Koronavirüs salgını ile birlikte dünya genelinde ciddi oranda artan internet kullanımı, kullanıcıların hızlarını nasıl etkiledi? Evden çalışma ve uzaktan eğitim ile katlanan internet tüketimiyle hız hangi ülkelerde düştü? Hangileri normalleşme süreçleri ile birlikte tekrar hızını yükseltti?
Speedtest servisi ile sabit ve mobil genişbant ağlarında hız testleri yapan uluslararası kuruluş Ookla’nın Küresel Hız Endeksi’nin Haziran 2020 sonuçlarından, ülkelerin sabit ve mobil internette güncel internet hızlarını inceledik. İşte sabit ve mobilde en hızlı ülkeler ve Türkiye’nin durumu…
Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre haziran ayı itibariyle dünyanın mobil internette ortalama indirme (download) hızı 34.67 Mbps oldu. Bu rakam koronavirüste salgın sürecinin başladığı Mart 2020’den önceki ay olan Şubat 2020’de 31.61 Mbps idi. Diğer bir ifadeyle mobilde ortalama hız “korona” sürecinde yüzde 10 arttı.
MOBİLDE GÜNEY KORE, SABİTTE SİNGAPUR LİDER
Sabit internette ise Şubat 2020’de 75.39 Mbps olan dünyanın ortalama ‘download’ hızı Haziran 2020’de yüzde 4’lük artışla 78.26 Mbps’ye çıktı.
Aynı dönemler itibariyle mobilde ‘upload’ (yükleme) hızı 11.29 Mbps’den 11.01 Mbps’ye düşerken, sabitteki ‘upload’ hızı ise 41.41 Mbps’den 42.06 Mbps’ye yükseldi.
Dünyanın sabit ve mobil internette en hızlı ülkelerine gelince, tablo şu şekilde oluştu. Mobilde ortalama ‘download’ hızında 110.10 Mbps ile Güney Kore birinci, 107.53 Mbps ile Birleşik Arap Emirlikleri ikinci, 103.67 Mbps ile Çin üçüncü, 83.83 Mbps ile Katar dördüncü ve 71.61 Mbps ile de Kanada beşinci sırada yer aldı.
Sabit internet hızlarında ise 208.16 Mbps ile Singapur birinci olurken, onu 192.09 Mbps ile Hong Kong, 171.36 Mbps ile Tayland, 164.32 Mbps ile İsviçre ve 163.54 ile de Romanya takip etti.
TÜRKİYE MOBİLDE 48., SABİTTE 101. SIRADA
Peki bu süreçte ölçümlemeye konu olan mobilde 138, sabitte 174 ülke arasında Türkiye’nin internet hızı nasıl bir performans sergiledi?
Şubat 2020’de 35.43 Mbps olan Türkiye’nin ortalama mobil ‘download’ hızı, Haziran 2020’de 37.21 Mbps’ye çıktı. ‘Korona’ sürecinde yüzde 5 artan bu hız ile Türkiye 138 ülke arasında 48. sıraya yükseldi. Mobil upload hızı da 14.93 Mbps’den 14.51 Mbps’ye düştü.
Salgın sürecinde easa olarak kullanımın arttığı apan olan sabit internette ise Türkiye’de Şubat 2020’de 29 Mbps olan ortalama download hızı, Haziran 2020’de 26.30 Mbps’ye indi.
Yüzde 9’luk bir hız düşüşüne denk gelen bu değişimle, Türkiye genel internet hızı sıralamasında da 90. sıradan 101.liğe geriledi. Aynı süreçte sabit internette ortalama upload hızı da 11.77 Mbps’ten 9.05 Mbps’ye indi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.