Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Lavrov İstanbul görüşmelerini değerlendirdi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile yapılan müzakerelerin sonuçlarının "ileriye dönük olumlu gelişme" olduğunu söyledi.

        Lavrov, Çin'in Anhui eyaletindeki Tunşi kentinde gazetecilere Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da yapılan müzakereleri değerlendirdi.

        Müzakerelerin olumlu geçtiğini belirten Lavrov, "İstanbul'da yapılan müzakerelerin sonuçlarını ileriye dönük olumlu gelişme olarak değerlendiriyoruz." dedi.

        Bunun nihai sonuç henüz olmadığına dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:

        "Ukraynalı müzakerecilerin, Ukrayna'nın nükleer ülke olmaması ve blok dışı olması statüsünün ve NATO çerçevesi dışında güvenliğin sağlanması gerektiğini teyit etmesi gibi Ukraynalı meslektaşların Kırım ve Donbas meselelerinin kesinlikle çözülmüş olması yönündeki anlayışlarının önemli bir ilerleme olduğunu düşünüyorum."

        REKLAM

        KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

        Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kiev'in Moskova ile müzakerelerde önerilerini özel olarak kağıt üzerinde formüle etmeye başlamasının olumlu bir işaret olduğunu, ancak henüz bir gelişme kaydedilmediğini söyledi.

        Peskov, Rusya'nın umut verici bir gelişme görmediğini, uzun bir çalışmanın gerektiğini belirtti.

        Türkiye'de Rus ve Ukraynalı müzakere heyetlerinin yaptığı görüşmelerin ardından Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı ve aynı zamanda müzakere heyetinde yer alan Mihaylo Podolyak yeni açıklama yaptı.

        ZELENSKIY: MÜZAKERELERİ OLUMLU BULUYORUM

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus müzakere heyetlerinin İstanbul Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya gelmesini değerlendirdi.

        İstanbul'daki müzakereleri olumlu bulduğunu belirten Zelenskiy, "Müzakere platformundan aldığımız sinyaller olumlu olarak adlandırılabilir. Ancak bu sinyaller, Rus silahlarını susturmuyor." dedi.

        "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve savunmaya katılan herkes, bugün hayatta kalmamızın tek garantisidir" diyen Zelenskiy, yıkmaya devam eden bir devletin temsilcilerinden gelen sözlere güvenmek için bir neden görmediğini sözlerine ekledi.

        Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki ara buluculuk girişimleriyle İstanbul’da iki ülke heyetleri arasında ateşkesin sağlanması amacıyla yüz yüze müzakerelerin 4'üncüsü düzenlenmişti.

        Yüz yüze müzakereler, İstanbul’dan önce 3 defa Belarus’ta gerçekleşmişti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ