Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İftar vakti 2019! 2 Haziran il il iftar saatleri! İstanbul Ankara İzmir iftar saat kaçta? Diyanet Ramazan İmsakiyesi

        Bugün iftar saat kaçta? İftara ne kadar kaldı? soruları 2019 Ramazan ayının 28. orucunu açacak vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ramazan ayı bu sene 29 sürmesi sebebiyle ise vatandaşlar Ramazan Bayramı için de hazırlıklarını başladı. İşteDiyanet 2 Haziran iftar saatleri...

        İFTAR VAKTİ 2019 RAMAZAN İMSAKİYESİ

        İftar vakti, orucunu açmak için hazırlıklarını yapan vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verilerine göre; İstanbul 20:37'de Ankara'da 20:18 İzmir 20:36'de okunacak akşam ezanıyla birlikte tutulan oruçlar açılacak.

        DİYANET İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ
        REKLAM

        İFTAR VAKTİ OKUNACAK DUALAR

        İftar duası o kadar kıymetlidir ki Hazreti Muhammed bu duanın reddolunmayacağını bildirmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde iftar duasının hikmeti için şunları söylemiştir;

        -“ Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim” diye yemin eder.''

        PEYGAMBER EFENDİMİZİN İFTAR DUASI

        Peki peygamberimizin iftar duası ve Türkçe manası nasıldır? Hazreti Muhammed iftarını açarken şu duayı okurdu;

        -“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.”

        TÜRKÇE MANASI : (Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)

        REKLAM

        Peygamberimizin orucunu açtıktan sonra da şöyle derdi; “Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti.”

        İslam alimlerinden Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu ise iftar vakti şöyle dua ederdi: “Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”

        ORUCUN ÖNEMİ NEDİR?

        Kur’ân-ı Kerîm’de önceki toplumlara da orucun farz kılındığına dikkat çekilmiş, orucun amaç ve hükümleri açıklanırken “ittikā” fiili kullanılmış, oruç yasaklarına uymanın Allah tarafından çizilen sınırlara riayet anlamına geldiği ifade edilmiştir (el-Bakara 2/183, 187).

        Bütün bunlar ve anılan fiilin Kur’an’daki kullanımları göz önüne alındığında orucun Allah’a kul olma bilincine varılabilmesi, mümine yaraşmayacak hal ve davranışlardan sakınılması ve kulluğun belirli bir disipline bağlanması açısından vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu anlaşılır.

        Âyette bir yandan belirli durumlarda orucun ertelenebileceği veya fidye ile telâfi edilebileceği bildirilirken öte yandan, “Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır” açıklamasıyla zarara yol açmayacağı anlaşılan hallerde orucun büyük bir fırsat olduğu ve bunu kaçırmamak için ortaya konan iradenin büyük bir değer taşıdığı belirtilmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ