Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Habertürk ekibi Tel Aviv'de: İşte anbean bölgede yaşananlar

        Hamas'ın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından İsrail'in de Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı 'Demir Kılıçlar Operasyonu' sürüyor.

        Çatışmaların 4. gününde Gazze'ye su, elektrik ve yakıt akışı kesildi.

        Çatışmalarda İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i geçerken, Filistin'de can kaybı 704'e yükseldi.

        Üst düzey bir Hamas yetkilisi Al Jazeera ile yaptığı görüşmede İsrail ile olası bir ateşkes konusunda görüşmelere açık olduğunu söyledi. Ancak İsrail ateşkes aşamasının artık sona erdiğini ifade ediyor.

        Habertürk ekibinden Sena Alkan ile kameraman Emre Altun, Kudüs ve Tel Aviv'den son durumu sıcak bölgeden aktarıyor.

        İşte anbean bölgede yaşananlar...

        REKLAM

        17.00 - Hamas'ın Aşkelon'dakilere verdiği sürenin dolmasının ardından Hamas bölgeye peş peşe roketler fırlatmaya başladı.

        Aynı zamanda İsrail'den de Gazze'ye hava saldırısı sürüyor. İsrail Gazze'yi de denizden vuruyor.

        16.07 - Hamas'tan yapılan açıklamada "Aşkelon'dakiler 17'ye kadar çıksın" uyarısı yapıldı. Kudüs'te sakinlik hakim ancak Aşkelon bölgesinde sirenler çalıyor.

        15.02 - Aşkelon'da çok yoğun güvenlik önlemi var. Çünkü Aşkelon'da Aşdod'da olanlar daha güveli gördükleri kuzeye doğru yola çıkıyorlar.

        14.59 - Aşkelon'da siren sesleri duyuldu ve Hamas'tan bölgeye roket saldırısı düzenlendiğine dair İsrail medyasında haberler düşmeye başladı.

        13.01 - İsrail Hava Kuvvetleri, dünyadaki rezerv güçlerini savaş durumunda olmaları nedeniyle geri çağırdı. İsrailli yetkililer "Sınırımıza demir duvar inşa edeceğiz" açıklamasında bulundu.

        12.59 - Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı kapattı. İsrail, Gazze'deki insanlara bölgeden ayrılmalarını ve Mısır'a gitmelerini söylemişti.

        10.05 - Gazze artık tamamen abluka altında. İsrail'in abluka açıklamasının ardından bölgede elektrikten sonra su da tamamen kesildi.

        10.00 - Tel Aviv'de İsrail Ordusuna ait helikopterler düzenli aralıklarla kontrolü sağlama amaçlı uçuyor.

        09.07 - İsrailli yetkililerden vatandaşlarına "3 günlük yiyecek içecek stoklama, sığınaklarda bekleme" çağrısı geldi. Bunun ardından Tel Aviv'de pek çok bölgede sessizlik hakim, pek çok dükkan da bugün açılmadı.

        09.04 - İsrail ordusu 72 saat sonra Gazze'den Hamas'ın sızdığı yerlerde kontrolün sağlandığını açıkladı. Yüzde 100 kontrolün hala tam anlamıyla gerçekleşmediğini de vurguladı.

        18.00 - Kudüs sakin. Şu an asıl çatışmaların yaşandığı nokta Aşkelon ve Gazze. Biz 14.00-15.00 sularında oradaydık. Roket düştüğünde oradaydık. Hamas'tan açıklama geldi '17.00'ye kadar siviller Aşkelon'u boşaltsın' dedi. Biz otobanda boş tarafta gidiyorduk. Karşıdan gelen şerit oldukça yoğundu. Gazze şeridinin ötesinde İsrailli yerleşimciler kuzeye doğru gidiyordu. Aşkelon'a vardığımızda Hamas ilk roket saldırısını gerçekleştirdi. Biraz etrafta dolaşma, çevreyi görme fırsatı edindik. İsrail'in askeri üsleri var o noktalarda. Rezerv; yani yedek askerler sıra sıra gelip, otobanın kenarına park ediyorlar. Hepsi üslerde gidip eğitim alıyor. İsrail yedek askerleri görevlendirdi. Hamas'ın süre vermesiyle beraber 17.00 itibariyle Aşkelon'a roket saldırıları gördük. Refah sınır kapısında bir saldırı oldu. Kudüs akşam saatlerinde sakin. Şu an akşam ezanları okunuyor. Hava yavaş yavaş kararıyor. Kudüs'te hayat olağan akışında. Dün Kudüs nispeten hareketliydi, sirenler çalmıştı. Bugün sakin. Tel Aviv, Aşlot, Aşkelon hareketli. Aşkelon'da siren seslerine dair haberler geliyor. İsrail Hava Kuvvetleri rezerv güçlerini çağırıyor. Gazze Şeridi'ne demir duvar inşa edileceği söyleniyor. Demir duvar olmasa da Gazze'de tam bir abluka var. Tansiyonun çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 1973'den bu yana ilk kez savaş zamanı, acil durum, birlik hükümetinin kurulacağına dair haberler geliyor. Gazze'de yayın yapan yayın kuruluşlarına İsrail'den uyarı geldi. Yüksek yerlerde olmamaları istendi. Sivillere Gazze Şeridi'nden çekilmeleri istenmişti. Denizden de bir kilit var. Karadan zaten kilit var. Orada BM'nin bazı kampları vardı. 20 bine yakın kişi bu kamplarda şu anda. 130 İsrailli'nin Gazze içinde rehin olduğu söyleniyor. Orada durumu net bilemiyoruz. Hamas'tan gelen açıklama vardı 'Burayı vurursanız kendi vatandaşlarınızı da vuracaksınız' diye. Yaralı sayısı oldukça fazla. Hamas'tan 'çatışma bitene kadar rehine pazarlığı yapmayacağız' açıklaması geldi. Lübnan tarafında da sivillerin bazı noktaları boşalttığına dönük bilgiler var. Şu Kudüs sakin ama Kudüs'ün dört bir yanı hareketli.

        19.06 - Günel Tel Aviv'den başladık. Oradan Aşkot'a gittik. Daha sonra Aşkelon'a geçtik. Kuzeye doğru gelenler vardı. Yayının sonunda siren sesleri duyuldu Aşkelon'da. Demir kubbe bazılarını engelledi ama bazıları isabet etti. Bunun akabinde Hamas'tan açıklama geldi '17.00'ye kadar siviller Aşkelon'dan ayrılsın' dendi. Yedek askerler oradaki askeri üsse eğitim almak için gidiyordu. Düzinelerce araç gördük orada. Olası bir kara harekatı için mi bilemiyoruz. Bugün İsrail'de üç önemli noktada gözlem yaptık. Tel Aviv sabah saatlerinde çok sakindi. Öğleden sonra orada da siren çaldı. Roket saldırıları oldu. Oradan güneye gittik. Aşkelon'da iken roket saldırısı başladı. Şu anda geldiğimiz nokta Kudüs. Kudüs şu anda sakin. Şu anda Zeytindağı'ndayız. Bu toprakların dört yanında çatışmalar, sızmalar, roket saldırıları, hayatını kaybedenler var. Şu anda Küdüs'te bir sakinlik var. Dün burada akşam üstü sirenler çalmıştı. Şu an tam anlamıyla bir sükunetin olduğunu söyleyebilirim. Mısır Refah kapısını kapatmıştı. Sonra İsrail Refah sınır kapısına saldırı düzenledi. Bir yandan Gazze limanları vuruldu. Siviller hayatını kaybetti. Çocuklar annesiz babasız, anne babalar evlatsız kalıyor. Manzara acı ve endişe verici. Netanyahu 'Bu daha başlangıç' açıklaması yaptı. Hamas'tan da açıklamalar vardı.

        21.25 - Sabah saatlerinde başka bir oteldeydik. Güvenlik gerekçesiyle öğlene doğru başka otele alındık. Saat 21.00'de Çetin Çetiner'le yayında olacaktık. Tam yayın için çıkarken hemen yan odadan bir kadın iki çocuğuyla koşarak çıktı. Sonra bana İbranice bir şeyler söyledi. Anlayamadım. İngilizce sığınaklara gitmemiz lazım, roket saldırısı olabilir dedi. Biz de onlarla birlikte sığınağa geçtik. Bir süre sığınakta kaldık. Zannediyorum aplikasyonlardan gelen bilgiler üzerine insanlar toplanmaya başladı. Burada Tel Aviv'de geceleri mışıl mışıl bebek gibi uyumak diye bir şey yok. Herkes tilki uykusunda, bizler de dahil. Ama Gazze de bu durum hayatın bir parçası haline dönmüş durumda, yıllardır böyle. Geldiğimden bu yana Gazze'de yaşananlar o kadar üzücü ki. Tel Aviv şu anda Gazze'nin yıllardır yaşadığı korkuyu yaşıyor. Burası pandemi zamanını hatırlatan bir halde. Tek tük market açık. İnsanlar genelde köpeklerini gezdirmek için sokağa çıkıyor. Bu Tel Aviv, en son 1973'ü yaşayan Tel Aviv. Burada edindiğim izlenim; gerçekten bir Filistin karşıtlığına evrilmeye başlayan durum seziyorum. Bu Tel Aviv'de pek yaygın değil. Dün akşam İsrailli birisiyle sohbet imkanım oldu. 'Ben her hafta tam arka sokakta Netanyahu'yu protesto ettim. Asla onu desteklemiyorum ama bu yaşananlar onun ötesinde bir durum. Dolayısıyla bu İsrail'in mevzusu, Netenyahu'nun değil' dedi. Televizyonlarda hayatını kaybeden bebekler olduğuna dair haberler var.

        Ayrıntılar gelecek...

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ