Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Talat'tan, Albay'a protesto

        KKTC'nin kuruluş yıldönümü kutlamalarında Kurmay Albay Ercan Barsakçıoğlu'nun program dışı konuşması Talat'ı kızdırdı. Talat, herkesin alkışladığı konuşmayı eşinin uyarısına rağmen alkışlamadı

        KKTC'nin 23. kuruluş yıldönümü kutlamalarına program dışında konuşma yapan Kurmay Albay Ercan Barsakçıoğlu ile Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında yaşanan gerginlik damgasını vurdu. Talat, eşi Oya Talat'ın, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Piyade Kurmay Albay Ercan Barsakçıoğlu'nun konuşmasını alkışlaması yönündeki uyarısına, "Alkışlamıyorum" yanıtını verdi. Albayın konuşmasına, "Neden bundan haberim yok" diye tepki gösteren Talat'ın, askerin konuşma yapmasını programa kimin koyduğu konusunda bilgi istediği kaydedildi.

        Edinilen bilgiye göre, KKTC'nin kuruluş yıldönümü töreninde yapılacak konuşmaların programı bir hafta önce Talat'a sunuldu. KKTC'yi temsilen Talat'ın, Türkiye'yi temsilen de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yer aldığı listede, Kurmay Albay Ercan Barsakçıoğlu'nun ismi bulunmuyordu.

        Ancak Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'ndaki dünkü kutlamalar sırasında program okunurken, askeri bir temcilcinin de konuşacağının açıklanması Talat'ın sert tepkisine neden oldu. Barsakçıoğlu konuşmasını, "Ne mutlu bayrağı daima yüksekte tutanlara, ne mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kuran ve yaşatanlara, ne mutlu Türküm diyene" sözleriyle tamamladı. Tören alanındakiler de Barsakçıoğlu'nu alkışladılar. Eşinin Barsakçıoğlu'nu alkışlamadığını fark eden Oya Talat, Cumhurbaşkanı Talat'a, "Canım" diye seslendi. Yerinden sinirli bir şekilde doğrulan Talat, "Alkışlamıyorum" dedi.

        Bu arada, Talat'a tören alanında sunulan KKTC ve Türkiye bayraklarının da programda olmadığı öğrenildi. Talat'ın bu konudan da haberi olmaması nedeniyle çok sinirlendiği ifade edildi.

        Ekrana yansıdı...

        Talat'ın protestosu, töreni canlı yayınlayan Avrasya TV kameralarına yakalandı. Kanal, Kurmay Barsakçıoğlu'nun konuşması bitince tören alanında bulunan davetlileri gösterirken Talat ve eşi Oya Talat arasındaki konuşmayı canlı olarak izleyicilere aktardı. Avrasya TV, dudak okuma uzmanlarının görüşüne başvurarak, Talat ve eşinin konuşmasını daha sonra akşam ana haber bülteninde de yayımladı.

        Sezer: KKTC'ye destek sürecek

        KKTC'nin kuruluşunun 23. yıldönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a, genel sekreteri Kemal Nehrozoğlu aracılığıyla bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman Kıbrıs Türk halkına verdiği desteğin süreceğini vurguladı.

        Kutlamalara katılmak üzere Ada'da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Avrupa Birliği olarak Kıbrıslı Türklere verdiğiniz sözlerde durun. Yoksa prestijiniz yok olacak" dedi.

        KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, AB zemininde Rum tarafıyla yapabilecekleri herhangi bir pazarlık bulunmadığını söyledi.

        Gül, Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda yapılan törende bir konuşma yaptı. Gül şöyle konuştu: "Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle bağlantılı değildir. Şantajlarla, savunduğumuz politikalardan asla vazgeçmeyeceğiz. Ada'da iki ayrı halk, ırk, din, dil, demokrasi olduğunu görmezden gelmek, sadece başı kuma sokmaktır."

        Sefa Karahasan/MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ