Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Kartal Tibet son yolculuğuna uğurlandı! Kartal Tibet neden vefat etti - Magazin haberleri
        1

        Yeşilçam sinemasının usta isimlerinden olan ünlü oyuncu ve yönetmen Kartal Tibet 83 yaşında hayata veda etti. Ünlü oyuncu için Zincirlikuyu Camii’nde tören düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Yeşilçam'ın ünlü isimlerinden Hülya Koçyiğit, Nuri Alçok, Kartal Tibet'in eşi Gündüz Tibet, oğlu Kanat Tibet, kızı Kumru Tibet, çok sayıda ünlü isim ve hayranları katıldı. Ünlü oyuncu öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

        2

        Bakan Ersoy, "Tiyatro ve sinema dünyasının en önemli sanatçılarından biri maalesef kaybettik. Kartal Tibet sanatçı olarak örnek bir karakterdi. Hepimizin hafızalarında yer etmiş çok önemli karakterlere hayat vermiştir. Bizlere düşen sanatçımızın isminin kalıcı hala gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Örnek sanatçılarımızı maalesef birer birer kaybediyoruz. Önemli olan onların yerine onların anısını yaşatarak yeni sanatçılarımızı sanat dünyasına kazandırmak. Allah rahmet diliyorum. Ailesine sevenlerine sabırlar diliyorum" dedi.

        3

        Törene katılan Hülya Koçyiğit ise, "Her şeyden önce bu büyük sanatçıya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum. Siz Türk halkının temsilcisiniz. Sanatçılar yaşarken değil her zaman eserleriyle anılmalı. Onun bize armağan ettiği çok güzel filmler var. O filmlerle sonsuza kadar yaşayacağına inanıyorum" diye konuştu.

        4

        Kılınan cenaze namazının ardından Tibet'in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

        Cenaze namazı detaylarını sosyal medyasından paylaşan Tibet'in üvey oğlu ve oyuncu Civan Canova, “Kartal Tibet için, gerek pandemi nedeniyle gerekse kendi arzusu üzerine özel bir tören yapılmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

        5

        TİYATROLAR GÜNÜ'NDE DOĞDU

        Tibet, 27 Mart 1939'da öğretmen bir anne ve babanın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Sanatçının 27 Mart Tiyatrolar Günü'nde doğması onun kaderinin nasıl şekilleneceğinin bir göstergesiydi adeta. Türk Sineması'nda 150'den fazla filme katkıda bulunan Tibet, uzun yıllar Ankara'da tiyatro oyunculuğu yaptı.

        6

        Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra mezun olduğu 1960 yılında Albert Camus'nun yazdığı Mahir Canova'nın yönettiği Caligula'da sahneye çıktı. Tibet, kurucularından olduğu Ankara'nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışırken askere giden Göksel Arsoy'un yerini doldurmayı amaçlayan yapımcılardan sinema filmi teklifleri aldı. Ne var ki yapımcılar, Göksel Arsoy'un kazandığı kadar para isteyen Kartal Tibet'e rol vermekten vazgeçti. Zira Arsoy, sinema filmleriyle oldukça ünlü bir oyuncuyken Tibet hiç ünlü değildi. 'İlle de sinema oyuncusu da olacağım' düşüncesinde olmayan Kartal Tibet, Ankara'daki tiyatro çalışmalarına devam etti.

        Suat Yalaz'ın 1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan'ın sinemaya uyarlanan 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit' adlı filminde başrolü üstlendi. Dönemin jönlerinden Cüneyt Arkın'ın çizgi roman karakterleri 'Malkoçoğlu' ve 'Kara Murat' olarak seyircinin karşısına çıkması, bu tür macera filmlerinin popülerliğini artırdı.

        7

        İLK SİNEMA FİLMİ: KARAOĞLAN ALTAY'DAN GELEN YİĞİT

        Kartal Tibet, 'İlle de sinema da olsun' demese de sinema, 'İlle de Kartal Tibet olsun' dedi. 1964'te Suat Yalaz, dönemin yok satan çizgi romanı 'Karaoğlan'ı sinemaya uyarlamaya karar verdiğinde henüz tanınmamış bir oyuncu arıyordu. Birkaç tiyatro oyuncusuyla görüşse de zihnindeki 'Karaoğlan'ı bulamadı. Ankara'da tiyatro sahnesinde oyununu seyrettiği Kartal Tibet'i görünce "İşte Karaoğlan" diyerek Kartal Tibet'e teklifte bulundu. O güne kadar sinema oyunculuğunu çok istemeyen Tibet, karar değiştirerek 1965 yapımı 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit'te kamera karşısına geçti.

        8

        TARKAN KARAKTERİYLE HAFIZALARA KAZINDI

        Kartal Tibet, 1965'te 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit' ile başladığı oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı.

        Tibet, daha sonra çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak'ın yarattığı Tarkan'ı, 1969'da sinemaya uyarlanan 'Tarkan' adlı filmde canlandırdı. Bu filmi 1970'te 'Tarkan: Gümüş Eyer', 1971'de 'Tarkan: Viking Kanı', 1972'de 'Tarkan: Altın Madalyon' ve 1973'te 'Tarkan: Güçlü Kahraman' takip etti. Bu filmlerle Tibet, hem sanatını hem de şöhretini pekiştirdi.

        Tibet, oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı. Ertem Eğilmez'in Arzu Film'inde 'Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı' ile başladığı yönetmen yardımcılığı sırasında 'Süt Kardeşler' ve 'Hababam Sınıfı Uyanıyor'da çalışan Tibet, 1976'da 'Tosun Paşa' ile oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe terfi etti. 'Tosun Paşa' ile unutulmaz bir Yeşilçam filmine imza attı. Kartal Tibet'in senaristlik kariyenini başlangıcıysa 1981 yapımı 'Davaro' ile oldu.

        9

        Tibet, 'Gırgıriye', 'Zübük', 'Gol Kralı' ve 'Davaro gibi yapımlarda Kemal Sunal ile birlikte çalıştı.

        Tibet, sinema filmlerinin yanı sıra televizyon dizilerinde de yönetmenlik yaptı. Türk televizyonlarının efsane dizilerinden olan 'Süper Baba' dizisine de imza attı.

        Tibet, 118 filmde oyuncu olarak seyirci karşısına çıktı. 47 kez yönetmen koltuğunda otururken, 7 kez de senarist olarak Türk Sineması'na katkıda bulundu.

        10

        Tibet'in vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Pek çok ünlü isim üzüntüsünü sosyal medya hesaplarından dile getirdi.

        BURAK ÖZÇİVİT

        'Zoraki Koca' ilk işim değil ama ilk göz ağrımdı. Tam 14 sene oluyor... Senden o kadar çok şey öğrendim ki... Seninle aynı sette olmak her şeyiyle müthişti. Verdiğin bütün emekler için çok teşekkür ederim. Duyunca çok üzüldüm. Allah senden razı olsun, mekanın cennet olsun. Bende yerin çok ayrı Kartal Baba...

        11

        CEM YILMAZ

        Sinemamızın krallarından, değerli büyüğümüz Kartal Tibet'in mekanı cennet olsun...

        12

        ZAFER ALGÖZ

        Kartal Tibet'i kaybettik... Türk Sineması'na oyuncu ve yönetmen olarak yıllarca emek verdi. Aynı zamanda Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro oyunculuk bölümü mezunu olarak akademik kariyere sahipti. Büyük Beşiktaşlı... Adı gibi Baba Kartaldı... Ruhu şad olsun. Başımız sağ olsun...

        13

        GÜL SUNAL

        En son Kartal Tibet ile ikimiz kalmıştık bu fotoğraftan... Güle güle Kartal'cığım... Çok üzgünüm...

        14

        FİLİZ AKIN

        Televizyonu açar açmaz ilk izlediğim haber oldu ve ben gerisini duymaz oldum. Ankara'da ilk 'Midas'ın Kulakları' oyununda seyredip, hayran olmuştum. Sonra birlikte filmlerde ro aldık. O benim sırdaşım, arkadaşımdı. Yönetmen olarak çok büyük başarılar kazandı. Başta eşi, oğlu, hayranları ve sinemanızın, Yeşilçam'ın başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun. Ben henüz bu haberi içime sindiremedim…

        15

        TÜRKAN ŞORAY

        Her zaman kalbimde ayrı bir yeri olan canım meslektaşım... Kartal Tibet aramızdan ayrıldı. Gerçekten üzüntüm sonsuz... O kadar tatlı set anılarımız vardı ki, birlikte çok güzel filmler çevirdik. Bunlardan birkaç tanesi 'Çalıkuşu', 'Zulüm' ve 'Vukuat Var Hanımın Çiftliği' gibi... Ayrıca en sevdiğim 'Sultan' filminin de yönetmeniydi Kartal Tibet. Sinemaya hem yönetmen olarak hem aktör olarak damgasını vurmuştu. Hiç unutulmayacaksın Kartal Tibet. Mekanın cennet olsun...

        16

        HÜLYA KOÇYİĞİT

        Türk sinemasının usta ismi Kartal Tibet'i, arkadaşımı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Onunla birçok filmde rol arkadaşı olmanın dışında ailecek birçok güzel anıyı da paylaştık. Türk sinemasından hem oyuncu, hem yönetmen olarak senin gibi usta bir isim; hayatımızdan senin gibi bir arkadaş, kardeş, dost geçtiği için sonsuz şükürler olsun. Ruhun şad olsun benim canım arkadaşım. Hepimizin başı sağ olsun. Tüm sevenlerine sabır dilerim.

        17

        MEHMET ALİ ERBİL

        Canım abim, biricik yönetmenim... Mekanın cennet olsun...

        18

        CAN YILMAZ

        Türk sinemasının en klas oyuncularından, yönetmen ve senarist Kartal Tibet abimiz 83 yaşında hayatını kaybetti. Sinemaseverlere ve ailesine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun.

        22

        ARZU FİLM

        Üzüntümüz çok büyük. Oyuculuk yıllarından başlayan bir birliktelik, beraber üretilmiş sayısız film, birlikte paylaşılmış mutluluklar hüzünler dertler başarılar. Yaşamlarının her döneminde ağabey-kardeş ilişkisini sıklıkla gözlemlediğimiz iki kardeşin kavuşması tek tesellimiz. Yolun ışıklarla aydınlansın Kartal Tibet. Bize verdiğin hissettirdiğin yaşattığın her şey için binlerce kere teşekkürler...

        23

        EMEL SAYIN

        Kartal Tibet... Mekanın cennet olsun, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

        24

        DEMET ÖZDEMİR

        Işıklar içinde uyu...

        25

        ARMAĞAN ÇAĞLAYAN

        Güle güle Kartal Tibet... Çocukluğumuzun Tarkan'ı.. Şahane Türk filmlerinin oyuncusu, yönetmeni... Yattığınız yer incitmesin... Güle güle...

        26

        HİLAL ÖZDEMİR

        Bir yıldız daha kaydı..

        27

        SELDA ALKOR

        Sevgili Kartal; sen de gittin. Aynı yıl sinemaya merhaba dedik ve "Senede Bir Gün" filmini yaptık. Hala kalplerde, hala akıllarda, şarkısı bunca yıl dillerden düşmedi. Seyrederken çok özel bir yere gelmiş gibi hissediyorum. Etrafımdaki herkes gitti, içim acıyor. Nur içinde yatın.

        28

        ITIR ESEN

        Çok üzgünüm. İz bırakanlardan biri Kartal Tibet... Benim ilk tanışmam, babamın seslendirdiği “Karaoğlan” filmleriyle oldu. Daha sonra yönetmenim olarak hayatıma girdi. Türk Sineması'nın çok kıymetli sanatçısı, adı gibi “Kartal” ... Orada yalnız değilsin, bütün sevdiklerin seni karşılamak için ağaçlı yolda bekliyor. Büyük Beşiktaş’lı rahat uyu.

        29

        SELMA GÜNERİ

        Çok değerli, çok yönlü, çok büyük bir sanatçımızı kaybettik. Ayrıca güzel insan değerli bir dostumuzdu. Çok iyi yönetmen ve çok iyi oyuncuydu. Yeri doldurulamaz kıymetli bir insan. Yolu ışıklı olsun, cennette uyusun, bütün sinema camiasının, tiyatro camiasının ve hepimizin başı sağ olsun.

        30

        TAMER YİĞİT

        Yeşilçam'ın en önemli değerlerinden biri olan sevgili Kartal Tibet'in vefatından büyük üzüntü duydum. Kendisine Allah'tan rahmet; tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.

        31

        HARİKA UYGUR

        Yıl 1994. 5 Nisan kararları açıklanmış, ülke ekonomik krizde ve ben dahil birçok kişi “sektörde” iş yapmak için bekliyoruz. Yaz geldi, para yok beklemeye devam. Eve yiyecek alacak paramız yok, ekmek bölüşüyoruz, durum bu. Bu durumda tek kurtarıcımız canım Kartal Tibet. Elleri dolu dolu bize market alisverişi yapıyor, kapımıza sessizce, rencide etmeden birakıyor. Biz utandıkça, kızlar çalışınca ödersiniz diyor. Üzerimde babamdan çok emeğiniz, nasihatınız var. Bugün ben olmamda önemli bir mihenk taşısınız. Hakkınızı helal edin, gül bahçelerinde uyuyun. Özlemle.

        32

        FATMA GİRİK

        Kartal Tibet, çok iyi bir sinemacı, çok iyi bir aile babası ve benim de çok sevdiğim bir arkadaşımdı. Sevdiklerimiz, arkadaşlarımız teker teker terk ediyorlar bizi. Çok ama çok üzgünüm.

        33

        GÜLŞEN BUBİKOĞLU

        Türk sinemasına çok büyük emek vermiş star oyuncularından, aynı zamanda senarist, önemli bir yönetmen Kartal Tibet'i kaybetmişiz. Çok üzgünüm. Yönetmenliğini kendisinin yaptığı çok başarılı ve en popüler filmlerimden 'Gırgıriye'de birlikte çalışmıştık. Çok değerli bir insandı. Huzurla uyusun. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

        37

        'Hababam Sınıfı Uyanıyor'un senaryo çalışması: İhsan Bilsev - Kartal Tibet - Münir Özkul - Ertem Eğilmez - Halit Akçatepe - Adile Naşit - Şener Şen - Kemal Sunal - Ahmet Sezerel.

        38

        'Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı'nın seti: Münir Özkul - Cengiz Nezir - Ertem Eğilmez - Kartal Tibet.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ