Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Haşim Kılıç'ın konuşmasının perde arkası

        Şerife GÜZEL-Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Mahkeme’nin 52. kuruluş yıldönümünde hükümete yönelik sert ifadeler içeren konuşmasının metnini 15 gün öncesinden hazırlamaya başladığı ve tek başına kendisinin kaleme aldığı öğrenildi. Kulislerde yanıtı aranan sorulardan biri de hükümet üyelerinden çok sert tepki alan konuşma metninden mahkemenin diğer 16 üyesinin bilgisinin olup olmadığıydı. Edinilen bilgiye göre Kılıç, konuşmasını evinde yazdı ve metne kimse müdahale etmedi.

        Kılıç son güne kadar; Mahkeme’ye yapılan eleştirileri de dikkate alarak konuşma metninde değişiklikler yaptı. Üyelere de son güne kadar içerik bilgisi vermedi. Hatta, kulislerde üyelerin de diğer dinleyiciler gibi konuşma sırasında bilgi sahibi olduğu dile getirildi.

        Yıldönümlerinde konuşmalar genelde AYM Genel Kurulu’nun açıklaması niteliği taşıyacak şekilde yapılırdı. Ancak bu kez Kılıç, tamamen kişisel görüşlerini metne yansıtmayı tercih etti.

        NELERDEN ETKİLENDİ?

        Kılıç’ın, üslubunun bu kadar sert olmasının altında yatan sebepler de cevabı aranan bir başka soru oldu. Kılıç’ın yakın çevresi özellikle 17 Aralık sonrası yargı mensuplarına dönük yer değiştirme ve ayrıştırma söylemlerinden etkilendiğini ifade etti. Kılıç’ın, Twitter kararı sonrasında, kendisine yönelik hükümet kanadından gelen, “Cübbeyi çıkar, siyasete gir” yönündeki sözlere de tepkili olduğu, Mahkeme’nin kararından dolayı kendisine yönelik şahsi çıkışları tek tek not ederek toplu şekilde yanıt vermeyi tercih ettiği bildirildi.

        DİKKAT ÇEKENLER

        Kılıç’ın konuşma metninde yer alan “vicdan yolsuzluğu” ifadesi dikkat çekti. Konuşmayı dinleyen yargı ve siyaset mensupları, bu ifadeyle neyi kastettiği sorusunun yanıtını almaya çalıştı. Kılıç’ın, 17 Aralık sonrası “yargıdaki paralel devlet” iddialarına karşı bu ifadeyi kullandığı belirtildi. Kılıç’ın Gorbaçov’dan alıntıladığı “Antenlere vize koyamazsınız” sözünü Twitter kararına karşı dile getirirken, “ele geçirilmesi gereken kale” tanımıyla da siyasetin AYM’ye bakışını ortaya koydu. Kılıç’ın en çok tartışılan ifadesi ise “gömlek değiştirme” oldu. Hükümet üyelerinin, Milli Görüş geçmişine göndermede bulunan Kılıç’ın, bu ifadesi, konuşmanın siyasi boyutunu gösteren en önemli unsur olarak değerlendirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ