Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yaz Hastalıkları, Yaz Mevsimi Hastalıkları, Yazı kabusa çeviren hastalıklar!ıkları
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yazın sıcakların artmasıyla birlikte başlayan veya artış gösteren hastalıklar sabırsızlıkla beklediğiniz yaz mevsimini sizin için kabusa çevirebilir. İşte yaz mevsimini kabusa çeviren o hastalıklar...

        2

        GÖZ HASTALIKLARI: Güneşli yaz günlerinde, kornea iltihabı gibi tedavi edilebilir durumlardan, katarakta kadar birçok göz hastalığına maruz kalabilirz. Hava bulutlu bile olsa gözün güneş ışığına maruz kalmasıyla birçok problem meydana gelebilir.

        3

        Ağrı veya gözde fark edilen büyüme ve görüşte azalma varsa, göz doktoruna başvurun. Ayrıca bu tür problemlerden kaçınmak için UV ışınlarını filtreleyen güneş gözlüğü kullanın.

        4

        GIDA ZEHİRLENMESİ: Yaz mevsimi mangal ve salata mevsimidir. Bu besinleri tüketmek keyifli olsa da, uygunsuz koşullarda işlenen gıdalar taşıdığı zehirlenme riskiyle bu keyfinizi kabusa çevirebilir.

        5

        Yaygın belirtiler ishal ve / veya kusma nöbetleridir. Ateş, baş dönmesi, sık idrara çıkma, susuz kalma, devam eden karın ağrısı ve dışkıda kan da görülebilir. Eğer bu belirtiler sizde de varsa doktora başvurun.

        6

        DIŞ KULAK İLTİHABI: Yaz aylarında sık sık yüzme, dış kulak için risk faktörüdür. Kulağa su çıktığında tahrişe ve iltihaba neden olur. Bu da mikroorganizmaların gelişmesi ve enfeksiyona neden olması için uygun ortamı sağlar.

        7

        Kulak kaşıntı ve akıntı oluşabilir. Duyma yetisi azabilir. Eczaneden alınan kulak damlaları genellikle problemi çözer. Dış kulak iltihabından kurtulmanın en iyi yolu kulakları kuru tutma, yüzerken bone takma ya da kulak kanalını tahriş etmiyorsa silikon bazlı kulaklıklar kullanmaktır.

        8

        NEZLE: Toplumda yaygın olarak görülen bahar nezlesi bitki polenlerine karşı oluşan alerjik bir reaksiyondur. İltihaplanma ile birlikte burun, boğaz ve gözlerde kaşıntı ve akıntı olması, hapşırma, öksürme, baş ağrısı ve yorgunluk gibi tipik belirtiler görülür.

        9

        Polenlerden korunma, bahar nezlesine karşı etkili olabilir. Bunun için de polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaya özen göstermek, dışarıdayken gözleri korumak, burun deliklerinin etrafına koruyucu balmlar sürmek, kapı ve pencereleri kapalı tutmak alınabilecek önlemlerdendir.

        10

        GÜNEŞ YANIĞI: Güneşe birkaç saat maruz kaldığınızda ortaya çıkabilen bir durumdur. Dokununca sızlayan ateşli cilt, güneş yanığının ilk belirtisidir. Ayrıca kabarcıklar oluşabilir ve deri, birkaç gün içinde soyulmaya başlayabilir. Daha şiddetli belirtiler ise ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk, bulantı veya döküntü şeklinde olabilir.

        11

        Uzun süreli güneş yanığı kırışıklıkları, güneş lekeleri ve cilt kanseri gibi kronik deri hasarına neden olabilir. Bulutlu günde bile güneşten korunma en iyi önlemdir. Eğer güneş yanığınız varsa yeterince su tüketmek, duşla cildi serinletmek, soğuk kompres ve aloe vera gibi torpik jeller ve nemlendiricler rahatlamanıza yardımcı olabilir.

        12

        LYME HASTALIĞI: Havalar ısınmaya başladıkça, yeşil alanlarda daha fazla keyif yapmak isteyebilirsiniz. Ancak böcekler, özellikle de keneler, bu keyfinizi yarıda kesmenize neden olabilir.

        13

        Lyme hastalığı ya da kene ısırması kısa ve uzun vadeli etkilere neden olabilir. Bazı insanlar tedavi olmak yerine keneyi kendisi çıkarmaya çalışır ancak antibiyotik tevdisi olmazsa eklem ağrısı, halsizlik, yorgunluk kalp problemleri ve nörolojik problemler görülebilir.

        14

        Böceklerin yoğun olduğu alanlardan uzak durularak, böcek kovucu kullanarak, uzun kollu giyerek, pantolonu çorabın içine sokarak ve kapalı ayakkabı giyerek önlem alınabilir.

        15

        GÜNEŞ ÇARPMASI: Aşırı terlediğiniz zaman vücut tuz kaybına uğrar ve susuz kalabilir. Vücut sıcaklığı da güneş çarpmasına yol açacak kadar yükselebilir. Buna bağlı olarak bulantı, baş ağrısı, bayılma ve baş dönmesi oluşabilir.

        16

        Böyle bir durumda serin bir yere geçmek ve bol sıvı tüketmek 30 dakika içinde düzelmenizi sağlayabilir. Vücut sıcaklığı 40 dereceye yükseldiğinde sersemlik, kusma, hızlı solunum ve bilinç kaybı görülebilir. Güneş yanığı acil medikal bir durumdur ve tıbbı yardım istemeniz gerekir.

        17

        DERİ DÖKÜNTÜLERİ: İsilik nedeniyle tıkanan ter bezlerinden, alerjik cilt reaksiyona kadar farklı deri döküntüleri yazın görülebilir. Cildi serin tutmak ve ölü hücreleri en aza indirgemek için yapılan vücut peeling isilik döküntüsünden koruyabilir.

        18

        Boğaz ağrısı, göz ve nefes almada problemler yaşanabilir. Bu durum yaşanırsa tıbbi yardım almanız önerilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ