Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sporu bilinçsiz mi yapıyoruz

        Ümran Avcı / AHT

        Atletizm Federasyonu tarafından düzenlenen Bölgesel Kros Ligi yarışlarında yine onlarca öğrenci baygınlık geçirdi... Bazı öğrenciler yarışı bitiremezken, fenalaşan öğrencilere sağlık ekipleri müdahale etti. Peki yaşanan bu görüntüler normal mi? Yoksa sporu bilmeden mi yapıyoruz? Tartışma yaratan bu görüntüleri ve akla gelen soruları konunun uzmanları yanıtladı. Görüşler şöyle...

        'Bu görüntüler sonuna kadar normal'

        Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih ÇİNTIMAR:

        BU görüntüler sonuna kadar normal. Şöyle düşünün siz 200 metre bile koşsanız, koştuktan sonra yere oturmanız ve sırt üstü yatmanız kadar normal bir şey olamaz. Hiçbir sporcu finişi geçtikten sonra bayılmaz. Bayılacaksa finişe gelmeden bayılır. Finişi geçtikten sonra çocuk eğer iyi koşmuşsa zaten hocasına göstermek, kötü koşmuşsa da hocasının gözüne girmek için yere yatar. 22 yıl A Milli Takım'da yarıştım, 30 yıla kadar da atletizm yaptım daha hiçbir tane gerçek anlamda bayılanı görmedim. Sporcu bazen de son anda bir atak çeker, o ataktan dolayı bir oksijen boşlanması olur, iki üç dakika bir nefes nefese kalır. Olimpiyat şampiyonu da aynı pozisyona geliyor, dünya şampiyonu da aynı pozisyona gelir. Bütün eforunuzu verip yarış koşuyorsunuz. Bitirdiğinizde nefes nefese kalmış olacaksınız. Bu, amatör sporcuların, çocuklarımızın koştuğu yarış. Sporcu seçmeniz için de bunları yapmanız gerekir.

        'Krosun doğasında bu var'

        Habertürk Spor Yazarı Murat AĞCA:

        KROS, atletizmde sporcuların rakipleriyle olduğu kadar zorlu doğa koşullarına karşı da mücadele verdiği bir kış branşıdır. Sadece krosta değil, pist ve yol yarışlarında da finişi geçen atletler aşırı yorgunluğa bağlı laktik asit yükselmesi ve oksijen borçlanması yaşayabilir. Kros yarışlarında özellikle teknik ve taktik açıdan henüz yeterli tecrübeye sahip olmayan genç atletlerin yarış sonunda yere yığılması, baş dönmesi ve kısa süreli baygınlık geçirmesi bir seviyeye kadar doğal karşılanabilir. Önemli olan tıbbi mücadeleye gerek olup olmadığının doğru olarak gözlenmesi ve yarış alanlarında bu sağlık önlemlerinin alınmasıdır. Sporcuların hepsi lisans çıkarırken sağlık raporu alıyor. Sağlık raporlarının ne kadar sağlıklı olduğu meçhul. Ne kulüpler, ne federasyon rutin kontroller dışında sağlık taramasına giriyor. Tekvandocu Akbalık'ın ölümü herkese ders olmalı. Sonradan üzülmek istemiyorsak, sporcuların yarış öncesi sağlık kontrollerine önem verilmeli. Sağlıklı sporcunun limitlerini zorlamasında bir sorun yok.

        'Sağlık taraması yapılmıyor, ölüm olabilir'

        Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. N. Güven ERDİL:

        BU görüntüler normal değil. Bu, sağlık taramasının yapılmamasından kaynaklanıyor. Bunu yapmadan yarışa sokuyorsan, yarışta maksimal yüklenme olur. Hormon düzeyin yükselir. Vücut sınırını zorlar burada şok ve koma, ölüm tehlikeleri olur. Bunların sorumluluğunu kim alıyor?

        'Hekim değerlendirmesinden geçmeleri lazım'

        Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal EROL:

        BU görüntülerin yaşanmasındaki en büyük etkenlerden biri çocukların antrenmansız biçimde, kondüsyonsuz olarak vücutlarının kaldıramayacağı aşırı egzersize yüklenmeleridir. Yarışmada başarılı olma hırsının verdiği motivasyon da bunu tetiklemektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için ani yüklenmelerden kaçınılmalıdır. Ender olarak görülse de kalbin çıkış yolu darlıkları olan kişilerde egzersiz esnasında bayılma hatta kalpte ritim bozuklukları ve ani ölümler de görülebilir. Bu nedenle yarışma tarzı spora katılacak kişilerin öncesinde mutlaka bir hekim değerlendirmesinden geçmesi gereklidir.

        'Test yapmadan koşturmasınlar'

        Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin TÜRKMEN:

        SPOR yapacak çocukların kalp fonksiyonlarının kontrolü ve metabolik parametrelerini değerlendirmeden ağır egzersize sokmak sağlıkları açısından uygun değildir. Spor yapmadan önce herkesin mutlaka bir kan tahlili ile metabolizmasının kontrolü, Ekokardiyografisi (kalp kapakçığı kontrol testi) ve EKG çektirmesi uygundur. Bu testler yapılmadığında çocukların spor esnasında bayılmalarını kondisyonsuzluğa bağlamak doğru değildir. Bayılan çocuklara kondisyonsuz demek için önce bu testlerin yapılması gerekmektedir. Doğru olan yaklaşım budur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ