Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya TACI TAKTI! Son dakika: İngiltere Kralı Charles taç taktı! İngiltere taç takma töreni
        1

        İngiltere Kralı 3. Charles'ın Westminster Abbey Kilisesi’nde yapılan törenle resmen taç taktı.

        2

        İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla'nın törenine yaklaşık 100 devlet başkanı da dahil olmak üzere 203 ülkeden uluslararası temsilciler, topluluk ve hayır kurumundan misafirler katıldı.

        3

        Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti.

        4

        Bugünkü törenin, 1066'dan itibaren Westminister Abbey Kilisesi'nde yapılan taç giyme törenlerinin 39'uncusu olacağı vurgulandı.

        5

        Taç giyme töreninin düzenleneceği kiliseye doğru yapılan 40 dakikalık kortej, yaklaşık 3 kilometrelik bir rotayı takip etti.

        6

        Buckingham Sarayı karşısındaki meşhur The Mall Caddesi'nden yürüyen kortej, Trafalgar Meydanı'na ulaştıktan sonra Başbakanlık ve birçok bakanlığın bulunduğu Whitehall Caddesi'ne döndü.

        7

        Bu caddenin sonunda Parlamento Meydanı'na ulaşan kortej, buradan törenin yapılacağı Westminster Abbey Kilisesi'ne yönelirken, Kral'a taç giyme töreninde eşlik edecek aile üyeleri ve görevliler de o sırada kiliseden içeri girdi.

        8

        Kral Charles, kraliyet ailesi üyeleri ve görevlilere, İngiliz ordusu ile İngiliz Milletler Topluluğuna üye ülkelerin askerlerinden oluşan 1400 kişilik tören alayı eşlik etti.

        9

        Tanıma, yemin, kutsama, taç giyme ve kuşanma, tahta çıkma ve bağlılık bildirme isimli 5 bölümden oluşan ayinde Kral Charles, Kudüs'ten getirilen kutsal yağla kutsandı.

        10

        Canterbury Başpiskoposu Welby tarafından törende Aziz Edward Tacı takılan Charles için önce Welby, ardından da kilisedeki davetliler, "Tanrı kralı korusun." diyerek dua etti. Yaklaşık 2,5 kilo ağırlığındaki tacın katedralin dışına çıkarılması yasak olduğu için buradan sonraki noktada ise başka bir taç devreye girdi.

        3. Charles, yaklaşık 1,5 saat süren törende Aziz Edward Tacı'nın yerine imparatorluk tacını, Kraliyet kaftanı ve pelerininin yerine ise imparatorluk kaftanını giydi.

        11

        Kral Charles, törenin ardından kiliseden ayrılarak bu sefer 260 yıllık altın fayton ile Buckingham Sarayı'na geri döndü.

        Kral ve Kraliçe, saraya döndükten sonra saat 14.30'da balkona çıkarak halkı selamladı.

        12

        TÖREN ÖNCESİ HAZIRLIKLAR

        İngiltere'deki tarihi günde bazı vatandaşların The Mall Caddesi ve tören güzergahına töreni izlemek için beklemeye başladığı görüldü.

        19

        Kral'ın gelmesinin hemen öncesinde siyaset dünyasından ünlü isimler de gelmeye başladı.

        ABD'yi temsil eden Jill Biden törene torunu ile katılırken, Ukrayna'yı temsilen ise Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska katıldı.

        20

        Kral'ın gelmesinin hemen öncesinde siyaset dünyasından ünlü isimler gelmeye başladı. ABD'yi temsil eden Jill Biden törene torunu ile katılırken, Ukrayna'yı temsilen ise Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska katıldı.

        21

        İngiltere'nin eski başbakanları ve mevcut başbakan Rishi Sunak da tören alanına geldi.

        22

        GÖZALTILAR AÇIKLANDI

        İngiliz polisinin ise monarşi karşıtı bir grubun lideri olan Graham Smith'i Kral Charles'ın taç giyme töreninden hemen önce gözaltına aldığı öne sürüldü. Resmi makamlardan resmi bir açıklama gelmezken, Twitter'da yayınlanan bir fotoğrafta Smith'in yerde bir grup polis memuru tarafından kuşatıldığı görülüyor.

        23

        PROTESTOLAR DA DÜZENLENİYOR

        İngiltere'nin başkenti Londrada Trafalgar Meydanı'nda ise bir araya gelen monarşi karşıtı gruplar, İngiltere Kralı 3. Charles'ın taç giyme töreni dolayısıyla gösteri düzenliyor.

        Olası bir gerilim olmasına karşın bölgede polis ekipleri ekstra önlemler alıyor.

        24

        ÖNCEKİ TÖRENE KIYASLA DEĞİŞİKLİKLER

        Kraliyet ailesinde bin yıldan eskiye dayanan taç giyme töreninde, Kraliçe 2. Elizabeth'in 70 yıl önceki taç giyme törenine kıyasla bazı değişiklikle yaşanacak.

        25

        Kraliçe Elizabeth'in 1953'teki taç giyme törenine canlı yayınlanan ilk törendi. İngiltere'de ve dünya çapında milyonlarca kişi töreni canlı izlemişti. Kral Charles'ın taç giyme töreni de dünyanın dört bir yanında canlı izlenebilecek.

        26

        Ancak annesinin 3 saat süren töreninin aksine Kral Charles, töreni mümkün olduğunca kısa tutmak istediğini söyledi. Bu nedenle törenin daha kısa sürmesi bekleniyor.

        27

        Kraliçe Elizabeth, taç giyme töreninden sonra eşi Prens Philip ile Londra'da 8 kilometrelik bir rotayı dolaşmıştı.

        Kral Charles'ın ise eşi Camilla ile 2 kilometrelik bir yürüyüş yapması bekleniyor.

        28

        Kral 3. Charles'ın Westminster Katedrali'nde düzenlenecek taç giyme töreninde monarşi tarihinde ilk kez kadın rahipler de görev yapacak.

        29

        TÜRKİYE'DEN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY KATILACAK

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, Türkiye'yi temsilen İngiltere Kralı 3. Charles'ın Westminster Abbey Kilisesi'ndeki taç giyme törenine katılmak üzere İngiltere'de bulunuyor.

        30

        Oktay, İngiltere Kralı 3. Charles'ın taç giyme törenine davetli konuk heyet başkanları onuruna dün Buckingham Sarayı'nda verdiği resepsiyona da iştirak etti.

        Oktay, Kral Charles'ın taç giyme törenine katılmak üzere İngiltere'ye gelen üst düzey davetliler onuruna Buckingham Sarayı'nda verdiği resepsiyonda çok sayıda devlet başkanıyla görüştü.

        34
        35
        36

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ