Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Türkiye'nin yerli otomobilini o ekip geliştirdi - Otomobil Haberleri

        Tüm Türkiye'nin merakla beklediği yerli otomobil, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı büyük bir etkinlik ile tanıtıldı. Türkiye'nin Otomobilin Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği otomobil, 2022 yılında yollara çıkacak.

        Yüzde yüz elektrikle çalışan bir SUV modelin ardından, önümüzdeki yıllarda ise sedan, b segment SUV, hatchback ve MPV gibi dört yeni model daha satışa sunulacak.

        Otomobilin resmi olarak tanıtılması ile yukarıdaki satırlarda sıraladığımız bilgiler haricinde tasarımı, özellikleri ve teknolojisi üzerinde de sıkçaduruldu.

        Fakat, modelin yarattığı heyecanın da etkisiyle, 2 yıldan daha kısa bir süre içinde yoktan elektrikli otomobilvar eden TOGG ekibi ise gözlerden kaçtı.

        Bu noktada, tarihi bir başarıya imza atarak yerli otomobili Türkiye'nin ve dünyanın karşısına çıkaran bu ekibin kimlerden oluştuğuna bakmakta fayda var.

        ÇALIŞANLARIN DÖRTTE BİRİ KADIN

        Öncelikle, yerli otomobil projesinde kadın çalışanların payının büyük olduğunu belirtelim.

        Zira, TOGG CEO'su Gürcan Karakaş tarafından bizzat yapılan açıklamaya göre, TOGG ekibinin dörtte biri kadın çalışanlardan oluşuyor.

        Bu oranı artırmak istediklerinibelirten Karakaş, sabah saatlerinde katıldığı bir televizyon programında, "Hedefimizkadın çalışanoranını yüzde 35'e çıkarmak. Kadın tasarımcılar ve mühendisler yerli otomobilin geliştirilmesinde her konuda büyük katkıda bulundular" diye konuştu.

        MAKİNE MÜHENDİSLERİ ÇOĞUNLUĞU OLUŞTURUYOR

        Öte yandan, yerli modelin ortaya çıkarılmasında emeği bulunan TOGG ekibine yakından bakıldığında, ekibin büyük çoğunluğunun makine mühendisi olduğu görülüyor.

        REKLAM

        İş dünyasının sosyal medya platformu olarak bilinen LinkedIn üzerinden yaptığımız araştırmaya göre,TOGG ekibinde diğer öne çıkan mesleklerişletme ve yönetim, elektrik ve elektronik mühendisliği, otomotiv mühendisliği, fiziksel bilimler, endüstri mühendisliği, matematik, enerji yönetim, ekonomi, çevre, mekatronik, uzay ve havacılık mühendisliği ile bilgisayar mühendisliğiolarakkarşımıza çıkıyor.

        Yerli otoyu geliştiren ekibe görev tanımlarına göre bakıldığında ise, ekibin çoğunlukla mühendislik ve bilgi teknolojileri alanında çalışmalar yürüttüğü dikkat çekiyor.

        Öte yandan, operasyon, satın alma, iş geliştirme, finans, proje yönetimi, pazarlama, sanat ve tasarım gibi alanlarda TOGG ekibinin faaliyet alanları arasında yer alıyor.

        YAKLAŞIK 4 BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDECEK

        Yerli otomobil ekibinde, en çok İstanbul Teknik Üniversitesi mezunlarının yer aldığı göze çarparken, Yıldız Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi mezunlarının da ekipte çoğunluğu oluşturduğu anlaşılıyor.

        REKLAM

        Fabrikası Bursa'nın Gemlik ilçesindeinşa edilecekTOGG, bantlardan yılda 175 bin yerli otomobil indirecek. Fabrikanın devreye alınması ile, TOGG'un istihdam sağladığı kişi sayısı 4 bin 500 kişiye yaklaşacak.

        2018'DE KURULDU

        TOGG, '5 babayiğit' olarak anılan BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding ve Anadolu Grubu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol kapsamında yerli otomobili geliştirmek üzere 2018 yılında kuruldu.

        Haziran 2018'de ise, Bosch'ta üst düzey yöneticilik yapan Mehmet Gürcan Karakaş TOGG CEO'su olarak atandı.

        TOGG'un genel merkezide geçtiğimiz Eylül ayında Gebze'deki Bilişim Vadisi olarak belirlendi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ