Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Bırakın çocuğunuz mizahla “saçmalasın”, Teknoloji içinde boğulan çocukların ruh sağlığı için uzmanlar uyarıyor

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Çağımızda ebeveynlerin en büyük kaygısı "teknoloji içinde boğulan" çocuklar.

        Uzmanların önerisi ise "çocuğunuza saçmalayacak ortamlar yaratmak".

        Hayatın gerçeklerini öğrenerek stresli durumlar karşısında kendi yaratıcılıklarını öldürmeden direnç geliştirebilmeleri için, öncelikle çocukların hata yaptıklarında sığınabilecekleri güvenli ve istikrarlı bir ebeveyn limanının varlığından emin olmaları, yani, özgüven duygularını kazanmaları gerekiyor.

        Uzmanlar, en iyi "saçmalama" yöntemlerinden birinin ise "mizah"ta gizli olduğunu vurguluyor.

        Çocukken büyüklerimizden sıkça duyduğumuz "Saçmalama!" uyarısı, günümüzün teknoloji çöplüğüne dönen dünyasında çocuklar üzerinde büyük bir negatif etkiye sebep oluyor. Uzmanlar "bırakın çocuğunuz sizin yanınızda saçmalasın, farklı deneyimleri sizin gözetiminizde yaşasın, sığındığı limanda sizin korumanızda olsun" derken, pek çok araştırma ve uzman görüşü en güvenli "saçmalama" yöntemlerinden birinin mizah olduğunu gözler önüne seriyor.

        "Çocukluğumdan beri her şeyi merak ediyorum ve algılamaya çalışıyorum ve bunları en iyi çizerek ifade ediyorum. Hayata bakıyor, yaşıyor ve fikir sahibi oluyorsun. Ardından bir şeyler söyleme isteğin geliyor. Bu yüzden de karikatür yapıyorum zaten. Ben kuzenimin yaptığı bir karikatürü kıskandığım, kendimi ifade etmek istediğim için karikatür çizmeye başladım. Şu anda hayatımı mizahtan kazanıyorum. Kariyerimi karikatürün ve mizahın verdiği "saçmalama" özgürlüğümün üstüne inşa ettim. Çünkü çocuklar özgürce saçmalayarak öğrenir. Şimdiki çocukların bizler kadar şanslı olmadığını biliyorum, teknolojinin mesaj karmaşasında kendilerini kaybedip hayatın içindeki mizahı görememelerinden korkuyorum. Dolayısıyla tüm anne babalara çocuklarının saçmalamaları için onlara alan ve durumlar yaratmaları gerektiğini düşünüyorum."

        Klinik Psikolog Deniz Erdem, "Mizahın evrensel olarak birleştirici ve insan psikolojisini koruyucu gücü saçmalama ve gevşeyip onarılma ihtiyacını en kestirme yoldan gidermesi ile ilgilidir. Bu sebeple mizah ihtiyacı beslenmiş bir çocuk hayatta başına gelebilecek her türlü olumsuzluğu, çatışmayı, acıyı kolay atlatacaktır. Zorlukları tehdit olarak değil, atlatması gereken sıkıntılar olarak algılayacak, stres karşısında dirençli olacak, krizleri sakinleşip dinginleştikten sonra objektif olarak değerlendirebilecektir." diyor.

        Uzman Psikolojik Danışman Ece Akın Bakanay konu hakkındaki görüşlerini şöyle özetliyor:

        "Anne babalar çocuklarındaki mizah duygusunu geliştirmek için çocukları ile birlikte gülmeyi ve keyif almayı deneyebilirler. Bu şekilde çocuklar espri ve mizahın sosyal yönünü ve sosyal olarak kabul gören mizah tarzlarını öğrenebilirler. Mizah ve espri duygusunu, hayattan keyif almayı sağlayan, bu nedenle de sahip olunması gereken bir yaşam becerisidir. Çocukların doğal olarak sahip oldukları mizah becerisinin şekillendirilmesi ve güçlendirilmesi için anne-baba desteği çok önemlidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ