Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 12 saat kurtarılmayı beklediler!

        Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde fotoğraf çekmek için çıktıkları230 metre yüksekliğindeki kayalıkta mahsur kalan 3 kişi, AramaKurtarma Derneği (AKUT) tarafından 12 saat süren operasyonlakurtarıldı. Kayaköy'den dün saat 06.30 sıralarında doğayürüyüşüne çıkan 54 yaşındaki Metin Demirci, 30 yaşındakiSelçuk Demir ve 24 yaşındaki Uğur Kaya, Soğuksu Koyu'na geçti.Burada çevreyi fotoğrafladıktan sonra Gemile Koyu'na gitmek isteyendoğaseverler, patika yoldan yürümek yerine, yolu kısaltarakkayalıklara tırmanmayı seçti. Soğuksu ile Gemile Koyu arasındaki230 metrelik dik kayalıklara tırmanmaya başlayan grup, 170 metretırmandıktan sonra daha fazla ilerleyemedi. Kayalıklarda mahsur kalanmaceraperestler, saat 12.00 sıralarında jandarma ve AKUT'tan yardımistedi.

        AKUT ULAŞTI

        Mahsur kalanları kurtarmak üzere harekete geçen Fethiye AKUT ekibi,saat 13.00 sıralarında Kayaköy'e gelerek Soğuksu Koyu'nayürüyüşe geçti. Kazazedelerin yerini uydudan tespit eden 8 kişilikekip, 3 saatlik yürüyüş ardından kurtarılmayı bekleyen Demirci,Kaya ve Demir ile göz teması kurdu. Metin Demirci ile cep telefonundangörüşen ekip üyeleri, kayanın zirvesine çıkarak 3 kişiyi yukarıçekmeyi kararlaştırdı. Zorlu yolculuğun ardından saat 18.00sıralarında 3 arkadaşın mahsur kaldığı kayalığın zirvesineçıkan kurtama ekibi, ip istasyonu kurarak inişe geçti. 60 metrelikinişin ardından mahsur kalanlara ulaşan ekip üyeleri, önce MetinDemirci'yi halatla çekerek kayalıklardan çıkardı. Demirci sağlıkkontrolünden geçirilirken, Selçuk Demir ve Uğur Kaya da mahsurkaldıkları yerden kurtarıldı.Yorgun ve bitkin oldukları gözlenen maceraperestlere su ve çikolataverildi. Demirci, Kaya ve Demir'in genel sağlık durumlarının iyiolduğu anlaşılınca, dönüş için yürüyüşe geçildi. Geceninkaranlığında GPS ve el feneri yardımıyla dönüş yolunu bulmayaçalışan AKUT üyeleri, geceyarısı Kayaköy'e ulaşmayı başardı.

        "SONRADAN FARK ETTİK"

        Doğa gezintisi yapmak ve fotoğraf çekmek için yürüyüşeçıktıklarını anlatan emekli elektronik mühendisi Metin Demirci,Soğuksu'dan Gemile Koyu'na gitmek isterken kayalıkta mahsurkaldıklarını söyledi. Kayalıkların bu kadar dik olduğunu tahminedemediklerini anlatan Demirci, ilk bakışta önümüzde 15 metreyüksekliğinde bir kaya bloğu vardı. Onu aştık, bir kaya bloğudaha çıktı. Onu da aştıktan sonra daha fazla ilerleyemedik. Dönmekimkânsızdı. Nasıl bir risk aldığımızı sonradan fark ettik"dedi.

        Mahsur kalmak dışında doğa yürüyüşünün çok güzelgeçtiğini anlatan bilgisayar mühendisi Selçuk Demir ise, "Bolfotoğraf çektik, manzara izledik. Ancak sonu biraz farklı bitti.AKUT'u bunun için yormak istemezdik. Kendilerine teşekkür ediyorum"diye konuştu.

        AKUT ÜYESİ OLMAYA KARAR VERDİ

        AKUT'un son derece hızlı gelip kendilerini kurtardığını anlatanUğur Kaya da kurtarma ekibine teşekkür etti. Operasyonun ardındanAKUT'a katılmak istediğini kaydeden Kaya, doğa yürüyüşüneçıkacaklara tesviyelerde bulundu.

        Uygun ekipman ve kıyafet olmadan butarz maceralara girilmemesi gerektiğini kaydeden Kaya, şöyle dedi:"Ayağımda tırmanış için uygun ayakkabı yoktu. Bu yüzden çokzorlandım. Bu tarz doğa gezintilerine çıkacaklar mutlaka ona göregiyinsin ve fazla risk almasın."Operasyonun ardından Kayaköy'e gelerek kendilerini bekleyen jandarmaaracına binen 3 kişi, ifadelerine başvurulmak üzere ÖlüdenizJandarma Karakol Komutanlığı'na götürüldü.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ