Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç İhlas suresi okunuşu meali! İhlas suresi Arapçası

        İhlâs, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak demektir. Allah’a bu sûrede anlatıldığı şekilde inanan, tevhit inancınıtam anlamıyla benimsemiş ihlâslı bir mü’min olacağı için sûre bu adlanılmaktadır.

        İHLAS SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

        Bismillahirrahmânirrahîm.

        1- Kul hüvellâhü ehad

        2- Allâhüssamed

        3- Lem yelid ve lem yûled

        4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

        İHLAS SURESİ MEALİ

        Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

        1- De ki; O Allah bir tektir.

        2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

        REKLAM

        3- Doğurmadı ve doğurulmadı

        4- O 'na bir denk de olmadı.

        İHLAS SURESİ ARAPÇA YAZILIŞI

        بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

        قُلْ هُوَ اللهُ اَحَدٌ (1) اَللهُ الصَّمَدُ (2) لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ (3) وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُُفُواً اَحَدٌ (

        Çok sayıdaki adları arasında, İslâm dininin temel ilkesi olan tevhid inancının veciz bir ifadesi olduğu için verildiği anlaşılan İhlâs ve aynı zamanda sûrenin ilk âyeti olan “Kul hüvallāhü ahad” en çok kullanılanlarıdır. Sûre özellikle Türk sözlü kültüründe “Kul hüvallah”, bunun da kısaltılmışı olan “Kul hü” şeklinde, ayrıca “İhlâs-ı şerif” diye de anılır. Sûreye, Allah’ın birliği inancını öz olarak ifade ettiği için “tevhid”, aynı inancın İslâm’da temel akîdeyi oluşturması sebebiyle “esâs”, sûrede hiçbir şeyin Allah’a benzetilemeyeceği, O’nun her şeyden başka ve üstün olduğu anlatıldığı için “tecrîd”, Allah’a burada anlatıldığı şekilde inananlar bu sayede kurtuluşa erecekleri için “necât”, kişi bu sûrede anlatıldığı şekilde iman ettiği takdirde Allah’ın sevgisi ve dostluğunu kazanacağı için “velâyet” adları da verilmiştir. Fazla yaygın olmamakla birlikte “tefrid, mârifet, cemâl, nisbet, bereket, berâet, müzekkire, nûr, mânia, eman” gibi isim ve niteliklerin kullanıldığı da belirtilmektedir.

        İHLAS SURESİNİN TEMEL MESAJLARI

        İhlas suresinin inmesine sebep olarak bir takım olaylar zikredilmiş ise de, doğrusu, bu sure ile İslam'ın Allah inancının kısa ve özlü bir şekilde formüle edilmiş olmasıdır. Bu sure ile hem müşriklere, hem Hıristiyanlara hem de Yahudilere cevap verilmiş olmaktadır.

        İhlas suresi, kendisinden sonra gelen ve Kur'an'ın son iki suresi olan Felak ve Nâs sureleriyle birlikte, "muavvizât" yani "Allah'a sığınılmaya vesile olar sureler" olarak isimlendirilmiştir. Bu şekilde isimlendirildiklerinde, her üç sure de dua kastıyla okunan, ya da Felak ve Nâs surelerinde olduğu gibi şifa bulmak için okunan sureler arasında yer almış olmaktadır.

        İhlas suresi Allah hakkında şu dört hususu ortaya koymaktadır: 1) Tevhid, 2) Allah'ın varlığının kendinden oluşu, 3) Allah'ın doğmamış ve doğurmamış oluşu, 4) Allah'ın eşi ve benzerinin olmaması.

        Tevhid, Allah'ın bir ve tek olması demektir. Birden fazla ilah söz konusu olamaz. Bu şekilde müşriklerin putları da ilah kabul eden şirk inançları reddedilmiş olmaktadır. Allah'ın tekliği, hem zatında hem de sıfatlarında söz konusudur.

        Yüce Allah Samed'dir; Samed, var olmak için bir başka varlığa ihtiyacı olmayan, kendi başına ayakta durabilen, varlığını sürdürmek için harici bir şeye ihtiyacı olmayan demektir. Böyle bir varlık da sadece Yüce Allah'tır. Tüm varlıkları o yaratmıştır ve tüm varlıklar, varlıklarını ona borçludurlar.

        Allah doğmamış ve doğurmamıştır. Hıristiyanlar Hz. İsa'yı Allah'ın oğlu kabul etmişler, Kur'an'ın ifadesine göre Yahudiler de Üzeyir Allah'ın oğludur, demişlerdir. Ayrıca müşrik Araplar melekleri kız kabul edip, onları Allah'a izafe etmişlerdir. İhlâs suresinin bu ayetleri, Hıristiyanların ve Yahudilerin bu tür iddialarını reddetmekte olduğu gibi, müşriklerin melekleri Allah'a izafe etmelerini de yalanlamaktadır. Çünkü bu gibi inanışlar Tevhid akidesini zedelemektedir.

        İhlas suresinin ifade ettiği dördüncü gerçek, Allah'ın hiçbir şekilde denginin, eşi ve benzerinin olmadığıdır. Müşrikler, birden fazla ilah kabul ettikleri gibi, sadece Allah için düşünülmesi gereken sıfatları putlara da atfediyorlar, bu şekilde sıfatlarında Allah'a ortak koşmuş; başka bir ifadeyle, Allah'a denk bir takım ilahlar tasarlamış oluyorlardı. İhlas suresi müşriklerin bu yanlış inançlarını da reddetmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Melike Düzgün

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ