Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Günlerce enkazda kalan bebekler ve çocuklar hayatta kalmayı nasıl başardı? Uzmanlar ne diyor?
        1

        ERİŞKİNLERE DAHA KÜÇÜK BEDENLER

        Uzmanlara göre enkaz altında kalmış çocukların ve bebeklerin hayatta kalmasına dair birçok etken bulunuyor. Bunlardan en önemli faktör ise çocukların erişkinlerin vücuduna nazaran daha küçük bedenlere sahip olmaları. Bu nedenle çocuklar yaşam üçgeni gibi bir alanda kalabildilerse vücutlarının travmaya maruz kalma olasılığı daha düşük.

        2

        KAS KÜTLESİ DAHA AZ

        Uzmanlar ayrıca Crush Sendromu'na da dikkat çekiyor. Depremlerde travmanın doğrudan etkisinden sonra en ikincil ölüm nedenlerinden birisi Crush Sendromu. Ezilme ve sıkışma sonucu doku hasara uğruyor, bazı bölgelerde kaslarda hücre hasarı veya kas nekrozu oluşabiliyor. Bu duruma Crush Sendromu deniyor.

        Sağlıklı yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 40'ını kaslar oluşturuyor. Çocuklarda ise bu oran daha düşük, buna bağlı olarak kaslarında yıkım daha az oluyor. Bu nedenle çocuklar süreci daha hafif atlatabiliyor.

        3

        KRONİK HASTALIK DAHA AZ GÖRÜLÜYOR

        Çocuklarda, yetişkinlere göre daha az kronik hastalık görülüyor. Yetişkinler uzmanlara göre daha fazla kronik hastalıklra sahip olduları için dayanma süreleri daha az olabiliyor.

        4

        CENİN POZİSYONU

        Hipotermi riskine karşı en korunaklı pozisyonun cenin olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların enkaz altındayken bu pozisyonda durduğunu vurguluyorlar. Çocuklar içgüdüsel olarak bu pozsiyonu aldıkları için yaralanma riskleri azalıyor. Uzmanlar, İzmir depreminde yine küçük çocuklar cenin pozisyonunda oldukları için kurtarılabildiklerini vurguluyorlar.

        5

        ADRENALİN

        Adrenalin vücutta halihazırda depolanmış bir şekilde durur. Ani durumlardan adrenalin vücuttaki depolardan boşalır. Bu durum yüksekten düşen veya trafik kazası geçiren bir çocukta da görülebilir. Çocuklarda halk arasında şok durumu olarak adlandırılan bu durum aslında uzmanlara göre, ani adrenalin deşarjından sonra tam dinlenme hali.

        Vücudun doğal bir tepki olarak verdiği bu süreçte, bazal metabolizmanın devam etmesi için gereken enerji ve kas hareketleri harcanmıyor. Böylece hayati fonksiyonlarını yerine getirebilecek enerji tüketimi daha uzun sürede harcanıyor.

        6

        BEBEKLERDE BULUNAN KAHVERENGİ YAĞ

        Bebeklik döneminde vücutta bulunan kahverengi yağ ortamdaki sıcaklık değişiklikleri ile aktive oluyor ve bir bebeğin soğuk olduğunda hızla ısı üretmeye başlıyor. Isı, hücredeki glikoz, yağ ve diğer besin maddelerini hücrenin kullanabileceği bir enerji formuna dönüştürüyor.

        7

        Aslında çocukların nasıl enkaz altında hayatta kaldıklarını değil, neden enkaz altında kaldıklarını tartışmamız gereken bir dönemdeyiz. Ancak son günlerde sosyal medyada sıkça sorulan bu konuya bilimsel açıklık getirmek istedik.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ