KKTC Cumhurbaşkanlığında anayasa değişikliği görüşmesi
- Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: - "Yüksek mahkeme başkanlarının sayısı ve emekli yaşının ileriye çekilmesiyle ilgili bir düzenleme ihtiyacından söz ediliyor" - Başbakan Ersin Tatar: - "Mahkemelerde yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için hükümetimiz bu öneriyi (anayasa değişikliği) Bakanlar Kurulundan geçirerek meclise sunmuştur"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen istişare toplantısında anayasa değişikliğinin 26 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde halk onayına sunulabilmesi için gerekli süreç ele alındı.
Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası basın açıklamaları yapıldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, yargıyla ilgili bir ihtiyaç söz konusu olduğunu ve aciliyet arz ettiğini belirterek, "Gerek yüksek mahkeme başkanlarının sayısı ve gerekse emekli yaşının ileriye çekilmesi ki bu konu Başsavcılığı da kapsıyor, bununla ilgili bir düzenleme ihtiyacından söz ediliyor. Bütün bu çalışma bu çerçevede şekilleniyor." diye konuştu.
Akıncı, ilgili anayasa değişikliği paketinin Cumhuriyet Meclisi'nde çoğunlukla kabul edilerek onayına gönderilmesi durumunda imzalamayı geciktirmeyeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin de anayasa değişikliğinin de çok önemli hadiseler olduğunun altını çizen Akıncı, bunların aynı güne denk gelmesinin sıkıntılı olduğunu ve geçmişte de bunun örneğini yaşadıklarını kaydetti.
- "Hükümetimiz öneriyi meclise sunmuştur"
Başbakan Tatar da görüşmenin 26 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle halkoyuna sunulması gereken bazı anayasa değişiklikleriyle ilgili olduğunu dile getirdi.
Yaklaşık iki ay önce kendilerine yargıda yaşanan bazı sıkıntılar ve dava yoğunluğuyla ilgili konuların aktarıldığını söyleyen Tatar, bunların anayasa değişikliğini gerektirdiğini vurguladı.
Tatar, mecliste yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılması ve yaş hadlerinin de yükseltilmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.
Kapsamlı bir anayasa değişikliği başlasa bile bunun 2-3 yıl alabileceğine değinen Tatar, "Mahkemelerde yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için hükümetimiz bu öneriyi Bakanlar Kurulundan geçirerek meclise sunmuştur. Meclis Başkanı'nın başkanlığında yapılan değerlendirmelerde bunların çeşitli boyutları ele alındı. Cumhurbaşkanı, meclisten böyle bir talep gelirse bunu geciktirmeyeceği, bunun 26 Nisan'da halkoyuna sunulabileceği yönünde bir anlayış geliştirmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Tatar, 16 Mart'a kadar bu yasayı meclisten geçirerek, Cumhurbaşkanı'na iletmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
- "3 Nisan'da her şeyin hazır olması gerekiyor"
Meclis Başkanı Uluçay da meclise sunulan anayasa değişikliğiyle ilgili hususları parti başkanlarıyla ele aldıklarını ve bunu bugün Cumhurbaşkanı ile de istişare ettiklerini belirtti.
Uluçay, "Takvim olarak bu değişikliklerin referanduma sunulabilmesi için 3 Nisan'da her şeyin hazırlanmış olması gerekiyor. Bizim de 16 Mart tarihinde bunu meclisten geçirmemiz gerekecek." diye konuştu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.