Rönesans'ın hedefi yeşil enerjide ilk 3
TotalEnergies ile ortaklık kuran Rönesans Enerji, yeşil enerjide Türkiye'nin önde gelen firmaları arasında yer almayı hedefliyor. Rönesans Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, "Rönesans Holding ve TotalEnergies ortaklığında, Rönesans Enerji olarak 5 yılda toplam 2.000 MW kurulu güç için yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu ortaklık Türkiye'nin en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olma hedefi doğrultusunda attığımız çok güçlü bir adım" dedi
ABONE OLTürkiye dahil, toplam 30 ülkede faaliyet gösteren Rönesans Holding, bugün itibarıyla cirosunun yaklaşık yüzde 70’ini yurtdışı faaliyetlerden elde ediyor. Şirket, Engineering News Record (ENR) tarafından yayınlanan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde, dünyada 24’üncü, Avrupa’da ise 8’inci, Türk müteahhitleri arasında ise 1’inci sırada yer alıyor.
Bu yıl kuruluşunun 30’uncu yılını kutlayan Rönesans Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, Holding çatısı altında 64 farklı milletten 30 binden fazla çalışana istihdam sağladıklarını hatırlattı ve şöyle dedi: “Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika’daki 30 ülkede kurulu şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. İnşaat, gayrimenkul, kamu-özel-iş birliği, enerji ve petrokimya olmak üzere 5 iş kolunda ana müteahhit ve yatırımcıyız.”
İpek Ilıcak Kayaalp, Rönesans Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Hatem ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Baki ile sohbette ana gündem, TotalEnergies’in Rönesans Enerji ortaklığı ve Mersin-Adana-Gaziantep (MAG) Yüksek Standartlı Demiryolu projesi için UKEF’ten sağlanan 781 milyon Euro’luk kredi anlaşmasıydı. İpek Ilıcak Kayaalp, bu proje için Rönesans’ın Hazine’ye koordine ettiği kredi miktarının toplamda 923 milyon Euro olduğu bilgisini paylaştı. Bu kredi desteği; Rönesans Holding'in, Mersin'i Adana, Osmaniye ve Gaziantep (MAG) şehirlerine bağlayan yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşaatını tamamlamasında kullanılacak.
“Rönesans’ın en güçlü kaslarından biri de finansman bulma kabiliyeti” diyen İpek Ilıcak Kayaalp, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel iş birlikleri bizim için çok önemli. En önemlisi de doğru iş birlikleri kurmak. İş ortaklarımız ile uzun süreli güvene dayalı ilişkiler geliştiriyoruz. Fransa merkezli Meridiam, Japon Sojitz, Güney Koreli Samsung C&T, iş ortaklarımız arasında yer alıyor. EBRD gibi finansörlerle, IFC ve GIC gibi hissedarlarla birlikte hareket ediyoruz. Küresel ölçekte edindiğimiz tecrübemizi, ülkemiz için seferber ediyoruz.
Son olarak geçen hafta imza törenini gerçekleştirdiğimiz TotalEnergies ortaklığı ve geçen hafta gerçekleşen imza töreniyle MAG hızlı tren yolu için sağladığımız kredi ve sigorta anlaşması bunun en yeni örnekleri. MAG için UKEF, SACE, JP Morgan, ING ve BNP Paribas gibi kreditör ve garantörlerle çalışıyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de yerli ve yabancı ortaklarımızla yaklaşık 7 milyar Euro’luk yatırım projesini hayata geçirdik, Toplamda 2 milyar Euro tutarında doğrudan yabancı yatırımı da ülkemize kazandırdık.”