Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NASA'dan 50 yıl sonra bir ilk: Ay'a geri dönüyorlar

        NASA'nın Ay misyonu kapsamında, United Launch Alliance (ULA) şirketinin NASA'nın Ay'a iniş aracını içeren Vulcan Centaur roketinin fırlatması Florida'da gerçekleşti.

        Robotik iniş aracı, 50 yıl sonra ABD'nin Ay'a yumuşak inişini gerçekleştirmek amacıyla Pazartesi günü Ay'a doğru yola çıktı.

        "HER ŞEY MÜKEMMEL"

        United Launch Alliance (ULA) misyon yetkilisi Eric Monda, Vulcan ilk kez havalandıktan sonra şirketin fırlatma kontrol odasından "Her şey yolunda, mükemmel görünüyor" dedi.

        REKLAM

        Her şey yolunda giderse Peregrine, 1972'deki son Apollo inişinden bu yana Ay'a inen ilk ticari girişim ve ABD'nin 50 yıl sonra Ay'a ilk inişi olacak. Başarılı olması durumunda Şubat ayının sonunda aracın Ay'a ulaşması bekleniyor.

        "TEKNİK BİR SORUN"

        ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) "Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) Programı" kapsamında Ay'a iniş için fırlatılan “Peregrine” adlı uzay aracının teknik bir sorunla karşı karşıya kaldığı bildirildi.

        Projenin arkasındaki Astrobotic şirketinden yapılan yazılı açıklamada, bu sabahki fırlatmadan sonra Peregrine ile iletişim kurulduğu, tüm sistemlerin açıldığı ve tasarlandığı gibi çalışmaya başladığı belirtildi.

        Açıklamada, uzay aracında daha sonra, güneş panellerini sabit şekilde Güneş'e doğrultmasını engelleyen bir "anormallik" meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

        Astrobotic mühendislerinin, teknik arızayı gidermek için çalıştığı ve daha fazla bilgi elde edildiğinde güncelleme sağlanacağı aktarıldı.

        UZAY YARIŞI YENİDEN CANLANDI

        Yeniden başlayan "Ay’a Yolculuk" yarışında, Artemis Projesi kapsamında NASA, 2024'te 3 ABD’li ve 1 Kanadalı astronotu Ay’ın yörüngesine gönderecek. Bu görev başarılı olursa 2025 yılında 53 yıllık bir aranın ardından ABD, Ay yüzeyine yeniden astronot indirecek hamleyi yapacak. Artemis Projesi’nin en önemli hedeflerden biri ABD’nin Ay’da üs kurarak uzayın derinliklerine yapılacak uçuşları daha düşük maliyetli bir hale getirmek istemesi. Ayrıca Washington yönetimi, yeryüzündeki rakiplerini gözlemek ve gerekirse onları vurmak için de Ay’dan bir silah platformu olarak yararlanmak istiyor.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ