Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Polisler Radikal Gazetesi'ne gitti!

        İki polis, Ergenekon soruşturması kapsamında, Ahmet Şık'ın kitabının taslağı için Radikal Gazetesi'ne giderek Ertuğrul Mavioğlu'nun bilgisayarından kopyayı aldı, taslağın aslını sildi.

        Mavioğlu, Ahmet Şık'ın kitap taslağına el konulması yönünde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı olduğunu hatırlatarak, kitap taslağının polise teslim edilmemesinin ''terör örgütüne yardım ve yataklık'' suçu kapsamında değerlendirileceğinin kendisine bildirildiğini söyledi.

        Bu karar uyarınca Şık'ın gönderdiği kitap taslağının aranması amacıyla çalıştığı Radikal gazetesine gelen polislerin şu anda bilgisayardan taslağın çıktılarının aldığını, daha sonra kaydı sileceklerini belirten Mavioğlu, ''Ahmet Şık, 18 Aralık 2010'da ''00kitap son'' koduyla kitap taslağını bana göndermişti. Açıkça söyleyeyim, fırsat bulup okuyamadım. Sadece bir göz gezdirdim ama şu an çok pişmanım okumadığıma. Ancak gök kubbe altında hiçbir şey gizli kalmayacaktır'' dedi.

        Mavioğlu, polisin, kendisinin dışında ayrıca Ahmet Şık'ın eşi Yonca Şık ile avukat Fikret İlkiz'i de arayarak, onlarda bulunan nüshaların da teslim alınacağı yönünde tebligatta bulunduğunu söyledi.

        'ÖRGÜTSEL DÖKÜMAN NİTELİĞİNDE'

        İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ''İmamın Ordusu'' belgelerinin, henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığını, şu haliyle ''örgütsel doküman'' olan yazıların, ''Ergenekon Silahlı Terör Örgütü''nün amacına hizmet etmek ve propagandasını yapmaya yönelik hazırlandığının anlaşıldığını bildirdi.

        ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talebini değerlendiren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kararında, Soner Yalçın'dan elde edilen bilgi ve örgütsel dokümanlar çerçevesinde Ahmet Şık ve Soner Yalçın'ın bilgisayarlarından elde edilen ''İmamın Ordusu'' belgeleri ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 17 Mart 2011 tarihli yazısının ekinde sunulan 16 Mart 2011 tarihli 49 sayfalık raporun incelendiği kaydedildi.

        Kararda, ''Kitap taslağının önceden hazırlanıp ardından örgütte etkin konumda bulunan Soner Yalçın'a gönderildiği, kitap üzerinde yazdığı notların talimata dönüştürülerek Ahmet Şık'tan elde edilen kitap taslağında uygulandığı, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü talimatlarıyla bu kitabın yazdırılmaya çalışıldığı, kitap içeriğinde açıkça terör örgütünün ve amacının propagandasının yapıldığı, suçu ve suçluyu övme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarının da örgüt talimatları çerçevesinde kitaba konu edildiği ve örgüt talimatlarıyla kitabın bastırılarak sansasyon ve dezenformasyon yapılmasının planlandığı, yargılanan örgüt üyelerine de bu suretle moral ve motivasyon verilmeye çalışıldığı, 49 sayfalık inceleme tutanağında ayrıntılı olarak belirtildiği''ne yer verildi.

        Söz konusu yazıların, henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığı, kitabın içindeki örgütsel emir ve talimatlar ile paragraf aralarına yerleştirilmiş, eklenmesi ve çıkarılması gereken yerlere ilişkin notlardan şu haliyle yazıların örgütsel doküman niteliğinde olduğu, örgütün amacına hizmet etmek ve propagandasını yapmaya yönelik hazırlandığının anlaşıldığı belirtilen kararda şöyle denildi:

        ''(İmamın Ordusu) isimli doküman ve tüm nüshalarına, içerik olarak aynı mahiyetteki evrak ve tüm nüshalarına, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 17 Mart 2011 tarihli yazısı ekinde sunulan 16 Mart 2011 tarihli 49 sayfalık rapor içeriğinde belirtilen evrak ve tüm nüshalarına CMK 121, 122, 123/2, 124, 127 uyarınca el konulmasına karar verildi.''

        Bu karar üzerine Cumhuriyet Savcısı Öz, ''(İmamın Ordusu) isimli doküman ve tüm nüshalarına veya kitap taslağına, 3. kişilerde bulunan nüshalarına, kitap haline dönüştürülmüşse suretlerine içerik olarak aynı mahiyetteki evrak ve tüm nüshalarına el konulmasına ve muhafaza altına alınmasına, şüphelinin avukatına da bir nüshasını verdiğini beyan ettiğinden avukatındaki nüshalara da el konulmasına, mahkeme kararına rağmen vermeyen veya vermek istemeyenlerin ellerinde bulunan nüshaların temini için gerektiğinde arama ve el koyma kararı talep edilmesi, bulunması muhtemel diğer adreslerin tespit edilerek, bu adresler için de arama kararı talep edilmesi, aksine davranışın hem CMK 124, hem de örgüte yardım suçunun oluşturacağının bildirilmesi'' yönünde polise talimat verdi.

        Bu kararlar kapsamında, söz konusu kitap taslağının bir örneğinin kendisinde de bulunabileceği düşünülen Radikal gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu'nun gazetedeki bilgisayarında inceleme başlatıldı.

        "İMAMIN ORDUSU" YAYINLANMAYACAK

        'Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın yayımlanacak son kitabıyla ilgili olarak Kadıköy'deki İthaki Yayınevi'nde dün ikinci kez polis tarafından arama yapıldı. İlk baskında Şık tarafından kaleme alınan "İmamın Ordusu" isimli kitabın yayınevindeki kopyası silinirken ikinci baskında polis hard diske elkoydu.

        Turan ARSLANOĞLU- Eray EROLLU / AHT

        Gazeteci Ahmet Şık'ın "İmamın Ordusu" isimli kitabını yayına hazırladığı iddia edilen İthaki Yayınevi'ne polis önceki akşam baskın düzenledi. Şık'ın "40 satır 40 Katır" isimli kitabını basan İthaki Yayınevi'nin Kadıköy Bahariye Caddesi üzerindeki ofisine saat 18.00 sıralarında gelen polis tam 7 saat arama yaptı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla gerçekleştiği öğrenilen baskında polisin, Şık'ın ''İmamın Ordusu'' adlı kitabıyla ilgili bazı belgeleri incelediği ileri sürüldü.

        İLK BASKIN 7 SAAT SÜRDÜ

        Yayınevi Satış Sorumlusu Coşkun Ören, ilk baskının ardından yaptığı açıklamada aramanın Şık'ın ''İmamın Ordusu'' adlı kitabıyla ilgili olduğunu ancak bu kitabın basımıyla ilgili yayınevinin bir çalışmasının olmadığını söyledi. Yayınevi "İmamın Ordusu" isimli kitabın basılmaması yönünde kendilerine tebligatta bulunduğunu da ifade etti. Baskında bazı kitap nüshalarının kopyalarının polis tarafından alındığı öne sürülürken Editör Ahmet Öz ise polislerin, Ahmet Şık'ın daha önce yayıneviyle çalışırken bir kopyasını kendisine gönderdiği kitabı almaya geldiklerini söyledi. Polisin kitabın maildeki kopyasını sildiğini öne süren yayınevi çalışanları, matbaalarnın da aynı saatlerde basıldığını ileri sürdü.

        7 SAATLİK ARAMADAN SONRA İKİNCİ BASKIN

        Gece boyu süren baskının ardından polis, İthaki Yayınevi'ne dün öğle saatlerinde ikinci bir baskın düzenledi. Ekiplerin önceki gün sildikleri bir hard diski almak üzere yayınevine geldikleri öğrenildi. Konuyla ilgili konuşan yayınevi satış sorumlusu Coşkun Ören, "Mahkeme kararıyla geldiler. Dün silinen hard diski istediklerini söylediler" dedi.

        İKİNCİ BASKIN 2 SAAT SÜRDÜ HARD DİSK'E EL KONULDU

        Yayınevinin taşınmak için tadilata aldığı Kadıköy Bahariye Dr. İhsan Ünlüer Ersoy Apartmanı'ndaki adreslerine düzenlenen ikinci baskın ise 2 saat sürdü. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarafından yapılan aramanın ardından ekiplerin ellerinde belgelerle yayınevinden çıktığı görüldü. İkinci aramanın ardından İthaki Yayınevi Editörü Ahmet Öz, aramaya ilişkin şunları söyledi:

        ''Bunun bir sonrası kafalara zihinlere düşüncelere yönelik bir tasarruf olabilir Allah selamet versin. Savcılık kararıyla dün(önceki) gece arama yapılmıştı. Bugün ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla geldiler. Dün(önceki) gece söz konusu kitabın dijital ortamdaki kaydı polislerce silinmişti. Bugün de bilgisayarın harddiskine el koydular. Kitabın dijital kopyasını bulundurmak yasak, mesele bu. Harddiskin içerisinde başka çevirilerimizde vardı. İşimiz fiili olarak durmuş durumda. Harddiski geri vereceklerini söylediler.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ