Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Müzik Melody Gardot yarın akşam İstanbul'da hayranlarıyla buluşuyor

        18 yaşında bisiklet ile gezinirken bir arabanın kendisine çarpması sonucu omuriliğinde ciddi bir hasar meydana geliyor. Müziğin geçirdiği beyin travmasına iyi geleceğini düşünen doktorlar müzik terapisine başlıyorlar. Geçirdiği ağır kaza sonucunda hayata dönebilmesi bir mucize olan Melody Gardot oturmakta zorlandığı için piyano çalamayıp gitar çalmayı öğrenmeye başlıyor. Hastanede tedavi gördüğü süreç içerisinde kendi bestelerini oluşturmaya başlayan Gardot’ın ilham kaynağı ise Janis Joplin, Miles Davis, Duke Ellington gibi isimler… Müzik terapisinin oldukça faydasını görmüş olduğu için bu terapinin savunucusu olup, faydalarını anlatmak amacıyla üniversiteleri ve hastaneleri ziyaret ediyor. Buralarda yaşadığı tecrübeyi ve müzik terapisi ile beynini nasıl iyileştirdiğini anlatıp hastalara ilham kaynağı oluyor. New Jersey’de 2012 senesinde bir müzik terapi programına adını vermiş olması da bu terapinin onun hayatındaki önemini vurguluyor. Budizm felsefesi, kahverengi pirinç ile tahıllar ve sebzelerden oluşan makrobiyotik beslenme ise iyileşmesine katkıda bulunan unsurlardan bazıları. Ayrıca kaza sonrası oluşan ışığa karşı aşırı hassasiyetinden dolayı sürekli olarak güneş gözlüğü kullanmak zorunda kaldığı da bilinen bir gerçek.

        Worrisome Heart, My One and Only Thrill, The Absence ve Currency of Man adlarında dört adet albümü olan ve genelde caz türünde şarkılar yapan besteci üçüncü albümü “The Absence” ile cazdan uzaklaşıp bossa, fado ve tango gibi türlere kaymış görünüyor.

        Üniversitede moda eğitimi alan Melody Gardot geçirdiği kaza sonrasında müzikle hayata tutundu. Müzik kariyerinin gelişmesine geçirdiği feci kaza sebep olsa da; jazz, akustik folk ve blues şarkıcısı ve bestecisi Melody Gardot Grammy ödüllerine aday oldu.

        REKLAM

        Gardot, Philadelphia sokaklarında bisiklet sürerken hastanede 1 sene yatmasına sebep olacak kazayı geçirdikten sonra, 19 yaşındaki sanat öğrencisi, bir müzik terapi biçimi olarak doktoru tarafından enstrüman almaya teşvik edildi. Piyanonun başında oturamadığı için kendi kendine gitar çalmayı öğrendi ve kısa bir süre sonra şarkı yazmaya başladı.

        Hastane yatağındayken kendi kendine gitar çalmayı öğrendi ve 2005’te çıkıcak olan EP, Some Lessons adlı ilk albümünün şarkılarını yazmaya başladı. Kişisel hikayesi başarısının daha da etkileyici hale gelmesini sağlayarak, 2009’da My One and Only Thrill, 2012’de The Absence ve 2015’te Currency of Man albümlerini yayınladı.

        Her ikisi de sanatçı olan ebeveynlerinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Katolik yetişen Gardot geçirdiği kaza sonrası Budizm’e yöneldi. Budizm öğretileri, makrobiyotik beslenme ve müzik sayesinde hayata tutundu.Işığa ve sese karşı olan hassasiyeti Melody’i sahnelerden alıkoymuyor. 27 Haziran’da İstanbul Caz Festivali’nde konser verecek olan sanatçı temmuz ayında da Avrupa turnesine çıkıyor.

        Başarıyla yürüyebilmesi 2 senesini aldı, bastonla yürüyen Gardot, tango yaparken kendini daha özgür hissediyor. Anadili İngilizcenin yan ısıra akıcı bir şekilde Fransızca konuşan Gardot kendini “dünya vatandaşı” olarak kabul ediyor.

        REKLAM

        Piyano çalmak ona geçirdiği kazayı unuttururken müzik de kitapların, kelimelerin veremediği hissi veriyor. Kazadan önce de piyano çalabilen Melody, hastanede gitar çalmaya ve sarkı sözü yazmaya başladı. Öncelikli amacı müziği tedavi olarak kullanmakken şimdi profesyonel bir müzisyen.

        Müziğin iyileştirici gücünü savunmak ve çokça kişiye yaymak için hastanelerde ve üniversitelerde konuşmalar yaptı. Hatta 2012 senesinde birçok müzisyen tıp öğrencisinin desteğiyle yapılan Rowan School of Osteopathic Medicine’daki müzik terapisi programına adı verildi.İyileşme sırasında müzik, Gardot’nun ihtiyaç duyduğu terapiydi. Amnezi ile mücadele etmesi müziğe karşı olan yeteneğini bulmasında yardımcı oldu. Kaza sebebiyle oluşan hem ses hem de ışığa karşı olan aşırı hassasiyeti kendi tarzını bulmasına ve caza yönelmesine neden oldu.

        1950’lerde Amerika’da Sivil Hakları hareketinde dönüm noktası olarak bilinen 14 yaşındaki siyahi genç Emmett Till’in cinayetine tepki çekmek amacıyla Currency of Man albümündeki “Preacherman” şarkısına video çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ