Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Prof. Dr. Ertan Tan, Türkiye'de her 100 kişiden 8'nin, diyabet hastalarının ise yüzde 35 ‘nöropatik ağrı' çektiğini söyledi

        Soner ÖZCAN / HABERTÜRK

        Antalya'da düzenlenen ‘Nöropatik Ağrı Sempozyumu'nda konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Tan, Türkiye'de her 100 kişiden 8'nin, diyabet hastalarının ise yüzde 35 ‘nöropatik ağrı' çektiğini söyledi. Ağrılarını klasik ağrıyla karıştıran hastaların gereksiz yere ağrı kesici kullandığını belirten Prof. Dr. Tan, "Nöropatik ağrı çeken hastaların yarısı yanlış ilaç kullanıyor. Yani her iki hastadan birine verilen ilaçlar gereksiz. Bunun ekonomiye zararı milyonları buluyor" dedi.

        KLASİK AĞRIDAN FARKLI

        Nöropatik ağrının sinir sistemini tutan bir hastalık veya problem sonrasında ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Ertan Tan "Türkiye'de her 100 kişiden 8'i nöropatik ağrı çekiyor. En sık diyabete bağlı nöropatik ağrılar görülüyor. Maalesef diyabet ülkemizde çok hızlı artış göstermektedir. Erişkinlerde her 4 kişiden birinde diyabet veya diyabete yatkınlık vardır. Diyabet veya diyabete yatkınlığı bulunan kişilerin yüzde 35'inde nöropatik ağrı ortaya çıkıyor. Bel ağrısı, meme cerrahisi, kol ve bacak amputesi ve bypass da nöropatik ağrılara sebep oluyor. Bu ağrıyı tedavi etmezseniz, sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. İşgücü kaybı, depresyon ve uykusuzluk gibi sorunlara neden oluyor" dedi.

        İKİ HASTADAN BİRİ YANLIŞ İLAÇ KULLANIYOR

        Nöropatik ağrıların tedavisinde normal ağrı kesicilerden farklı ilaçlar kullanıldığını vurgulayan Ertan Tan, "Hastanın kendi ağrısını tanıması çok önemli. Bu hastalıkta kişinin bazen kışın ayakları yanar, yazın ayakları donabilir. Bu nöropatik ağrıdır. Ağrıyla birlikte yanma, karıncalanma, batma, üşüme gibi şikayetler varsa konuyla ilgili uzman hekime başvurulması gerekiyor. Tedavide, sara ve depresyon ilaçları olmak üzere 2 türlü ilaç kullanılıyor. Ama her depresyon veya sara ilaçları değil özel ilaçlar öneriliyor. Klasik ağrı kesiciler veya vitaminlerin bu ağrılara hiçbir faydası olmuyor. Yaptığımız araştırmaya göre Nöropatik ağrı çeken hastaların yarısı yanlış ilaç kullanıyor. Yani her iki hastadan birine verilen ağrı kesiciler gereksiz. Bunun ekonomiye zararı milyonları buluyor" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ