Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kara: Kırım Kongo aşısında Türkiye umut olacak
Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, sağlıkta Türkiye'yi zirveye taşıyacak çalışmaları anlattı. "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısı dünyada ilk olacak. Hayvan deneyleri için büyük ölçekli üretime hazırız. 2,5-3 yıl içinde klinik uygulamaya geçebiliriz" diyen Prof. Dr. Kara, iklim değişikliğiyle Avrupa'da da KKKA vakalarının bildirilmeye başlandığını kaydederek bu alanda Türkiye'nin bir umut olacağını vurguladı. 'Suş bankacılığıyla' da bulaşıcı hastalıklara neden olabilecek mikroorganizma örneklerini genomik özellikleriyle beraber katalogladıklarını kaydeden Prof. Dr. Kara, bunun da aşı ve tanı kiti çalışmaları açısından hayati önem taşıdığına değindi; afetlerde suların güvenliğini bir damla sudan anında test edebilecek yenilikçi bir tanı kitinin de 1,5-2 yıl içinde hazır olacağını belirtti
ABONE OLTürkiye Aşı Enstitüsü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve kuduz aşılarında dünyada öncü adımlar atarken, tanı kitleriyle de sağlıkta devrim yaratmayı planlıyor. Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı desteğiyle Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) çatısı altında aşı geliştirme ve üretiminde tarihi adımlar atılıyor. Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve HPV aşısı hakkındaki sözleriyle yeniden gündeme gelen yerli aşı çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Kara, TÜSEB Aziz Sancar Araştırma Merkezi bünyesinde Ankara Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesiyle iş birliği halinde üzerinde çalışılan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısında, Türkiye'nin dünyada öncü bir konuma ulaşabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Kara, sadece aşılar değil, tanı ve test kitlerinde de önemli çalışmalar başlattıklarını vurguladı. Kırım Kongo dışında kuduz, HPV ve boğmaca aşılarında da yenilikçi girişimlerde bulunduklarının altını çizdi. Türkiye Aşı Enstitüsü'nün, savunma sanayine eşdeğer stratejik önemdeki aşılarla Türkiye'yi küresel sağlık arenasında zirveye taşımayı hedeflediğini belirten Prof. Dr. Kara, üniversiteler ve sektörle iş birliğinin de bu başarıda kilit rol oynadığını dile getirdi.