Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İOKBS Bursluluk Sınavını Kazananlar Ne Yapmalı? 2022 Bursluluk İşlemleri Nasıl Yapılır? İOKBS Bursluluk İşlemleri Nereden Yapılır?
        1

        5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik olarak İOKBS, 4 Eylül 2022 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00’da düzenlendi. 120 dakika süren sınav 12:00'da sona erdi. Sınav bitiminin ardından sonuçları heyecanla bekleyen öğrenciler ve veliler için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. İOKBS sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği taban puanlar ve üstünü alan öğrenciler, burs almaya hak kazandı. Sonuçlara göre burs almaya hak kazanan öğrenciler bu süreçte hangi işlemleri yapması gerektiğini merak ediyor. Peki, İOKBS Bursluluk sınavını kazanan öğrenciler ne yapmalı? Bursluluk işlemleri nasıl yapılır? İşte İOKBS Bursluluk sınavını kazananlar için tüm merak edilenleri haberimizde derledik. İşte bursluluğa hak kazanan öğrencilerin yapması gerekenler...

        2

        İOKBS NEDİR?

        Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı, ekonomik durumu yetersiz öğrencileri desteklemeyi hedef alır. Sınavı kazanan adaylar eğer şartları tutuyorsa burs ya da yatılı eğitim almaya hak kazanır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda, açıklanan kontenjan kadar öğrencilere burs imkanı sağlanır. İOKBS bursunun eski ismi ise Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS)’dir.

        3

        İOKBS BURSLULUK SINAVINI KAZANANLAR NE YAPMALI?

        İOKBS Bursluluk sınav sonucuna göre bursa hak kazanan ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim okulu/kurumu öğrencilerinin konuya ilişkin kayıt işlemleri, öğrencilerin öğrenim gördükleri veya kayıt yaptırdıkları MEB'e bağlı resmi okul müdürlükleri tarafından yapılacak, öğrenci kayıtlarıyla beraber başlayacaktır.

        Parasız Yatılı Bursunu almaya hak kazananlar bunun için okul müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır.

        Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kılavuzda şu ifadelere yer verilmiştir:

        "Bursluluğu hakkını kazanan öğrencilerin bursluluk işlemleri okul müdürlüğü tarafından ilgili burs döneminde e-Burs Modülü üzerinden gerçekleştirilecektir."

        Öte yandan öğrenciler "2022 İOKBS Başvuru ve Uygulama Kılavuzu"na ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr ve http://odsgm.meb.gov.tr web sitelerinden ulaşabileceklerdir.

        2022 İOKBS BAŞVURU VE UYGULAMA KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

        4

        BURSLULUK KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

        Sınavı kazananlar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yurt içindeki resmi, örgün okul/kurumlara (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) mevzuatta belirlenen tarihe kadar kayıt/nakil yaptırmaları halinde bu haklarından yararlanabilecekler.

        Bursluluk hakkını kazanan öğrencilerin bursluluk işlemleri okul müdürlüğü tarafından ilgili burs döneminde e-Burs Modülü üzerinden gerçekleştirilecek. Belirtilen süreler arasında kaydını yaptırmayan öğrenciler tüm haklarından vazgeçmiş sayılacak.

        Ortaöğretim kurumlarında ortaöğretim süresi boyunca, bir defaya mahsus olmak üzere, parasız yatılı öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenciler parasız yatılılığa geçebilir. Burslu öğrencilerin parasız yatılılığa geçişleri sınavsız, parasız yatılı öğrencilerin bursluluğa geçişleri ise Bakanlıkça her yıl merkezî sistemle yapılan bursluluk sınavına başvuru şartlarını taşımaları ve sınavı kazanmaları hâlinde gerçekleşecektir. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmez.

        Okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi hâlinde "Sınav Sonuç Belgesi"ni elektronik ortamdan alıp mühür ve imza ile onayladıktan sonra öğrenci velisine veya öğrenciye imza karşılığı verecektir.

        5

        İOKBS İLE KAÇ ÖĞRENCİ BURS ALMAYA HAK KAZANDI?

        Bursluluk sınavında (İOKBS) başarılı olan 70 bin öğrenci burs almaya hak kazandı.

        İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇ EKRANI İÇİN TIKLAYIN

        İOKBS BURSLULUK PARASI NE KADAR?

        En yüksek puanı alanlar yani sınavdan başarılı bir not elde eden öğrenciler İOKBS bursu kapsamında ayda 1 kez yatırılmak suretiyle her ay 663.87 TL ücret alır.

        Bursluluk ücretleri her yıl memur maaşlarına endeksli olarak artış göstermektedir. Enflasyon rakamlarından sonra bu miktarın değişmesi söz konusudur. Yılda iki kez İOKBS ücretinde iyileştirme yapılır. Bursluluğa hak kazanan son sınıf öğrencileri, bir sonraki dönemde bursun devam etmesi için okul müdürlüklerine başvuru yapabilirler.

        PYBS bursları her ayın 25 inde ayda 1(bir) defa olmak üzere yatırılacaktır. İlk burs ödemesi okul açıldıktan sonra yaklaşık 2 hafta içerisinde yatırılmaktadır. Parasız yatılılık ve bursluluk ödemeleri her ay ödenir. Genelde ödemeler yaklaşık 10-15 gün gecikmeyle ödenir. Zamanla sistemsel sorunların yaşanmasından dolayı bazı yıllarda bursların yatırılmasında zaman gecikmesi olduğu gözlemlenmiştir. İlk PYBS bursu eylül ya da ekim ayı içerisinde alınıyor.

        Yıllara Göre Burs ücretleri:

        2018 yılında aylık burs ücreti 234,70 TL

        2019 yılında aylık burs ücreti 260,40 TL

        2020 yılında aylık burs ücreti 290,66 TL

        2020 yılında aylık burs ücreti 310,00 TL

        2021 yılında (Ocak-Haziran arası) aylık burs ücreti 329,91 TL

        2021 yılında (Temmuz-Aralık) aylık burs ücreti 358,10 TL

        2022 yılında (Ocak-Haziran arası) aylık burs ücreti 468,54 TL

        2022 yılında (Temmuz-Aralık arası) aylık burs ücreti 663,87 TL

        BURSLAR NE ZAMAN YATACAK?

        Öğrenci bursları, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümleri gereği, bursluluk sınavı kazanılarak okula kayıt yaptırılan tarihi izleyen Ekim ayı başından itibaren ödenir.

        PYBS BURSU KAÇ YIL VERİLİR, NE ZAMAN KESİLİR?

        PYBS burs paraları yıl içerisinde artık bütün ayların ortasında yatırılmaktadır. Bazen bursların yatması 15 gün gecikebilmektedir.

        Milli Eğitim Bakanlı tarafından yapılan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına giren öğrencilerin, puanları en yüksekten en düşük puanlara kadar sıralanır. Daha sonra kimler burs alacaksa bunlar açıklanır. Devlet Parasız Yatılı Okulları (DPY) sınavı olarak da bilinmektedir.

        Bursluluk ücreti bir eğitim öğretim döneminde 12 ay boyunca öğrenci hesaplarına yatırılmaktadır. Burs ödemeleri her ayın 25'ine kadar aktarılır.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ