Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Rusya savaşın başından beri fosil yakıt ihracatından 158 milyar Euro kazandı - Dünyadan Haberler - Enerji Haberleri

        Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) analizine göre, Rusya'nın Avrupa Birliğine (AB) fosil yakıt ihracatı savaşın başına göre yüzde 35, toplamda yüzde 18 düştü.

        AB'nin Rusya'ya uygulayacağı petrol ambargosunun vurucu etkileri henüz gerçekleşmemesine rağmen, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatı da bu dönemde yüzde 17 geriledi. Ambargonun uygulanmasıyla AB'nin Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90 azalması bekleniyor.

        Rusya'nın bu dönemde en büyük ihracat artışları Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye'ye oldu.

        ​​​​​​​Rusya'nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir, savaşın Kremlin'e mal olduğu tahmin edilen 100 milyar Euro'yu aşarak 6 ayda 158 milyar Euro olarak hesaplandı. Fosil yakıt ihracat gelirleri, Rusya'nın federal bütçesine tahmini 43 milyar Euro katkı sağladı.

        REKLAM

        EN BÜYÜK GELİR HAM PETROLDEN

        Fosil yakıtlar içinde en yüksek gelir yaklaşık 76 milyar Euro'yla ham petrol ihracatından sağlanırken, Rusya'nın doğal gaz ihracatı 35 milyar Euro, petrol ürünleri ihracatı 26 milyar Euro, kömür ihracatı 13 milyar Eurove sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı 9 milyar Euro oldu. Ülkenin ihracatında düşüş olmasına rağmen, artan petrol, gaz ve kömür fiyatları Rusya'nın ihracat gelirlerinin yüksek kalmasını sağladı.

        Rusya'nın en büyük fosil yakıt ithalatçıları arasında ilk sırayı 85 milyar Euro'yla AB aldı.

        AB ülkeleri içinde Rusya'dan en fazla ithalatı 19 milyar Euro'yla Almanya, 11,1 milyar Euro'yla Hollanda, 8,6 milyar Euro'yla İtalya, 7,4 milyar Euro'yla Polonya, 5,5 milyar Euro'yla Fransa ve 5,2 milyar Euro'yla Bulgaristan yaptı. Belçika bu dönemde Rusya'dan 4,5 milyar Euro ve İspanya 3,3 milyar Euroluk fosil yakıt ithalatı yaptı.

        AB dışında ülke bazında Çin'in Rusya'dan ithalatı 35 milyar Euro, Türkiye'nin 10,7 milyar Euro, Hindistan'ın 6,6 milyar Euro ve Japonya'nın 2,5 milyar Euro oldu.

        TAVAN FİYAT ÖNERİSİ

        CREA Baş Analisti ve raporun yazarlarından Lauri Myllyvirta, analize ilişkin değerlendirmesinde, "Küresel fosil yakıt fiyatlarındaki artış, ihracat hacimlerindeki düşüşe rağmen Rusya'nın hala fosil yakıtlardan rekor gelir elde ettiği anlamına geliyor. Bununla mücadele etmek için hükümetlerin Rusya'dan yapılan ithalatlara tarifeler veya fiyat tavanları getirmesi ve enerji tasarrufu önlemlerini hızlandırması gerekiyor. Isı pompaları ve elektrikli araçlar aracılığıyla temiz enerji ve elektrifikasyonun yaygınlaştırılmasını hızlandırarak, petrol ve gaz tüketiminin azaltılmasına özellikle odaklanılması gerekiyor." ifadelerini kullandı. ​​​​​​​

        Çevresel Girişimler Merkezi Enerji Bölümü Başkanı Kostiantyn Krynytskyi ise şunları kaydetti:

        "24 Ağustos'ta Ukrayna genelinde 189 hava saldırısı uyarısı duyuldu ve hem 31'inci Bağımsızlık Günümüze hem de işgalin altı aylık yıldönümüne işaret edildi. Acısına katlandığımız her bombalama fosil yakıtlarla finanse edildi. Ülkelerin temiz enerjiye geçişi hızlandırarak Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılıklarını azalttığına dair olumlu işaretler olsa da sürecin acilen hızlandırılması gerekiyor. Yaptırımlar işe yarıyor; bunlar genişletilmeli ve güçlendirilmeli, böylece Rusya onları kolayca atlatamaz."​​​​​​​

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ