Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Lifli yiyecekler nelerdir? Lifli besinler ve faydaları

        Gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı liftir. Suda çözünenler ve suda çözünmeyenlerolarak ikiye ayrılır. Suda çözünen lifli besinler; kötü kolesterolün düşürülmesinde ve kan şekeridengelenmesinde rol oynar. Suda çözünemeyen lifli besinler ise; kabızlık hallerinde, hemoroitoluşmasını önlemede ve sindirim sisteminin işlemesindegörevlidir. Yetişkinler için günlük alınması gerekli besin lifi 28-35 gram arasıdır.

        Suda Çözünen Lifli Gıdalar:

        • Tam Tahıl İçeren; gıdalar arasında yulaf en etkili olanıdır. Yulaf kepeği ve yulaf ezmesi günlük gereksinimin oldukça önemli kısmını gerçekleştirir. Kahvaltılık gevreklerde aynı şekilde lif içerir.
        • Baklagiller; nohut, fasulye, mercimek ve bakla gibi bakliyatlar lif içeren önemli yiyeceklerdir.
        • Meyveler; narenciyeler, elma,nektarın, şeftali,muz,portakal, kiraz, greyfurt,ananas, çilek, kayısı, mandalina, böğürtlen, armut ve erik gibi meyveler yüksek oranda lif içerirler.
        • Sebzeler; lif açısından zengin olan sebzeler,brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısırdır.

        Suda Çözülmeyen Lifli Gıdalar:

        • Sebzeler;karnabahar,lahana,pancar, şalgam, Brüksel lahanası, havuç, brokoli, salatalık, yeşil fasulye, , soğan, kereviz, lahana, , patlıcan domates ve biber suda çözülmeyen lifli besinlerden bazılarıdır. Çiğ olarak yenmesi lif oranını artırır.
        • Meyveler; Kabuğuyla yenilen meyveler kabızlığı önler. Elma kabuğu buna en iyi örnektir. Ananas, üzüm, kiraz, çilek ve kavunda yardımcı diğer besin lif içeren meyvelerden bazılarıdır.
        • Tahıllar;yulaf ve buğday kepeği lif açısından kabızlık gibi sindirim sorunlarında yardımcıdır.
        • Diğer bazı lifli gıdalar; kepekli makarna, müsli, badem, kuru şeftali, kuru kayısı,soya fasulyesi, kuru mürdüm eriği,fıstık, patlamış mısır, bezelyedir.

        Besin lifi; sağlıklı beslenmede önemlidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bu sayede yaşam kalitesi artarak hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Dozunda ve kararında tüketilmesi uygundur. Fazla tüketimi kalsiyum, magnezyum ve çinko minerallerinin emilimini azaltabilir. Lifli gıdaların tüketimi belli hastalığı olanlar için hekim gözetiminde alınması ya da önerilmesi gerekir.

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ