Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Göz kuruluğu ile başa çıkın

        Göz kuruluğu sık görülen göz hastalıklarından biri. Özellikle akşam saatlerinde gözde artan, yanma, batma, kaşıntı, yabancı cisim hissi, kızarıklık, aşırı yaşarma ve bulanık görme şikâyetiyle ortaya çıkar. Sağlıklı bir gözde, göz yüzeyi sürekli nemli kalmalıdır. Böylece gözkapaklarının kolay açılıp kapanması ve göz yüzeyinin korunması sayesinde kaliteli bir görüş sağlanır. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cem Mesci ve Op. Dr. Nihal Balcıoğlu, gözyaşının yeterli salgılanmaması ya da gözyaşı kalitesinin bozuk olması sonucu “kuru göz” sendromunun ortaya çıkabileceğini söylüyor.

        GÖZ KURULUĞUNUN BİRÇOK NEDENİ VAR

        * Kadınlarda, yaşlanmaya bağlı olarak gözyaşı salgısının azalması sık görülür.

        * Çevresel faktörler de göz kuruluğuna neden olabilir. Örneğin; kuru, sıcak, rüzgârlı veya dumanlı ortamlarda gözyaşı yeterli miktarda üretildiği halde, gözde birikemez.

        * Özellikle klimalar havayı kurutmakta ve gözyaşının buharlaşmasına neden olur.

        * Yoğun bilgisayar, tablet, akıllı telefon kullanımı, uzun saatler televizyon seyretmek de, göz kırpma refleksini bozacağından, buharlaşmayı artırarak göz kuruluğuna neden olurlar.

        * Bazı hastalıklar da gözde meydana gelen kurulukla ilişkili olabilir.

        * Gözyaşı bezlerinin yetersiz çalışması, gözyaşının az üretilmesine neden olur. Bu durum romatoid artirit, diyabet vb gibi sistemik hastalıklarla görülebilir.

        KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

        Göz kuruluğu probleminde öncelikle kuruluğa neden olan etken ortadan kaldırılmalı. Çevresel faktörlerden korunma da oldukça önemlidir. Bu nedenle bilgisayarda uzun süre çalışanlar için ekrandan gelen yansıma ve parlamalar önlenmeli, çalışma sırasında daha sık göz kırpma ve gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı edinilmeli. Gözleri az yoran yazı karakteri ve renkler seçilmeli.

        * Kuruluğa neden olabilecek rüzgârlı ortamlardan kaçının ve yüzerken koruyucu gözlük kullanın.

        * Günde en az 2 litre su için.

        * Omega 3’den zengin beslenin.

        * Düzenli uyku uyuyun.

        GEREKİRSE CERRAHİ

        Tedavi için, damla, jel ya da pomad şeklinde suni gözyaşları kullanılır. Katkı maddesi içermeyen tek dozluk suni gözyaşları daha sık tercih edilir. Göz kuruluğu tedavisi öncesinde, hastada romatoid artrit, sjögren, lupus ve benzeri bir sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Kuru göze neden olabilecek, göz yüzeyi kapanmasının yetersiz olduğu kapak bozuklukları da giderilmeli, gerekirse cerrahi olarak tedavi edilmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ