Türkiye'nin makarna ihracatının büyük kısmının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yılın 10 ayında yaklaşık yarım milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, birliğe bağlı Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Kahramanmaraş ile Kilis'ten yurt dışına 969 bin 226 ton makarna ihraç edildi.
GAİB üyesi firmalar, bu yılın 10 aylık dönemindeki ihracattan bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28'lik artışla 480 milyon 841 bin dolar gelir elde etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu'nun makarna üretim ve ihracatında önemli rol aldığını belirtti.
Türkiye'nin dünyada önemli makarna üreticilerinden olduğuna dikkati çeken Altunkaya, "Türkiye, makarna türleri ele alındığında ihracat anlamında Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü en büyük makarna ihracatçısı konumundadır." dedi.
Altunkaya, klasik makarna olarak bilinen çeşidin ihracatında ise Türkiye'nin İtalya'nın ardından ikinci sırada yer aldığını, değer açısından dünyada klasik makarna ihracatının yaklaşık yüzde 14'nün Türkiye'den gerçekleştirildiğini kaydetti.
DÜNYADAKİ KLASİK MAKARNA İHRACATININ YÜZDE 10'U GÜNEYDOĞU'DAN
Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği 579 milyon dolarlık klasik makarna ihracatının yaklaşık yüzde 75'ine denk gelen 425 milyon dolarlık kısmının Güneydoğu'dan yapıldığını ifade eden Altunkaya, şöyle konuştu:
"Yumurtasız, pişmemiş makarnanın dünya genelinde 4,2 milyar dolar seviyelerinde olduğunu göz önüne alırsak, bu ürünün toplam ihracatının yüzde 10'unu Güneydoğu gerçekleştirmektedir. Makarna sektörü için hem Türkiye'de hem de dünyada en önemli üretim üslerinden biri olan Güneydoğu'nun, bu başarısı içinde bulunduğumuz yıl da devam etmiştir. Bu yılın 10 aylık verilerine bakıldığında, 643 milyon 421 bin dolarlık Türkiye makarna ihracatının 480 milyon 841 bin dolarının, yani yaklaşık yüzde 75'inin Güneydoğu'dan yapıldığını görmekteyiz."
BÖLGEDEN 119 ÜLKEYE MAKARNA
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde makarna üretiminin en fazla Gaziantep ve Mardin'de gerçekleştirildiği bilgisini veren Altunkaya, geçen yıl bölgeden 119 ülkeye Türk makarnasının gönderildiğini, bu yılın ocak-ekim döneminde ise en fazla 85 milyon dolarla Venezuela, 65 milyon dolarla Somali ve 33 milyon dolarla Gana'ya makarna satıldığını sözlerine ekledi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.