Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran ve Suriye bizi dinliyor

        ABD hareketlerini tespit etmek isteyen İran, Suriye ile ortak yaptığı 2 istasyonla Türkiye ve İsrail’i dinliyor. İnşası süren diğer dinleme istasyonlarının faaliyete girmesiyle Türkiye’nin dörtte birinden fazlasındaki konuşmalar kontrol edilebilecek.

        AYLIK Savunma Teknolojileri dergisi MSI’ın son sayısında, Suriye ile İran’ın, ABD’ye karşı aldığı ortak önlemlerden biri olarak kendi sınırlarında dinleme istasyonları kurduğuna ilişkin bir haber yer aldı. Bu habere göre, bu istasyonlardan Türkiye de dinleniyor.

        Dergideki haberde, ABD’nin saldırısından çekinen iki ülkenin önlem amacıyla Türkiye ve İsrail’e yönelik dinleme istasyonları kurduğu ve bundan sonra da kurmaya devam edeceği bilgisi yer alırken, özetle şöyle denildi:

        4 tane daha yapılacak

        İran devrim muhafızlarıyla Suriye gizli servis elemanlarının beraber çalıştığı dinleme istasyonlarından birinin çanakları Türkiye’ye dönük. İleride en az dört tane daha yapılması planlanan üslerin amacı, Amerikan hareketlerini önceden tespit etmek. Üslerin bir kısmı inşa, bir kısmı planlama aşamasında. İran tarafından yaptırılan ve finanse edilen iki istasyondan biri Türkiye’yi, diğeri İsrail’i dinliyor. Suriye’nin, Türkiye-Irak sınır bölgesine yakın bir yerde yeni kurulan istasyon, emniyet birimleri başta olmak üzere bölgedeki bütün iletişimi dinlemeyi hedefliyor. Golan Tepeleri’nde kurulan diğer istasyon ise İsrail’i kontrol etmeye çalışıyor.

        İNCİRLİK TAKİPTE

        Yine İran’la olan anlaşma gereği, üç üssün inşası Suriye’de devam ediyor. Bunlardan biri El-bukamal bölgesinde. Üssün hedefi, ABD’deki Irak birlikleri. Suriye’nin kuzey batısında kurulması planlanan diğer bir üssün ise Hatay, Mersin ve İncirlik Üssü’nü yakın takibe alması bekleniyor. Suriye, Ocak 2007 sonuna kadar ülkenin kuzeyinde Tell el Abyaz ül Atik bölgesinde yeni bir dinleme istasyonunu daha faaliyete sokacak. Harran Ovası’nın hemen güneyinde yer alan bu istasyon ile Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nin önemli bir bölümü kontrol altında olacak.

        İran’ın kuzey batısında inşası süren bir diğer dinleme üssünün devreye girmesiyle Suriye ve İran’daki üsler entegre hale gelecek. O zaman üsler, Türkiye’nin dörtte birinden fazlasında gerçekleşecek konuşmalar, İran ve Suriye’nin kontrolüne açılmış olacak. Rus elektronik dinleme cihazlarının kullanıldığı üste görevli Ruslar, elektronik takibin inceliklerini Suriye’lilere öğretiyorlar.

        Özgür EKŞİ / HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ