Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Pilatesin Londra'da genç bir kadının beyin sıvısının akmasına neden olduğu belirlendi

        Bugüne kadar uzmanlar tarafından sağlıklı bir yaşam ve formda kalmak için önerilen pilates, İngiltere’de şaşırtıcı bir duruma yol açtı. Pilates yapan bir kadında gelişen rahatsızlık sonucu yapılan detaylı testler sonucunda, pilatesin genç kadının kafasındaki sıvının beyninden sızmasına neden olduğu belirlendi.

        İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre Londra’da gerçekleşen olayda; ismi açıklanmayan ve pilates derslerine başlayan genç bir kadın, derste yaptığı bir hareketten sonra kafasında nedenini bilmediği bir ağrı hissetti. Ağrı dersten sonra da devam etti. Dersleri bırakmayan ve ağrıları giderek kötüleşmeye başlayan 42 yaşındaki kadına, doktor tarafından boyun kaslarının fazla zorlandığı söylenerek ilk önce kas gevşetici ve ağrı kesici verildi. Ayrıca, birkaç seans fizyoterapi de gördü.

        Ağrıları dinmeyen kadının London Kings College'a başvurmasının ardından yapılan daha detaylı bir dizi test sonucunda, beyni koruyan sıvısının omurgadan dışarı sızdığı öğrenildi. MR sonuçlarını inceleyen doktorlar, pilates hareketleri sonrasında bazen serebrospinal sıvıda böyle sızıntılar olabileceğini ve bunun çok tehlikeli olduğunu belirtti. Pilates nedeniyle böyle bir sağlık sorunu yaşayan hasta literatüre girdi.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Pilates yapanları şaşırtan ve literatüre giren bu sağlık sorunuyla ilgili detaylı bilgi için görüşüne başvurduğumuz Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın ve Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı, Haberturk.com Sağlık Servisi'ne açıklamalar yaptı. Beyin sıvısı kaybının, zorlanmanın neden olduğu bir yırtıktan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Aydın şunları söyledi: "Anlatılan durum 'intra kranial hipotansiyon' tanısı ile uyumlu. Zorlanma ile araknoid denen örümcek ağı gibi ince zar zayıf bir noktasından yırtılır ve beyin sıvısı kaybına yol açar. Kafa içi basıncının düşmesi şiddetli baş ağrısı yapar. Pilates ya da kafa içi basıncını artıran bir hareket sırasında (tuvalette ıkınma, ağır kaldırma vs) zar ince yerden yırtılır."

        Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ise beyin zarında oluşan yırtıklarla meydana gelen bu durumla ilgili bilgi verirken, omurga üzerinde yapılan ağır yüklenmelerin genetik yatkınlık varsa bu tarz yırtıklara neden olabileceğini vurguladı. Yırtığa bağlı beyin sıvısı kaybının, İngiltere'de görülen vakadaki gibi baş ağrısından, bilinç kaybına kadar olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin de altını çizdi.

        "İYİLEŞTİKTEN SONRA TEKRAR SPOR YAPILABİLİR"

        Beyin sıvısı kaybı sonrasında hastanın iyileşene kadar spor yapamayacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Aydın, tedavi süreci ile ilgili "Tedavi olarak yatağın başucu düşürülür, ayak ucu yukarı kaldırılır, bu şekilde yer çekimi ile sıvı kaybı azalır. Bu arada yırtık vücut tarafından tamir edilir. İki-üç haftalık istirahatle şikayetler geçer. Hasta, iyileşene kadar spor yapamaz. İyileştikten 2-3 hafta sonra spora başlayabilir" şeklinde konuştu.

        "SPORTİF AKTİVİTELER VÜCUDA UYGUN YAPILMALI"

        Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı, böyle bir sağlık sorunun yaşanmaması için spor aktivitelerinin vücuda uygun şekilde yapılmasını önerdi. Sportif aktiviteleri esnasında baş ağrısı şikayetinde önce spor danışmanına, sonrasında ise hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ