Koronavirüs sonsuza dek sürecek!
"Yeni ve Yeniden Önem Kazanan Enfeksiyonlar" toplantısında konuşan Prof. Eskild Petersen, koronavirüsün sonsuza dek süreceğini belirterek, "Bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Ümidimiz bütün varyantlara işleyecek bir aşı bulmak. 40 yıldır bunu influenza için deniyoruz; ancak bunun için çok uzun bir yolculuğa ihtiyaç var" dedi. Prof. Nicola Petrosillo ise salgınlardan korunmak için doğaya ve iklime saygılı olunması gerektiğinin altını çizerek, "Ormansızlaşma, hayvanların insanlara daha yakın olması anlamına geliyor. İnsanlara daha yakın olurlarsa bu virüsler insanlara bulaşabilir" dedi. Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberi
ABONE OLİstanbul'da düzenlenen “Yeni ve Yeniden Önem Kazanan Enfeksiyonlar” toplantısında, dünyada enfeksiyonlarla mücadele konusundaki son gelişmeler ele alındı.
Covid-19 pandemisinin üç yıldır devam ettiğini ve bu süreçte aşıların önemli bir rol oynadığını belirten Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (ESCMID), Salgın Yapan Enfeksiyonlar Görev Grubu (EITaF) Başkanı Prof. Eskild Petersen, "Pandeminin bizler için çok önemli bir ders olduğunu düşünüyorum. Toplumlarımızın kapanması, maskeler ve aşılar hakkında çok fazla tartıştık. Aşılar yüzde 100 etkili olmasa da ağır hastalıklar ve ölümlere karşı bize temel bir koruma sağlar; ancak dikkatli kullanılmalıdır" dedi.
Prof. Nicola Petrosillo (solda) ile Prof. Eskild Petersen (sağda)Koronavirüsün sonsuza dek süreceğini kaydeden Petersen, "Influenza binlerce yıldır var ve hiçbir zaman gitmeyecek. Covid de böyle bir şey. Influenza gibi koronavirüs de hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Aşıları dikkatli kullanarak bunu öğrenebiliriz" dedi.
Türkiye'de 6 ayda bir Covid aşısı uygulaması yapıldığını ancak uluslararası alanda bunun önerilmediğini aktaran Prof. Petersen, "Şu anki durumda 5-6-7 doz aşının daha iyi koruduğunu gösteren bilimsel bir kanıt yok. Örneğin; alerjilerde antijeni üst üste vermek suretiyle bir tedavi uygulanır fakat bu çok dikkatli olunması gereken bir durumdur. Covid-19'da da fazla kullanılırsa duyarsızlaşma olabilir. Virüsün ne kadar değiştiği de önemlidir. Muhtemelen önümüzdeki kış yeni bir aşıya ihtiyaç duyacağız. Örneğin, yaşlılara yılda bir kez grip aşısı yapıyoruz. Bunun nedeni aşının işe yaramaması değil; virüsün yeni varyantlarla ortaya çıkması ve koronavirüs için de aynı şey geçerli. Bu yüzden çoğu Avrupa ülkesinin 4 doz aşı yaptığını (mRNA aşısı) söyleyebilirim. Bu yıl sonbaharda da 5'inci yapılabilir" dedi.