Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Küresel piyasalarda negatif seyir - Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünya genelinde açıklanan makroekonomik veriler, ekonomilerde durgunluk emarelerinin belirginleşmeye başladığını gösterirken, söz konusu veri akışı sonrası Fed'inFed'in temmuz sonrasında izleyeceği para politikası adımlarına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırıyor.

        Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'inFed'in bu hafta yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışıyla yetineceği tahmin edilirken, eylül toplantısında bankanın yüzde 51 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 40 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.

        Bu hafta ABD'de veri gündeminin oldukça yoğun olması dikkati çekerken, Fed'inFed'in çarşamba günü açıklanacak faiz kararı sonrasında piyasalarda veri odaklı bir seyrin öne çıkması bekleniyor.

        REKLAM

        Öte yandan, devam eden bilanço döneminde şirketlerin karlılıkları ve gelecek döneme ilişkin beklentilerinin de piyasalarda hisse ve sektör bazlı ayrışmaları artırabileceği tahmin ediliyor.

        DEVLER BİLANÇO AÇIKLAYACAK

        Bu hafta açıklanacak şirket bilançoları arasında, Microsoft, AlphabetAlphabet, Apple, Amazon, Meta, Intel, Ford ve Boeing gibi dev şirketler öne çıkıyor.

        ABD ekonomisinin durgunlaşacağı ve Fed'inFed'in şahin politikalarında daha toleranslı olacağına yönelik öngörüler tahvil piyasalarında alımları desteklerken, bazı varlıklarda terse dönen getiri eğrisinin belirginleşmeye devam etmesi de resesyon korkularını besliyor.

        Buna göre, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 2 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 22 yıldan bu yana ilk kez 21 baz puana çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu arasındaki fark ise Mart 2020'den bu yana ilk kez 41 baz puana indi.

        Söz konusu iki varlık arasındaki getiri farkı resesyon indikatörü olarak Fed tarafından oldukça yakından takip ediliyor.

        Geçen hafta 106,5'e gerileyen dolar endeksi yeni haftaya sınırlı da olsa yükselerek 106,6'dan başlarken, altının ons fiyatı yüzde 0,1 azalışla 1.726 dolar, BrentBrent petrolün varil fiyatı yüzde 1,7 düşüşle 97,7 dolardan işlem görüyor.

        REKLAM

        Söz konusu gelişmelerle cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,93, NasdaqNasdaq endeksi yüzde 1,87 ve Dow JonesJones endeksi yüzde 0,43 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya da düşüşle başladı.

        ECB'DEN 11 YIL SONRA BİR İLK

        Avrupa'da geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırırken, üç ana politika faizini 50 baz puan yükseltti.

        Bölgede açıklanan makroekonomik verilerin durgunluğa işaret etmesi, devam eden enerji arz sıkıntıları ve rekor seviyedeki enflasyon fiyatlamaları zorlaştırıyor. Avrupa ülkelerinin farklı borçluluk düzeyleri nedeniyle borçlanma faizlerindeki yükselişe karşı bazı ülkelerin daha hassas olması ECB'ninECB'nin politika alanını daraltırken, bankayı bu farklılıkların bölgede geniş çaplı bir risk yaratmaması için yeni bir politika aracı tanıtmaya zorladı.

        Hafta sonu açıklamalarda bulunan ECB üyesi Robert HolzmannHolzmann, bankanın enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde hafif bir resesyonu kabul edebileceğini kaydederken, politika adımlarının tamamen ekonomik gelişmelere bağlı olduğunu ifade etti.

        REKLAM

        Cuma günü, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,05, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,08, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,07 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya düşüşle başladı.

        Asya'da pay piyasaları haftaya satış ağırlıklı bir seyirle başlarken, söz konusu seyirde dünya genelinde artan resesyon endişeleri ve ABD borsalarında kotekote Çinli teknoloji devlerine ilişkin olası yaptırım haberleri etkili oluyor.

        ASYA PİYASALARINDA DÜŞÜŞ

        Çin'de devam eden yeni tip koronavirüskoronavirüs (KovidKovid-19) salgını da ekonomik aktiviteye ilişkin korkuları canlı tutuyor. Teknoloji şirketlerindeki negatif seyir Çin pay piyasalarındaki düşüşe öncülük ederken, Çin hükümetinin inşaat sektöründe sorunlu firmalar için yeni bir fon kurulduğunu açıklaması sonrası pozitif seyreden gayrimenkul sektörü hisseleri satış baskısını sınırlı da olsa törpülüyor.

        Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.6, Japonya'da NikkeiNikkei 225 endeksi yüzde 0,8 ve Hong Kong'da HangHang SengSeng endeksi ise yüzde 0.9 değer kaybetti.

        Yurt içinde, bu hafta gözler açıklanmaya başlayacak şirket bilançolarına çevrilirken, şirket ve hisse bazlı hareketliliğin artması bekleniyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ