Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem IŞİD’in militanlarının ülkelerinden İran vizesiyle çıktıkları İran’da askeri eğitim aldıktan sonra Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtikleri belirlendi

        Bedirhan ÖZYİĞİT / ANKARA

        İki güvenlik görevlisi ile bir vatandaşın şehit edildiği Niğde saldırısının ardından yeniden gündeme oturan El Kaide’nin Suriye kolu IŞİD’in militanlarının ülkelerinden İran vizesiyle çıktıkları ve İran’da askeri eğitim aldıktan sonra Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtikleri belirlendi.

        Niğde saldırısının ardından yeniden gündeme gelen El Kaide’nin Suriye kolu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’ninmilitan trafiği deşifre oldu. Özgür Suriye Ordusu’nun rehin aldığı IŞİD militanlarının üzerinden çok sayıda pasaport, SIMkart ve örgütsel doküman ele geçirildi. Büyük bir kısmının Rusya, Kazakistan ve Kafkas uyruklu oldukları belirlenenmilitanların pasaportlarında yapılan incelemelerde neredeyse tamamının pasaportlarında İran vizesi olduğu saptandı. Askeri eğitimamacıyla İran’a girdikleri öğrenilen militanların İran’dan sonra Türkiye’yi transit ülke olarak kullanarak Suriye’ye geçtikleri ve “cihat” için El Kaide saflarına katıldıkları tespit edildi. Rehin alınanmilitanların üzerinde çıkan SIMkartların da Rus, İran ve Türk GSMşirketlerine ait oldukları saptandı. Elde edilen bilgilere göre El Kaide sempatizanları internet ya da çeşitli dernekler aracılığıyla IŞİD saflarına katılıyor. İstihbarat birimlerinin yaptığı çalışmalar sırasında söz konusu derneklerin başta İstanbul olmak üzere çok sayıdaki sınır ilinde faaliyet yürüttüğü kayıtlara geçti.

        İKİ GÜZERGÂH VAR

        IŞİD saflarına katılmak isteyenlerin iki güzergâh kullandıkları tespit edildi. Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ve Arap ülkelerinden gelenler, Irak geçişini kullanıyor. Kafkasya, Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerinden örgüte katılmak isteyenler ise Türkiye üzerinden iki farklı güzergâh kullanıyor. Pasaportlarıyla legal geçiş yapmak isteyenmilitanlar havayolu ile İstanbul’a geldikten sonra, çeşitli şekillerde sınır illerinden Suriye’ye geçiyor. İllegal geçişler ise İran üzerinden yapılıyor. Karayolu ile Iğdır’a, oradan Suriye hattındaki sınır illerine ulaşılarak 10’ar kişilik gruplar halinde Suriye’ye geçiliyor. “Emir”lerle görüştürülerek bağlılık yemini etmeleri istenenmilitan adayları daha sonra “Biat edenler ve etmeyenler” diye sınıflandırılıyor.

        ATMEH LOJİSTİK ÜS

        Şubat ayı itibarıyla tüm Türkmen bölgelerini ele geçiren IŞİD Türkiye sınırındaki Atmeh şehrini lojistik üs olarak kullanıyor. Son süreçte ÖSO’ya cephe alan IŞİD, selefi inancamensup olmasına rağmen üst düzey komutanları vasıtasıyla rejimle direkt bağlantı kuruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ