Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 50 gramı öldürüyor! Köygöçüren mantarı nedir? Köygüçeren mantarı ne zaman nerede yetişir ve tedavisi nedir?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Köygöçüren mantarı diğer bir yaygın ismiyle "ölüm" mantarı son günlerde yeniden adından bahsettirmeye başladı. İstanbul Belgrad Ormanı'nda görülen bu tehlikeli mantar ayrıca son günlerde üzerine yapılan panzehir çalışmalarıyla da gündemde. Peki, Köygöçüren mantarı nedir? Köygöçüren mantarı nerede yetişir? İşte 50 gram yendiğinde bile bir insanı öldüren köygöçüren mantarıyla ilgili merak edilenler...

        KÖYGÖÇÜREN MANTARI NEDİR?

        Köygöçüren mantarı zehirli mantarlar arasında ilk sırlarda yer almaktadır

        Amanitaceae familyasından olan mantar, amanitin (özellikle, Amanotoxinler'den alfa amanitin) ve phalloidin maddeleri, sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtilerini gösterir ve 3-4 gün içinde karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder.

        REKLAM

        Zehirli bir mantar türü. Türkiye'deki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse %90 kadarından sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır. Bu mantara yaz başlarında ve sonbahar aylarında ormanlarda çok sık rastlanır. Mantarın içerdiği amanitin (özellikle, Amanotoxinler'den alfa amanitin) ve phalloidin maddeleri, sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtilerini gösterir ve 3-4 gün içinde karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder.

        Zehirine karşı henüz yetkin bir ilaç geliştirilememiştir. Tedavide silibinin dihydrogen disuccinate disodium enjeksiyonu kullanılmaktadır. Bu mantarın bir kişiyi öldürmesi için 20-25 gram tüketilmesi yeterli olmaktadır. Volvariella volvacea mantarı ile olan benzerliği ölümlerin önemli sebeplerindendir. Türkiye'deki mantar zehirlenmelerinin çoğu da bu mantardan kaynaklanmaktadır.

        Köygöçüren mantarı, 1994 yılı Kasım ayında, İstanbul'da seri zehirlenmelere yol açmış ve 20'den fazla insanın ölmesine neden olmuştur.

        KÖYGÖÇÜREN MANTARI NEREDE YETİŞİR?

        Köygöçüren mantarı nemli ve ormanlık alanlarda yetişir. Bununla birlikte Türkiye'de Batı Karadeniz, Marmara ve Trakya Bölgesinde özellikle sonbahar aylarında yetişmektedir.

        KÖYGÖÇÜREN MANTARI ZEHİRLENME BELİRTSİ

        Köygöçüren mantarı yendikten 2 ve 6 saat sonra şu belirtileri gösterir.

        Uykuya meyil

        Tansiyon düşüklüğü

        Bulanık görme

        Yüz ve boyunda kızarma

        Nabızda artış

        Ağızda metal tadı

        YEDİKTEN 6 SAAT SONRA ÇIKAN BELİTİLER

        Yendikten 6 saat sonra gelişen belirtiler

        Bulantı

        kusma

        İshal

        Ateş,Kabız artışı

        Karın ağrısı

        Ciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara bağlı belirtiler.

        PANZEHİR ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

        25 yıl önce 4 kişilik bir ailenin köygöçüren mantarından zehirlendikten sora gittikleri hastanede görev yapan Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, yılardır bu mantarla ilgili panzehir çalışmalarında bulunuyor. Çalışmalarına Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda devam eden ve bu nedenle sık sık bu zehirli mantarı toplayan Prof. Dr. Kaya, çalışmalarını da sürdürdüğü Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Kaya ,Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda devam eden ve bu nedenle sık sık bu zehirli mantarı toplayan Prof. Dr. Kaya, çalışmalarını da sürdürdüğü Başkanı Prof.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ