Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dahiliye Uzmanı Dr. Gökhan Akgül, havaların ısınmasıyla ishal vakalarında artış yaşandığını belirterek, "Sebze, meyve ve su tüketirken hijyene dikkat edilmediği için ishal oluşuyor. El hijyenine dikkat edin" uyarısında bulundu.

        Temmuz ve Ağustos aylarında ishal vakalarında artış yaşandığını kaydeden Dr. Akgül, "İshalden korunmak için sebze, meyve su tüketirken hijyene dikkat edilmeli. İyi yıkanmayan sebze ve meyveler ishale davetiye çıkartıyor. Sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı, el hijyenine de dikkat etmeliyiz. Ellerimizi en az 20 - 30 saniye sabunlamalı ve ishalken çocuk ve yaşlılarda sıvı ve tuz alımını artırmalıyız" dedi.

        SICAK GÜNLERDE DIŞARIYA ÇIKMAYIN

        İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında sıcaklık ve nem oranlarında artış yaşandığına dikkat çeken Akgül, bu durumun özellikle kalp ve tansiyon hastaları ile yaşlılar açısından risk oluşturduğunu açıkladı. Klinikteki hastalarda sıcak çarpması şikayetiyle gelenlerde artış olduğunu vurgulayan Akgül, "Kalp, tansiyon ve şeker hastalarının sabah 10.00 ile 17.00 arasında dışarı çıkmalarını önermiyoruz. Mümkünse sıcak günlerde evde, klimalı veya serin bir ortamda oturup, bol sıvı tüketsinler" diye konuştu.

        ALZHEIMER HASTALARINI UNUTMAYIN

        Öğle saatlerinde güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini de açıklayan Akgül, hem güneş çarpmasından hem de güneşin zararlı ışınlarından korunmak amacıyla sabah saatlerinde ya da saat 17.00'den sonra denize girmeyi önerdiklerini söyledi. Güneşlenirken çay, kahve gibi sıcak içecekler tüketilmemesi konusunda da uyarıda bulunan Akgül, soğuk, serinletici (soğuk çay, limonata, su) içeceklerin tüketilebileceğini sözlerine ekledi. Yaşlıların ve Alzheimer hastalarının yaz aylarında sıvı alımı açısından dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini anlatan Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşlılıkta susama hissi azalır. Yaşlıların görebilecekleri yerlere su şişesi koyarak onların su içmelerini sağlamalıyız. Demans ve Alzheimerlı hastalar susadığını hissedemeyebiliyor. Yakınlarının sıvı alımı konusunda onları uyarmaları, gerekiyorsa su içirmeleri gerekiyor."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ