Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Çocuklarda işitme kaybı kronikleşmesin! , Çocuklarda İşitme Kaybı, İşitme Kaybı, Çocuk Sağlığı

        Gül GÖLGE SAYGI / HT MAGAZİN

        Çocuklarda işitme kaybı ebeveynleri kaygılandıran önemli bir sorun. Doğumsal ya da sonradan edinilmiş olan işitme siniri tahribatı kaynaklı gelişenleri olsa da, genellikle orta kulakta yaşanan enfeksiyonlar ve buna bağlı ‘seröz otitis media’ denilen sıvı birikimleri gibi problemler nedeniyle ortaya çıkıyor. Sonbaharda hava değişimi nedeniyle artan viral enfeksiyonlar ve alerjik şikâyetler sonucu orta kulak enfeksiyonları ve sıvı birikimleri daha sık görülüyor. Öyle ki özellikle sonbahardan itibaren 3 yaşın altında gelişen orta kulak enfeksiyonu yüzde 75 gibi yüksek bir oranda görülüyor. Üstelik yapılan araştırmalar, orta kulak enfeksiyonu geçiren her 2 çocuktan 1’inde enfeksiyonun yılda 3 defa tekrarladığını gözler önüne seriyor.

        Enfeksiyon süresi ve sıklığı ne kadar artarsa çocukta gelişen işitme kaybı ile geçirdiği süre de o kadar uzun oluyor. Bu da çocuğun eğitim hayatında ve sosyal yaşamında sorunlara yol açıyor. Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Dr. Yeliz Kantürk, işitme kaybının erken dönemde tespit edilmezse kalıcı hale dönüşebileceğine dikkat çekerek “Erken tanı ve tedavi için ailelerin çocuklarındaki kulak problemlerine yönelik belirtileri çok iyi gözlemlemeleri gerekiyor” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ