhtaç aile için Korucuk Mahallesi'nde 50 metrekarelik konut inşa etti. İhtiyaç sahibi ailelerin, konut sahibi yapılmasının ardından prefabriklerin kaldırılması için harekete geçildi. Prefabrikte kalan ve ihtiyaç sahibi olmayan ailelere, prefabrikleri boşaltmaları için tebligatlar yapılmaya başlandı. Şehrin varoşu haline gelen prefabriklerin kaldırılmasıyla, depremin izi büyük ölçüde silinecek.

        Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, depremden sonra kurulan prefabrik yerleşimlerin kaldırılması konusunda son noktaya geldiklerini belirterek; "İki yerde vatandaşlarımız oturuyor. Dernekkırı ve Alancuma bölgelerindeki afet sonrası oluşan prefabriklerin kaldırılması konusunda da son noktaya geldik. Orada mağdur durumda olan afet sonrasında oturan hak sahibi olmamakla birlikte mecburiyetten oturduğunu tespit ettiğimiz insanlara konut tahsisleri yapıldı. Önümüzdeki iki ay içerisinde de buraların kaldırılması gerçekleşmiş olacak. Böylelikle 17 Ağustos'un depremden hatıra kalan olumlu olumsuz her şeyi de temizlemiş oluyoruz diyebiliriz" dedi.

        Kaldırılacak olan Dernekkırı prefabriklerinde eşiyle birlikte yaşayan Hüsniye Gümüş ise 14 yıldır prefabriklerde yaşadıklarını söyledi. Depremde kirada oturdukları evinin ağır hasar gördüğünü anlatan Gümüş; "Evim ağır hasarlıydı. Çadır kente yerleştik. Çadırdan sonra buraya geldik. Depremden beri buradayız. Burada yaşamak zor. Eşime miras düştü. Ev aldık. Oğlumu evlendirdik. Evde o oturuyor. Biz burada kalıyoruz. Ev var diye bize ev vermediler. Zora kaldık mı kiraya gideceğiz" diye konuştu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ