Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Dünya Kupası 2022 Güney Koreli futbolcuların soyisimleri niye aynı? - Futbol Haberleri
        1

        2022 Dünya Kupası tüm hızıyla devam ederken, Güney Kore ise oynadığı futbolun dışında farklı bir hikayeyle turnuvaya konu oldu.

        2

        Defans hattındaki beş oyuncusunun soyismi de 'Kim' olan Güney Kore'de bu durumun nereden geldiği merak edilidi. Neden çok fazla “Kim” soyadlı insan var? İşte bu durumun sebebi...

        3

        Güney Kore yaklaşık olarak 52 milyon nüfusa sahip bir ülke. Nüfusun yüzde 21'ini ise 'Kim' soyisimli insanlar oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki yaklaşık 10 milyon insanın soyadı 'Kim'.

        4

        Bunun nedeninin ise Güney Kore'de 250 geleneksel soyadının kullanılması olarak görülüyor. 52 milyonluk nüfusun 250 soyismi kullandığı durumda bu kadar çok 'Kim' soyadlı insanın bulunması da normal karşılanıyor.

        5

        Genel sıralamaya bakacak olursak, Kim soyadını yüzde 14.7 ile Lee, onları da yüzde 8.4 ile Park takip ediyor.

        6

        Peki ülkede neden 250 soyisim var? Biraz da tarihsel olarak bu duruma bakalım...

        7

        Kore Yarımadası'nın güneyinde uzun yıllar hüküm süren Silla Krallığı 668 yılında Kore'nin birçok noktasını tek çatı altında topladı. Silla Krallığı'nı yöneten ailenin soyismi ise 'Kim'di.

        8

        Ülkede yüzyıllarca soyadlarının, kraliyet ve soylu sınıfı dışında kullanımı yoktu. Yüzyıllar sonra ise Kore'yi işgal eden Japonya, soyadı edinilmesini zorunlu tuttu.

        9

        Halk sınıfından olan kişiler ise 'Kim', 'Park', 'Lee' gibi soyisimleri seçti. Bu durum ise ülkede 'Kim'lerin, 'Park'ların ve 'Lee'lerin çoğalmasına neden oldu...

        10

        1997 yılına kadar Güney Kore'de, aynı soyadı taşıyan ve aynı soydan gelen kişilerin evlenmesini yasaklayan bir kanun vardı. Fakat Anayasa Mahkemesi kanunun anayasaya aykırı olduğunu kabul etti ve kanunu feshetti.

        11

        EN TANIDIK 'KİM' FENERBAHÇE'DEN

        Fenerbahçe'nin Vitor Perreira döneminde kadrosuna kattığı Güney Koreli Kim Min Jae hafızalarımıza kazınan isimlerden oldu. Fenerbahçe formasıyla 31 maça çıkan 'Kim' etkili performansı ile Napoli'ye transfer oldu.

        12

        MANCHESTER'IN EFSANE İSMİ 'JI-SUNG PARK'

        Güney Kore'de 'Kim' dışında ülke nüfusunun yüzde 8.4'ü 'Park' soyisiminden oluşuyor. 'Park' dediğimizde ise akıllara Manchester United'ın efsane futbolcusu Ji-sung Park geliyor. Park, Manchester formasıyla 1 Şampiyonlar Ligi, 4 lig şampiyonluğu kazanırken ülkesinde de 2010 yılının futbolcusu seçilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ