Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti’nin Soma’daki maden kazasıyla ilgili verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin sahibi Ali Rıza Alaboyun Habertürk'e konuştu

        Şerife GÜZEL/ANKARA

        AK Parti’nin Soma’daki maden kazasıyla ilgili verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin sahibi Ali Rıza Alaboyun, madenlerde yapılması gereken yeni mevzuat değişikliğinin içeriğine ilişkin, “İnsan sağlığının nasıl korunacağı tek tek vurgulanmalı” dedi.

        Maden mühendisi olarak bitirme tezini, “1982 Karadon kazası” üzerine yazan AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, bundan böyle bu tür acı kazaların yaşanmaması için ne tür önlemler alınması gerektiğini anlattı. 2004 yılından itibaren yapılan yasal düzenlemelerin AB direktifi doğrultusunda hazırlandığını hatırlatan Alaboyun, “Mevzuatı her ne kadar AB seviyesine getirsek de zihinsel dönüşüm gerçekleşmediği için uygulamada istenilen sonuç alınamıyor” diye konuştu.

        Alaboyun, şunları söyledi:

        YAŞAM ODASI: Sığınma, yaşam odaları zorunlu hale getirilmeli. Ne yasalarda, ne yönetmelikte, ‘Yaşam odaları’ diye geçmez, ‘İnsanların sağlığı için tedbir alınır’ denir. Bunun netleştirilmesi gerekiyor.

        MADENE GÖRE: ‘İşçilerin havalandırmalarıyla ilgili gerekli tedbirler alınır’ deniyor ama bu tedbirler madenden madene, kömür ise kömürün cinsinden cinsine değişiyor.

        DETAYLANDIRILMALI: Kuralların, kömürlerin özelliklerine göre belirlenmesi gerekiyor. ILO çalışma şartları, AB direktiflerinde hiçbiri tek tek bahsetmez. ‘Tahkimatı güçlendirip çökmeyi önleyici tedbirler alınması’ diye geçer. Buranın detaylandırılması gerekiyor.

        SOMA İÇİN AYRI: Her maddenin yapısı farklı. Bölgelere göre bile kömürün yapısı farklı. Zonguldak ayrı, Soma için ayrı bir yönetmelik çıkarılabilir. İki kömürmadeni için alınması gereken tedbirler farklı olmalıdır. Global ifadeler yerine daha net ifadeler konmalı.

        İŞÇİ EĞİTİMİ: İnsan unsuru çok önemli. Bunun için de çok iyi bir eğitim olmalı. İşçi eğitimi çok iyi yapılmalı. Çalışan işçilerin uzman olması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ