Günlerce enkazda kalan bebekler ve çocuklar nasıl hayatta kaldı? Uzmanlar ne diyor?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Enkazdan kurtulan her bir insan umut olmaya devam etti. Hatay'da 128 saat sonra bir bebek kurtarıldı ve birçok insan gözyaşlarını tutamadı. Peki yaşamını sürdürmek için insana ihtiyaç duyan bebekler nasıl bu kadar uzun süre enkaz altında hayata tutunabildi? Uzmanlar, konuya dair bilimsel açıklamalar yaptı. İşte bu mucizevi olaya dair bilimsel görüşler.
BEBEKLERDE BULUNAN KAHVERENGİ YAĞ
Bebeklik döneminde vücutta bulunan kahverengi yağ ortamdaki sıcaklık değişiklikleri ile aktive oluyor ve bir bebeğin soğuk olduğunda hızla ısı üretmeye başlıyor. Isı, hücredeki glikoz, yağ ve diğer besin maddelerini hücrenin kullanabileceği bir enerji formuna dönüştürüyor.
Aslında çocukların nasıl enkaz altında hayatta kaldıklarını değil, neden enkaz altında kaldıklarını tartışmamız gereken bir dönemdeyiz. Ancak son günlerde sosyal medyada sıkça sorulan bu konuya bilimsel açıklık getirmek istedik.