Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Sünnet sonrasında nelere dikkat etmeli?

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Yazı Dizisi - 2

        Cerrahi bir işlem olan sünnetin her cerrahi işlem gibi riskleri bulunuyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Volkan Tuğcu, “Özellikle işlem sonrası erken dönemde kanama açısından dikkatli olunmalıdır. Sızıntı şeklindeki kanamaların çoğu kendi kendine durmakla birlikte, damlama şeklinde kanamanın varlığında mutlaka hekime başvurmak gerekir” diyor.

        Enfeksiyon riskine karşı da dikkatli olmak gerektiğini belirten Tuğcu, “İşlem sonrasında özellikle steril koşullarda yapılmayan sünnetlerden sonra, yara yerinde enfeksiyon gelişmemesi amacıyla hijyene önem verilmelidir. Olası durumlarda hekime başvurarak gerekirse topikal antibiyotiklerle pansuman yapılmalıdır” diye konuşuyor. Ayrıca işlemden sonraki ilk gün çocuğun yatak istirahati yapmasında fayda olduğunu belirtiyor.

        BU KOMPLİKASYONLARA DİKKAT!

        En sık görülen komplikasyonlar erken dönemde yara yeri enfeksiyonu ve kanama olarak sıralanıyor. Bunun dışında nadiren uzun vadede penis çıkım darlığı, idrar yolu yaralanmaları, penis derisinin az veya fazla çıkarılması gibi komplikasyonlar da görülebiliyor. Bu gibi komplikasyonların bir kısmı bir dizi operasyonla düzeltilebilmekle birlikte, bazıları telafi edilemez sonuçlara yol açabiliyor. Tuğcu, “Özellikle işlem sonrasında kendiliğinden durmayan kanama varlığında, yara yeri enfeksiyonlarında ve bebeğin-çocuğun huzursuz olduğu durumlarda hekime başvurmak gerekiyor” diyor.

        İdeal mevsimi var mı?

        Sünnet özellikle ailelerin tercihi sebebiyle şubat ayında ya da yaz aylarında uygulansa da “Sünnet için şu ay idealdir” denilebilecek bir mevsim bulunmuyor.

        Cerrahi açıdan fark yok

        Sünnet bir cerrahi işlem olduğundan sonrasındaki dönem kişiden kişiye farklılıklar gösterebilse de, genel anlamda cerrahi açıdan yetişkinler ile çocuklar arasında uygulanan işlemin bir farkı bulunmuyor.

        Kimlere sünnet yapılamaz?

        Ciddi solunum veya kalp yetmezliği gibi çocuğun genel durumunu bozan durumların varlığında,

        Hipospadias (idrar deliğinin normal yerinde olmaması) gibi penis anomalileri durumunda

        Erken doğan bebeklerde

        Yağ dokusu içerisine gömülü-saklı penis varlığında

        Testisler etrafında çift taraflı sıvı toplandığı (hidrosel) durumlarda ve konjenital penil ödem varlığında sünnet yapılmaz. Herhangi bir genital ya da üriner anomali şüphesi varsa, bebeğin sünneti çocuk pediatrik üroloğu tarafından değerlendirilene kadar ertelenmelidir.

        LAZER KELİMESİNE ALDANMAMALI

        Lazer kelimesinin cazibesine aldanmamak gerektiğini belirten Doç. Dr. Tuğcu, “Yapılan işlem elektrikle ısıtılmış havyayla sünnet derisinin çıkarılmasıdır. O bölgenin damarlanmasını bozduğu için sonrasında istenmeyen sonuçlar doğurabilir” diyor.

        Ne kadar hastanede kalınır?

        Doç. Dr. Volkan Tuğcu, “Genel anlamda sünnet, hastanede yatış gerektiren bir işlem değildir. İşlem bölgesine yapılan lokal anestezi uygulanması halinde, sünnet işlemi sonrasında bebekler-çocuklar eve gönderilebilir” diyor. Tuğcu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Sedasyon ya da genel anestezi uygulanması halinde 2-3 saat ile yarım gün arasında değişen sürelerde çocuğun takip edilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda bu süre uzayabilir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ