Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail-Hamas çatışmasında 4. gün! İsrail: Kara operasyonu seçeneği için ordu hazır | Filistin Gazze sınırında son durum - Son dakika haberleri

        Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlatmasının İsrail'in Gazze Şeridi'ne doğru başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu sürüyor.

         Habertürk ekibi sıcak bölgede
        Habertürk ekibi sıcak bölgede Haberi Görüntüle

        Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 250 kişinin de yaralandığını duyurdu.

        İsrail'de ise hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i geçti.

        Hamas açıklama yayınlayarak "Aşkelon'dakilere saat 17'ye kadar süre tanıyoruz, büyük bir saldırı olacak ayrılın" dedi. 17'den sonra Filistinli gruplar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı. Atılan roketler nedeniyle Aşkelon'da sirenler çaldı. Filistinli grupların Gazze'den attığı roketlerin büyük çoğunluğu İsrai'e ait "Demir Kubbe" sistemi tarafından havada imha edildi. İsrail makamlarından ise şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

        İSRAİL: KARA OPERASYONU SEÇENEĞİ İÇİN ORDU HAZIR

        İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne kara operasyonu seçeneği için ordunun hazır olduğunu duyurdu.

        İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, AA muhabirine konuya dair açıklama yaptı.

        Sözcü Adraee, Gazze'deki savaşın gerektiği kadar süreceğini ve savaşın süreciyle ilgili bir takvim olmadığını söyledi.

        Adraee, "Gazze tam bir kuşatma altında, girilemiyor, çıkılamıyor. (Gazze'ye) Su, elektrik ve yakıt kesildi. Gazze'ye kara operasyonu fikri, olasılığı ve seçeneği kesinlikle mümkün ve ordu hazır." dedi.

        İsrail'in Gazzelilere Mısır topraklarına gitmesi için çağrıda bulunmadığını aktaran Adraee, "Gazze'nin çevresindeki İsrail kasabalarının kontrol altına alındığını, Kassam Tugayları unsurlarını arama çalışmalarının sürdüğünü" kaydetti.

        GAZZE'DE SU VE ELEKTRİK YOK

        İsrail tarafından dün yapılan açıklamada Gazze Şeridi'nin, ablukaya alınacağı elektrik, yiyecek, yakıt akışının kesileceği bildirilmişti. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne giden su akışının kesildiğini söyledi.

        İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre Bakan Katz, İsrail'den Gazze Şeridi'ne giden su borularındaki su akışının durdurulduğunu belirtti.

         Netanyahu: Yanıtımız Ortadoğu'yu değiştirecek
        Netanyahu: Yanıtımız Ortadoğu'yu değiştirecek Haberi Görüntüle

        Katz, "İsrail'den Gazze'ye su akışının derhal kesilmesini emrettim. Elektrik ve yakıt dün kesildi. Daha önce olanlar, artık olmayacak” ifadesini kullanmıştı.

        Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki elektrik ve suyu kesmesi, enerji santralini birkaç gün içinde yakıtsız bırakabilir ve 610 binden fazla kişi için içme suyu kıtlığına neden olabilir" denildi.

        İSRAİL: GAZZE SINIRINDA KONTROLÜ SAĞLADIK

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde kontrolü sağladıklarını ve Gazze sınırında tank, helikopter ve hava araçlarıyla "demir duvar ördüklerini" söyledi.

        Hagari, düzenlediği basın toplantısında, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde Filistinli gruplarla çatışmalardaki son duruma ilişkin bilgi verdi.

        İsrail bölgelerinde kontrolü sağladıklarını ve dün geceden itibaren bölgeye sızma yaşanmadığını aktaran Hagari, Gazze Şeridi çevresindeki İsrail beldelerinin tamamının tahliye edildiğini belirtti.

        Hagari, Gazze Şeridi sınırında tank, helikopter ve hava araçlarıyla "demir duvar ördüklerini" dile getirdi.

        İsrail ordusu, "Hamas'ın saklanacak yeri yok, onları her yerde bulacağız" açıklamasında bulundu.

        İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne en yakın 31 bin nüfuslu Sderot'ta bir tahliye yapmadıklarını açıklamış ancak burada kalmayı tercih eden İsraillilerden evlerini terk etmemelerini ve kapılarını kilitlemelerini istemişti.

        İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere "Mısır'a gidin" önerisinde bulundu.

        REKLAM

        İSRAİL VE FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTIYOR

        İsrail saldırılarında Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 770'e yükseldi.

        Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 900'ü geçtiği açıklandı.

        İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 157'isi ağır toplam 2616 İsrailli de yaralandı.

        HAMAS'TAN İSRAİL İLE OLASI ATEŞKES AÇIKLAMASI

        Üst düzey Hamas yetkilisi Moussa Abu Marzouk, Al Jazeera ile yaptığı görüşmede, Hamas'ın "hedeflerine ulaştığı" için İsrail ile olası bir ateşkes konusunda görüşmelere açık olduğunu söyledi.

        REKLAM

        İSRAİL VE LÜBNAN'DAN KARŞILIKLI SALDIRI

        İsrail ordusu, Lübnan tarafından İsrail topraklarına yapılan havan saldırısına karşılık verildiğini duyurdu.

        İsrail Ordu Sözcülüğü yaptığı açıklamada, Lübnan'dan İsrail topraklarına bir dizi havan topu atıldığını belirtti.

        Saldırıya topçu atışıyla karşılık verildiği aktarılan açıklamada, olayda İsrail tarafında yaralanan olmadığı kaydedildi.

        İsrail ordusu, gün içinde Lübnan sınırından ülkeye sızmaya çalışan bazı silahlı şüphelilerin öldürüldüğünü duyurmuş ve ardından sınır bölgesine hava saldırısı düzenlemişti.

        HAMAS: UYARI YAPILMADAN VURULAN HER EV İÇİN İSRAİLLİ BİR REHİNEYİ İNFAZ EDECEĞİZ

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'i, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde uyarı yapmadan vurduğu her ev için, ellerindeki İsrailli bir kişiyi infaz etmekle tehdit etti.

        REKLAM

        İSRAİL SAVUNMA BAKANI GALLANT: TAM TAARRUZA GEÇİYORUZ

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz." dedi.

        İsrail basınındaki haberlere göre Gallant, Gazze'deki duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, Hamas'ın "pişman olacağını" ve Gazze'nin "asla eskisi gibi olmayacağını" söyledi.

        Gallant, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi (Gazze Şeridi sınırını) kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz." ifadesini kullandı.

        İSRAİL ORDUSU'NDAN BEBEKLERE İLİŞKİN İDDİALARA AÇIKLAMA: BİZDE TEYİDİ YOK

        Hamas'tan yapılan açıklamaya göre, Ebu Ubeyde, İsrail'in Gazze Şeridine yönelik saldırılarda "sivil yerleşim yerlerini faşist ve barbarca bombardımana tuttuğunu" belirtti.

        İsrail Ordu Sözcülüğü, İsrail basınında çıkan ve sosyal medyada yayılan “Hamaslıların bebeklerin başlarını kestiği” yönündeki iddiaları için, ellerinde bunu teyit edecek bir bilgi bulunmadığını bildirdi.

        Gazze’den 7 Ekim’de İsrail’e yönelik başlatılan saldırı sırasında Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın İsrail tarafında “çok sayıda İsrailli bebeğin başını kestiği” iddialarına yer verildi.

        AA muhabiri, konuyla ilgili İsrail Ordu Sözcülüğü’ne telefonla ulaşarak, “Hamas'ın saldırısının ardından İsrail tarafında bu saldırıyı gerçekleştirenler tarafından başları kesilen bebeklerin bulunduğu yönünde haberler çıktı? Bunu doğrulayabilir misiniz ya da bu konuda bilgi verebilir misiniz?” sorusunu yöneltti.

        Sözcülük, “Haberleri gördük ama elimizde bir detay, bunlara dair bir teyit yok” yanıtını verdi.

        GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 900'E YÜKSELDİ

        İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 900'e, yaralı sayısı da 4 bin 500'e çıktı.

        Gazze'deki Sağlık Bakanlığından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

        İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 260'ı çocuk, 200'ü kadın olmak üzere 900'e, yaralı sayısının da 4 bin 500'e çıktığı belirtildi.

        Açıklamada, İsrail'in saldırılarında 150 kişiden oluşan Filistinli 22 ailenin tümüyle katledildiği belirtildi.

        İsrail'in sağlık çalışanlarını da hedef aldığına işaret edilen açıklamada, şu ana kadar Gazze'de 6 sağlık çalışanının öldürüldüğü, 15'inin de yaralandığı kaydedildi.

        İSRAİL ORDUSU: SURİYE'DEN FÜZELER ATILDI

        İsrail Ordusu tarafından yapılan açıklamada Suriye'den füzeler atıldığı belirtildi. Açıklamada "Saldırıya top ve havan mermileri ile karşılık veriyoruz" dendi

        İSRAİL BASIN: CAN KAYBI BİN 200'Ü GEÇTİ

        Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 1200'ü aştığı bildirildi.

        Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında ölü sayısının güncel verilere göre 1200'den fazla olduğu ifade edildi.

        Haberde, saldırılar sırasında Hamas'ın esir aldığı İsraillilerin sayısının da 200'den fazla olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

        *Haberin görselleri Associated Press ve AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ