Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika! Aleyna Çakır'ın ölümüyle ilgili olarak ayrıntılar ortaya çıktı - Haberler

        Başkentte 21 yaşındaki Aleyna Çakır ismini kullanan Sema Esen evinde ölü bulundu. Olay kayıtlara intihar olarak geçti. Ancak sosyal medyada çıkan bazı görüntüler infial yarattı. Bu görüntüler üzerine cinayet mi, intihar mı sorusu gündeme geldi. Peki savcılığın soruşturma dosyasında hangi bilgiler yer alıyor? Şüpheli sevgili ifadesinde ne dedi? Otopsi raporunda hangi tespitler var? Tartışılan görüntüler ne zaman çekildi?

        Tüm bu soruların yanıtı Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberinde....

        ALEYNA ÇAKIR'IN CANSIZ BEDENİ NASIL BULUNDU?

        1999 doğumlu Aleyna Çakır adını kullanan Sema Esen Keçiören İlçesi Yükseltepe Mahallesi 1851. Sokak’taki evinde ölü olarak bulundu. Genç kız, evin giriş kapısına göre hemen sağ tarafta bulunan salon bölümünde, yerde yüzüstü yatar halde ve boynunda bornoz kuşağı bağlı vaziyette bulundu. Adli Tabip ile birlikte cesedin bulunduğu yerde ölü muayenesi işlemi gerçekleştirildi. Cesedin boyun kısmında ası olayında kullanıldığı değerlendirilen bornoz kemeri ile örtüşür şekilde, servikal ön yüzde yaklaşık 2 cm eninde başlayıp sağ ve solda hafifçe arkaya doğru ve yukarıya yükselerek devam eden, her iki taraftan saçlı deri sınırında yavaşça silinen telem izi ile her iki ön kolda dirseklere kadar, her iki bacakta pelvik bölgeye kadar uzanan siyanotik görünüm tespit edildi. Bu bulgular haricinde herhangi bir darp ya da boğuşma izine rastlanılmadı.

        ŞÜPHELİ SEVGİLİ ÜMİT U. İFADESİNDE NE DEDİ?

        Genç kızın sevgilisisi Ümit U. ifadesinde şunları kaydetti:

        REKLAM

        “Aleyna yaklaşık 1 yıldır kız arkadaşımdır. 02/06/2020 günü akşam 20:00 saatlerinde iş yerinden çıkıp evine geldim. Burada birlikte akşam yemeği yedik. Ardından S.E. isimli bir arkadaşları ile birlikte Yenimahalle’de bir kafeye gittik. Ancak burada oturmadık. Etlik’te seyyar bir kokoreççide yemek yedik. Yemekten sonra S.E. ile birlikte 22:00 – 23:00 saatleri arasında onu evine bıraktık. Ben içeri girmedim. Kapıdan vedalaşıp ayrıldım. Aracımı orda bıraktım. S.E.nin aracı ile Gazi Mahallesi’nde başka bir arkadaşlarımızın iş yerine gittik. Burada tamamı erkek kalabalık bir arkadaş grubu ile oturup sohbet edip alkol aldık. Aleyna iş yerine gittiğim arkadaşım ile görüşmemi istemiyordu. Bu nedenle aramızda bir tartışma başladı. WhatsApp üzerinden bana mesajlar gönderdi. Bu mesajlarda intihar edeceğini ima eden ifadeler bulunuyordu. Ancak ben hem alkollü olmam sebebiyle hem de böyle bir eylem yapacağına ihtimal vermediğim için ciddiye almadım. Arabamı alıp ağabeyimin yanına gittim. Sonra ağabeyimle birlikte babamızın evinde kaldım. Sabah kendime geldiğimde Aleyna'nın mesajlarını okudum. Bunun üzerine onu telefonla aradım, mesaj yazdım, ancak cevap alamayınca endişelendim. Arkadaşımdan Aleyna'nın evine gitmesini istedim. Arkadaşım Aleyna'nın kapıyı açmadığını söyledi, bunun üstüne eve gidip, çilingir yardımıyla kapıyı açtırdım. Eve girdiğimde salonda yatar vaziyette Aleyna'yı buldum. 112 ekiplerine durumu bildirdim".

        O MESAJ KAYITLARINDA NELER YAZIYORDU?

        Şüpheli sevgili Ümit U'nun cep telefonunda inceleme yapıldı. Whatsapp uygulaması üzerinden Aleyna'nın kendisine gönderdiği mesajlara savcılık dosyasına girdi.

        03/06/2020 tarihinde saat 01:00 sıralarında başlayan mesajlar şu şekilde:

        “Acil aç Hemen Telefonu Hemen Aç Ara beni (ağladığı fotoğraf var). Bu halime iyi bak Bu sana attığım son mesaj olacak belki. Değil hayatta rüyanda bile göremeyeceksin artık. Benim hayatımda annem babam yok kimsem yok. Şimdi sana söylediğimi iyi dinle. Şimdi şuan kendi canımdan vazgeçiyorum. Şunu unutma rabbime bıraktım benim hayatımı kim bu hale getirdiyse... Anamı babamı... Seni Geldiğin de bu eve beni canlı bulamayacaksın... Her şey herkes benim için bu gün son bulacak kim benim hayatımı s... herkesi vicdanıyla vebaliyle bırakıyorum bu saatten sonra...”

        ALEYNA ÇAKIR'IN OTOPSİ RAPORUNDA NELER YER ALDI?

        Otopsi raporunda cesedin boyun kısmında ası olayında kullanıldığı değerlendirilen bornoz kemeri ile örtüşür şekilde iz bulundu. Bu bulgular haricinde herhangi bir gasp ya da boğuşma izine rastlanmadığı belirtildi.

        SOSYAL MEDYADAKİ GÖRÜNTÜLER NE ZAMAN ÇEKİLDİ?

        Aleyna Çakır'ın ölüm haberi sosyal medyada Ümit U'nun bazı paylaşımları nedeniyle gündem oldu. Bu paylaşımlar nedeniyle Ümit U'nun intihar süsü vererek Aleyna Çakır'ı öldürdüğü iddia edildi. Ancak incelenen görüntülerin Nisan ayına ait olduğu ortaya çıktı. 17 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşen bu olayın ardından Aleyna'nın karakola giderek erkek arkadaşından şikayetçi olduğu, kendisini ölümle tehdit ettiğini söylediği ortaya çıktı. Ancak Aleyna'nın bir süre sonra bu şikayetinden vazgeçtiği, şikayet süresince Ümit U hakkında uzaklaştırma tedbiri uygulandı tespit edildi.

        ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

        Bazı sosyal medya hesaplarında Aleyna Çakır müstear ismini kullanan müteveffa S.E. hakkında yapılan paylaşımlarda iddia edildiği üzere, müteveffanın erkek arkadaşı olan şahsın müteveffayı darp edip buna ilişkin görüntüleri müteveffanın sosyal medya hesabı üzerinden canlı olarak yayınladığı şeklindeki olayın, müteveffanın ölüm olayıyla bir ilgisi bulunmamaktadır.

        Sosyal medyada yer alan görüntülerdeki olayın, ölüm vakasından önce 17 Nisan 2020 tarihinde vuku bulduğu ve konu hakkında kolluk tarafından önleyici tedbir kararı alındığı anlaşılmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından da bu eylem hakkında soruşturma yapılmış, şikayetçi S.E.’nin şikayetinden vazgeçmesine rağmen şüpheli hakkında İddianame düzenlenmek suretiyle kamu davası açılmıştır. Müteveffanın ölümü hakkındaki soruşturma ise devam etmektedir.

        Kadına yönelik şiddet eylemleri Cumhuriyet Başsavcılığımızca özenle soruşturulmakta olup, soruşturmanın gizliliğine de dikkat edilerek toplanan tüm deliller incelenmektedir.

        AV. DR. REZAN EPÖZDEMİR

        Dehşete düşüren iddialarla ilgili Habertürk'ten Emrah Doğru'ya konuşan Avukat Dr. Rezan Epözdemir, şu değerlendirmeleri yaptı:

        "Öncelikle konuyu ikiye ayırmak lazım. Kamuoyu ve sosyal medyada dolaşan şiddet görüntüleri güncel olmayıp 17 Nisan 2020 tarihine aittir. Bu olay nedeniyle Aleyna Çakır karakola gitmiş, şikâyetçi olmuş, hakkında kollukça uzaklaştırma şeklinde önleyici tedbir kararı uygulanmış. Aile mahkemesi de bu kararı onamıştır. Sonra müteveffa Aleyna Çakır bu olay nedeniyle şikâyetinden vazgeçmiştir. Adli tıp raporuna göre, Çakır kamuoyunda ve sosyal medyada dolaşan görüntüler nedeniyle Türk Ceza Kanunu 86. maddesinin 2. fıkrası kapsamında basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaralanmıştır. Hem TCK’nın 86. maddesinin 2. fıkrasındaki basit tıbbi yaralanma hem TCK’nın 125. maddesindeki hakaret suçlarının takibi şikâyete bağlıdır. Bu suçların takibi şikayete bağlı olduğundan Çakır, sonrasında bu şikayetinden vazgeçtiğinden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kanunun emredici düzenlemeleri nedeniyle muhakeme şartı yokluğunu göze alarak bu iki suçta haklı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiştir.

        Fakat Çakır’ın şikayetten vazgeçmesine rağmen şüpheli Ümit U. hakkında bu olay nedeniyle 3 yıla kadar hapis istendi. TCK’nın 116. maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapis istemli cebir ve tehditle konut dokunulmazlığı ihlal suçundan dava açılmıştır. Dolayısıyla 17 Nisan 2020 tarihli görüntüler nedeniyle Ümit U. hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame tanzim edilmiş ve kamu davası ikame edilmiştir.

        "HTS VE BAZ İSTASYONU KAYITLARI KRİTİK"

        Konunun ikinci kısmına gelirsek ölüm olayı ile ilgili otopsi raporunu etraflıca incelediğimizde müteveffa Aleyna Çakır bornoz kemeri ile intihar etmiş gibi görünüyor. Çünkü otopsi raporunda bir darp cebir boğuşma izi yok. Yine gece 1.00’den itibaren şüpheli Ümit U’nun müteveffa Aleyna Çakır’a atmış olduğu whatsapp mesajlarına baktığımızda da şüpheli Ümit U.'ya intihar edeceğini söylüyor. Kolluk soruşturma aşamasındaki ifadesinde, bu olayın bir intihar olduğunu ifade ediyor. Bundan sonra Başsavcılığın atacağı adım, müteveffa Aleyna Çakır’ın öldüğü saatlerde şüphelinin olay mahallinde bulunup bulunmadığına dair HTS sinyal ve baz istasyonu kayıtlarına bakmak olacak. Eğer olay tarihinde orada değilse HTS sinyal ve baz istasyon kayıtlarına göre bunun bir cinayet değil intihar olması kuvvetle muhtemel ama an itibari ile kamuoyuna yansıyan şüpheli ile müşteki ifadeleri otopsi raporu ve whatsapp kayıtlarına göre olayın cinayetten ziyade intihar olduğuna ilişkin kuvvetli bir kanaat var. Baz istasyonu kayıtlarına göre oradaysa cinayet ihtimali yeniden değerlendirilecektir. Fakat ifadelere, whatsapp mesajlarına ve otopsi raporuna göre bunun intihar olduğu kuvvetle muhtemeldir.

        "İNTİHARA TEŞVİK TESPİT EDİLİRSE..."

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturmasını an itibari ile sürdürüyor. Şüpheli Ümit U.'nun intihara teşvik, azmettirme, intihar kararını kuvvetlendirildiğine ilişkin bir tespit de yapılırsa TCK’nın 84. maddesine göre de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 4 yıldan 10 yıla kadar hapis istemli kamu davası ikame edilecektir. Ama eldeki verilerle olay bir cinayet değil de intihar gibi görülmektedir. Bu kapsamda toplanılacak olan son tevsik edici delil HTS sinyal ve baz istasyonu kayıtlarıdır. Eğer şüpheli olay mahalinde değilse bu meselenin intihar olduğu tespit edilecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ