Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Fransa'da 15 yaşındaki Marie-Oceane Bourguigno isimli genç kızın rahim ağzı kanserine karşı vurulduğu aşı

        Esra SERİM \ ANKARA, Tülay ŞUBATLI / AHT

        Fransa'da 15 yaşındaki Marie-Oceane Bourguigno isimli genç kızın rahim ağzı kanserine karşı vurulduğu ve yürüme yeteneğini kaybetmesine neden olduğu iddia edilen Gardasil isimli aşı uzmanları ikiye böldü. Bazı doktorlar yan etkileri olabileceğini savunurken bazıları ise aşıyı yaptıklarından herhangi bir şikat gelmediğini belirtti.

        "700 hastama yaptım"

        Dr. Yeşim Yerçok

        Kendisinin de bu aşıyı olduğunu vurgulayan Dr. Yeşim Yerçok ise 7 yıl içerisinde Gardasil isimli aşıyı 700 hastasına bizzat kendisinin yaptığını ve hiçbir hastasından şikayet almadığını söyledi. Yerçok, hastalarına da bu aşıyı mutlaka yaptırmalarını tavsiye ettiğini söyledi.

        "Felç geçiren kızlar var"

        Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

        Aşının etkili olup olmadığı belli değil. Bu aşıya etkili denebilmesi için 20-30 sene geçmesi lazım. Piyasaya çıkalı 6-7 yıl oldu. İkincisi bu aşının etkili olması da zaten mümkün değil. Bu aşı 12 yaşından itibaren sapasağlam genç kızlara yapılıyor. Bu yüzden felç, epilepsi ya da kan pıhtılaşmasına bağlı rahatsızlıklar geçiren, alerji komasından ölen genç kızlar var.

        "Mutlaka yan etkisi vardır"

        Dr. Sebahat Turan

        Her aşının yan etkilerinin olabileceğini belirten Dr. Sebahat Turan, "Bu aşıların riskleri var, bunu inkar edemeyiz. Bu aşı sinir sistemine zarar verebilir ama net bir şey yok. Henüz yan etkileri tam olarak belli değil. Ben hastalarıma risklerini anlatıyorum ve kararı onlara bırakıyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ