Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç İftar saat kaçta? 6 Mayıs 2019 iftar vakitleri yayınlandı! İşte Diyanet il il iftar vakitleri ve saatleri

        Ramazan iftar saatleri, her il için değişiklik gösteriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı il il Ramazan iftar saatlerini resmi internet sitesi üzerinden erişime açtı. İlk iftarın yapılacağı 6 Mayıs Pazartesi akşamında il il iftar vakitleri haberimizde...

        İFTAR SAAT KAÇTA? İL İL İFTAR VAKİTLERİ 2019

        İL İL İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

        RAMAZAN AYI KAÇ GÜN SÜRECEK?

        Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29'uncu gününün akşamı görüleceği için ramazan 29 gün sürecek. Buna göre, Türkiye genelinde ramazanın birinci günü en uzun oruç 16 saat 10 dakika ile Sinop'ta, en kısa oruç ise 15 saat 33 dakika ile Hatay'da tutulacak.

        REKLAM

        Dünyada ramazanın ilk günü en uzun orucu 18 saat 57 dakika ile Kuzey Avrupa ülkesi Norveç'in Tromso şehrindeki, en kısa orucu ise 13 saat 29 dakika ile Gabon'un Libreville şehrindeki Müslümanlar tutacak.

        Ramazanın ilk gününün ilk iftarı 19.06'da Hakkari'de, son iftarı ise saat 20.23'te Edirne'de açılacak.

        İLK TERAVİH NAMAZI KILINDI

        Rahmet iklimi Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar, ilk teravih namazı için camilere akın etti.

        Türkiye’de de kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk her yaştan çok sayıda vatandaş, teravih namazını kılmak için camileri doldurdu.

        İlk teravih namazıyla ramazanın coşkusunu yaşamaya başlayan vatandaşlar, tüm İslam alemi ve insanlık için ellerini semaya açtı.

        Birçok camiye asılan mahyaların ışıkları da yanmaya başladı.

        ORUÇ İLE İLGİLİ BİLGİLER

        Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Savm ve sıyâm ile türevleri Kur’ân-ı Kerîm’de on üç yerde, hadislerde ise çok sayıda geçmektedir (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ṣvm” md.; Wensinck, el-Muʿcem, “ṣvm” md.). Terim olarak oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer‘an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder. Serahsî’nin “belirli kimselerin belirli zamanda belirli fiillerden belirli bir amaçla uzak durması” şeklindeki tanımı bu ibadetin kimler açısından sahih sayıldığını belirtmeyi hedeflemektedir (el-Mebsûṭ, III, 54). Süresi içinde kişinin kendini oruç yasaklarına karşı tutmasına imsâk denir, bu kelime “oruca başlama, orucun başlangıç anı” mânasında da kullanılır. Vakti gelince orucu usulüne göre açmaya, yani orucu sonlandırmaya iftâr adı verilir.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ