"Japonya'ya güçle karşılık veririz"
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae'nin Tayvan'a yönelik bir askeri müdahale olması durumunda güç kullanacaklarını ima eden ifadesine yanıt verdi. Cien, böyle bir durumda Çin'in Japonya'ya güçle karşılık vereceğini dile getirdi.
ABONE OLÇin, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae'nin ülkesinin Tayvan'a yönelik bir askeri müdahalede güç kullanacağını ima eden ifadesine karşı, böyle bir durumda Japonya'ya güçle karşılık vereceğini bildirdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Başbakan Takaiçi'nin 7 Kasım'da Japon parlamentosu Diet'te düzenlenen oturumda dile getirdiği sözlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Sözcü Lin, "Japonya Tayvan Boğazı'na müdahale etmek üzere askeri güç kullanmaya cüret ederse bu bir 'saldırı eylemi' olacaktır ve Çin buna güçle karşılık verecektir." dedi.
Çin'in böyle bir durumda Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ve uluslararası hukuktan öz savunma hakkını kararlılıkla uygulayacağını belirten Lin, ülkesinin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacağını vurguladı.
Lin, "Japonya derhal kendini düzeltmeli ve Tayvan ile ilgili sözlerini geri almalı, aksi halde sonuçlarına katlanmalı." ifadesini kullandı.
Japonya'nın yakın geçmişine "varoluş krizleri" gerekçe göstererek defalarca askeri saldırganlıkta bulunduğunu, öz savunma hakkı adı altında Çin'e savaş açtığını hatırlatan Lin, şöyle devam etti: