Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

 
 
Reklam Kurulu, THY ve Pegasus'a, ucuz bilet reklamlarında ilan edilen fiyatlara vergi ve diğer ücretlerin dahil edilmemesi suretiyle tüketicinin yanıltıldığı gerekçesiyle 60 bin'er YTL idari para ve reklamları durdurma cezası verdi.  
 
Reklam Kurulu'nun Nisan ayında yaptığı toplantıda alınan kararlara ilişkin duyuruya göre, THY'nin internet sitesinde ve Skylife isimli derginin Nisan 2008 sayısında yer alan reklamlarda; Türkiye-New York, Türkiye-Chicago, Tunus-İstanbul, Türkiye-Madrid, Türkiye-Barcelona uçuşlarıyla ilgili olarak promosyonlarda belirtilen fiyatlara, ''Hopa'dan Batum'a, oradan İstanbul'a 99 YTL'', ''İstanbul-Hatay hattı açıldı 59 YTL'' başlıklı reklamlarda belirtilen fiyatlara ve ''Her Hafta Farklı Noktalara Gidiş-Dönüş 111 EURO'' başlıklı reklamda belirtilen fiyata, vergiler ve diğer ücretlerin dahil edilmediği belirtildi.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ''Fiyat Etiketi'' başlıklı maddesi ile Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği'ne uygun olmayan bu reklamlar nedeniyle THY'ye 60 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi.

Aynı şekilde, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş'nin Mart ayında yayımlanan ''Şimdi Bilet Ücreti De Yok'' başlıklı reklamda ''0 YTL'den başlayan fiyatlar'' ibaresine yer verildiği ve yurtiçi-yurtdışı uçuşlar için ayrı ayrı olmak üzere yakıt harcı, havaalanı vergisi ve hizmet ücretinin dipnot olarak gösterildiği, reklama ilişkin yazılı açıklamanın da ''Pegasus'tan tam 350 bin Bedava Bilet'' başlığıyla sunulduğu belirlendi.

Söz konusu kampanyada minimum yurtiçi uçuş ücretinin vergi ve harçlar nedeniyle 34 YTL, yurtdışı uçuş ücretinin ise 50 avro olmasına rağmen hiç ücret ödenmeksizin 350 bin adet bilet alınabileceği yönünde tanıtım yapılmasının yanıltıcı nitelikte olduğu belirtilerek, mevzuata aykırı uygulama nedeniyle Pegasus'a 60 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi.

-AVEA'YA 126,9 BİN YTL REKLAM CEZASI-

Reklam Kurulu, Avea İletişim Hizmetleri'ne de, ''Mobil Öğrenci'' tarifesi reklamları nedeniyle 126,9 bin YTL idari para cezası ve bu reklamları durdurma cezası verdi. Firmanın, ''Mobil Öğrenci'' tarifesine ilişkin muhtelif mecralarda yayınlanan reklamlarda yapılan karşılaştırmalarda; diğer firmaların ad ve tarifelerine yer verdiği belirlenirken, karşılaştırılan hizmetlerin aynı nitelikte, aynı istek ve ihtiyaca cevap veren hizmetler olmadığı belirtildi. ''Mobil Öğrenci'' tarifesine kayıt için gerekli olan ''150 kontör'' ya da ''50 kontör'' ücretinin ödeneceğine ilişkin bir bilginin anılan reklamlarda yer almadığına dikkat çekilerek, mevzuata aykırı bu tespitler nedeniyle firmaya 63 bin 453 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildiği kaydedildi.

Diğer taraftan, firmanın daha önce reklam cezası almış olması nedeniyle bu para cezası iki katı, 126 bin 906 YTL olarak uygulanacak.

-ÖRTÜLÜ REKLAM CEZALARI-

Reklam Kurulu'nun Nisan ayında yapılan toplantısında, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş'ye, bir alkollü içkinin örtülü reklamını yaptığı için 59 bin 192 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verilirken, bir yıl içinde alınan ikinci reklam cezası olması nedeniyle para cezası, 118 bin 384 YTL olarak uygulanacak.

Yeni Asır gazetesine de bir firmanın örtülü reklamını yaptığı için 5 bin 919 YTL idari para ve örtülü reklamları durdurma cezaları verilirken, fiilin bir yıl içinde ikinci kez tekrar edilmesi nedeniyle para cezası 11 bin 838 YTL olarak uygulanacak.

Meltem Televizyon Yayıncılık A.Ş'ye ait Meltem Tv'de de bir kebap firmasının örtülü reklamının yapıldığı belirlenirken, reklamın durdurulmasına karar verildi.

-CARREFOURSA'YA REKLAM CEZALARI-

Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş'ye, 3 ayrı reklam uygulaması nedeniyle toplam 28 bin 639 YTL para cezası ve reklamları durdurma cezası verildi. Şirketin Çorum, Ordu, Edirne ve Tekirdağ illerinde faaliyette bulunan ''CarrefourSA Exspress'' mağazalarına ait afiş reklamlarında, ''bu şehirlerde faaliyette bulunan rakip firmaların baş harfleri kullanılarak fiyat karşılaştırmaları yapılmasının'', haksız rekabete yol açtığı ve tüketicilerin yanıltılmasına neden olduğu belirtildi. Mevzuata aykırı bu uygulama nedeniyle şirket hakkında, her bir il için ayrı ayrı yerel düzeyde 5 bin 919'ar YTL idari para cezası ve reklamı durdurma cezası uygulanmasına karar verildi. Şirket, bu uygulama nedeniyle yerel düzeyde toplam 23 bin 248 YTL idari para cezası ödeyecek.

Carrefoursa'ya, insert reklamlarında, gerçek satış fiyatı ''27 YTL'' olan bir deterjanın fiyatının ''7,89 YTL'' olarak gösterilerek tüketicinin yanıltıldığı gerekçesiyle, yerel düzeyde 5 bin 491 YTL idari para ve bu reklamları durdurma cezaları verildi.

-İNDİRİME SUNULAN MAL MİKTARI DA REKLAMDA OLACAK-

Ayrıca, indirimli fiyat ile satışa sunacağını duyurduğu bir ürüne ilişkin reklamda ''indirim miktarı veya oranının, satışa sunulan mal ve hizmetlerin miktarının, malın indirim öncesi fiyatının belirtilmemesi'' nedeniyle de Carrefoursa'nın, reklamı durdurmasına karar verildi.

Aynı şekilde, Bimeks Bilgi İşlem ve Dış Ticaret A.Ş'nin cep telefonuna ilişkin indirimli fiyattan satış reklamı, ''satışa sunulan mal miktarının belirtilmediği'' gerekçesiyle durduruldu.

-''DELİ MİYİM ÇOK ÖDEYİM'' İFADESİ, RENCİDE EDİCİ-

Electro World İç ve Dış Ticaret A.Ş'nin reklamında yer alan ''Deli miyim çok ödeyeyim'' ifadeleri de bu mağazadan alım yapmayan tüketiciler ve benzer ürünleri satan firmalar açısından ''rencide edici'' bulundu ve reklamın durdurulmasına karar verildi.

Reklam Kurulu kararında, ''firmanın diğer elektronik eşya satıcısı firmalara nazaran daha ucuz satış yaptığını ispat eden herhangi bir belge sunmadığı'' belirtilirken, ayrıca, reklamda yer alan; ''Deli miyim çok ödeyeyim'' ifadeleri ile de başka firmalardan alış veriş yapan tüketicilerin ve benzer türde ürünler satan diğer firmaların rencide edildiği kaydedildi.

-SANAL OYUN SİTELERİNE CEZA

WEP İletişim Başkent Hosting'in, kendi internet sitesinde talih oyunları oynanmasına yönelik sanal ortam oluşturarak casino tanıtımı, reklam ve yönlendirme faaliyetinde bulunduğu, dolayısıyla sanal ortamda oyun, faaliyet ve reklam yasağına aykırı hareket edildiği belirlendi. Sanal Ortamda Oynatılan Talih Oyunları Hakkında Yönetmeliğe uygun olmayan bu reklam nedeniyle firmaya, 54 bin 913 YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verildi.

Kerem Yılmaz'a da ''internet sitesinde çeşitli kumar sitelerine ilişkin olarak yayımlanan reklamlar ile talih oyunları oynanmasına yönelik sanal ortam oluşturarak reklam ve yönlendirme faaliyetinde bulunduğu'' gerekçesi ile reklamı durdurma cezası verildi.

ABC Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti.'nin ''SHUIZU Manyetik Enerji Bilekliği'' adlı ürününün reklamında yer alan ifadeler yanıltıcı bulunurken, şirkete 59 bin 192 YTL idari para ve reklamı durdurma cezaları uygulandı.

Ümit Kızal'a, ''Tam-Yak'' isimli yakıt tasarruf cihazına ilişkin reklamlardaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle 6 bin YTL para cezası verilirken, tüketiciyi yanıltıcı ifadeler ve mevzuata aykırı uygulamalar nedeniyle 3 güzellik merkezinin reklamları da durduruldu.

Yeditepe Üniversitesi bünyesindeki Göz Hastanesi'ne, gazetelerde yer alan reklamlardaki ifadelerin ''sağlık kuruluşuna ticari bir görünüm verdiği, talep yaratmaya yönelik ve benzer sağlık kuruluşları aleyhine haksız rekabete yol açabilecek nitelikte olduğu'' gerekçeleriyle, 59 bin 192 YTL idari para cezası verildi.

-KİŞİSEL BAKIM ve KOZMETİK

Kurul, L'Oreal Türkiye Kozmetik San. ve Tic. A.Ş.'ye, ''Vichy Myokine Fusio Night'' ve ''Vichy Dermablend'' adlı ürünlerin reklamlarındaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle, her ürün reklamı için ayrı ayrı 54 bin 913 YTL idari para cezası verirken, ''Vichy Lipo-Metric'' isimli ürünün reklamını da durdurdu.

EİP Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş.'ye, ''Vicks First Defence'' adlı ürünün reklamındaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle 59 bin 192 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi.

Aydoğanlar Turizm Otelcilik Tic. ve San. A.Ş. bünyesindeki ''Temple Hotel'' ile Şah-Mer Turizm Otelcilik A.Ş. bünyesindeki ''Şah Inn Suit Hotel''e ilişkin, tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli olmadığı halde ''yıldızlı otel'' olarak reklam yapılması nedeniyle, söz konusu firmalara 60 bin-59 bin YTL para cezası verildi.

-GIDA

Altınkılıç Süt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti'ne, ''Altınkılıç Kefir'' markalı ürün reklamlarındaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle 50 bin 12 YTL, Kraft Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye, ''Milka Sütlü Çikolata'' adlı üründe süt yerine süt tozu kullanılmasına rağmen süt kullanılıyormuş gibi reklamda yer alan yanıltıcı ifadeler nedeniyle 60 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezaları verildi.

Mehmet Nuri Karayol sahipliğindeki ''Buhara Ticaret'' adlı müesseseye de, ''Uzamax'' adlı ürün reklamlarındaki ifadeler nedeniyle bin 59 192 YTL idari para cezası verildi.

Erbak Uludağ Meşrubat ve Gıda Sanayi A.Ş'ye, ''Uludağ'' markalı gazozlara ilişkin reklamlarda kullanılan ''100 Doğal Şeker ile Üretilmiştir'' ifadesi nedeniyle reklamları durdurma cezası verildi. Kararda, ''Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği kapsamında yarı beyaz şeker, beyaz şeker, rafine şeker, şeker çözeltisinin yanı sıra invert şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, glukoz şurubu, kurutulmuş glukoz şurubu, dekstroz veya dekstroz monohidrat, dekstroz veya susuz dekstroz, fruktoz ve pudra şekerinin de bulunduğu'' belirtilerek, dolayısıyla reklamdaki bu ifadenin ''anlam karışıklığına yol açabilecek ve aynı ürün grubunda yer alan diğer ürünler konusunda tüketicileri şüpheye düşürebilecek nitelikte'' olduğu kaydedildi.