Jamala: Kendimi buranın bir parçası olarak hissediyorum
Eurovision 2016 birincisi Ukraynalı şarkıcı Jamala, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle Türkiye'ye gelmişti. Yaşadığı süreci anlatan Jamala, "Kendimi buranın bir parçası olarak hissediyorum" dedi

“HİÇ AKLIMA GELMEZDİ"
Yaşadığı süreci anlatan Jamala, “Türkiye’ye mülteci olarak geleceğim hiç aklıma gelmezdi. Eşim 24 Şubat sabah saat 05.00’te bomba seslerinde uyandırdı ve Kiev üzerinde bomba saldırısı olduğunu söyleyerek uyandırdı. Baştan ne yapacağımı bilemedim. Çok kararsız kaldık. Çocuklarımı toplayıp sığınaklara indik. Sonrası iki kez tekrar siren uyarısı geldi ve biz tekrar sığınaklara inmek zorunda kaldık. Akşam saatlerine doğru biz anladık ki tüm Ukrayna kuşatılmış ve her taraftar farklı şehirlerde bombalar sesi duyuluyor. Biz Kiev’i terk etmek zorunda kaldık. Batı Ukrayna bölgesine kaçmak zorunda kaldık.” ifadelerini kullanmıştı.

“ROMANYA SINIRINDA BİZİ TÜRKLER KURTARDI"
“26 Şubat’ta yine sabah saat 06.00’da bomba sesinde uyandık, çünkü yanımdaki havalimanı bombalanıyordu.” diyerek, konuşmasını sürdüren Jamala, “Sonrasında biz sınıra doğru çıkmaya karar verdik ve Romanya sınırına doğru geldik. Orada 20 saat olan bir süreçte çok trafik olduğu için aracımız çok yavaş ilerliyordu. Sağ olsunlar bizi Türkler kurtardı, İstanbul’dan Romanya sınırına kadar gelip bizi sağ salim İstanbul’a ulaştırdılar. Tekrar burada Romanya sınırdaki karşılayan arkadaşlara da seslenmek isterim. Bizim perişan olduğumuz halde çocuklarımız güler yüzle karşılaştı, çocuklarımıza yemek içecek verdiler, çok teşekkür ederim. Ben hiçbir zaman düşünmedim ki, ben de büyükannemin hikâyesini ve tarihsel tekrarlama olacağını. Benim büyükannem gibi 1944’te sabah saat 05.00’te 5 çocuklar 15 dakika içinde eşyalarını toparlamak zorunda kaldı. Sovyet rejimiyle ülkeden zorla çıkarıldı. Benim eşim Ukrayna’da kaldı. Ben buraya dünyaya tekrar sesimi duyurmak için geldim. Çünkü bu savaş bitmeli, herkes bu savaşa hayır demeli." şeklinde konuşmuştu.

“BUNU TERÖRİZM OLARAK ALGILIYORUM"
Yaşanan olayı terörizm olarak algıladığını söyleyen Jamala, “Şu an ülkemde çocuklar ve kadınlar, masum insanlar ölüyor. Onların istediği aslında vatanından ülkesinden vazgeçirmektir. Haksız olarak bunu buluyorum. Şu an bize şantajla ülkesini teslim etmesini istiyorlar. Ukrayna olduğumuzu ve vatanımızdan vazgeçelim diye şart koşuluyor şu an. Ben duygularımı ifade etmek için sözler bulamıyorum, çünkü bu çok zor. Ben iki çocukla kalktım geldim eşimi orada bıraktım. Sınırda ayrıldık ve şu an eşimde sınırdaki insanlara destek olmaya çalışıyor. Bir an önce bu kabus bitmeli." demişti.

JAMALA HAKKINDA
Kırım Tatar sürgününü ve büyükannesinin yaşadığı trajediyi konu alan "1944" adlı şarkıyla 2016'da İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen 61. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan Jamala, yarışmada Ukrayna’yı temsil etti.
Yarışmada 534 puanla birinci olan Jamala, şarkının klibini, Ukrayna'nın Çernovtsi bölgesinde, bin 565 metre yükseklikte, Tomatik Dağı'ndaki terkedilmiş bir askeri üste çekti.
Kazandığı birincilik sayesinde yıllarca saklanan Kırım tarihinin büyük bir kesim tarafından öğrenilmesini sağlayan Jamala'ya "Ukrayna Halk Sanatçısı" unvanı verildi.
Sanatçı, 2017'de Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü iyi niyet elçisi oldu.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla sosyal medya hesabından savaş karşıtı ve Ukrayna'yı destekleme çağrısında bulunan Jamala, çocuklarıyla gerçekleştirdiği zorlu yolculuktan kareleri de takipçileriyle paylaştı.
Yorumcu ayrıca, Eurovision'da kendisine birincilik kazandıran "1944" adlı şarkının bir bölümünü, Ukrayna'daki son görüntülerle birleştirerek, "Tüm dünyanın desteğine ihtiyacımız var. Bu savaş bir an önce bitmeli. Ukrayna'nın yanında olun." mesajıyla takipçileriyle paylaştı.