Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türkan Şoray'ın hastalığı ne?

        Türkan Şoray, bir dönem Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing sendromuna yakalandığını açıkladı.

        Oyuncu “Çalışıp üretince metabolizma da farklı çalışıyor. Bir sene önce Cushing sendromu oldum. Pek de bilinmiyor ülkemizde nadir bir hastalık, beni buldu” dedi.

        PEKİ NEDİR BU CUSHING SENDROMU?

        Cushing Sendromu’nda kilo yüz, boyun, üst sırt veya bel çevresinde daha belirgin oluyor.

        Harvey Williams Cushingtarafından 1932 yılında tanısı ilk kez konan Cushing Sendromu, kortizolhormonunun olağanın üstünde bir düzeyde olduğu durumlarda ortaya çıkan belirtiler bütünü olarak tanımlanıyor.

        Cushing hastalığı hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalık. Cushing hastalığı, Cushing sendromunun en sık rastlanan nedeni. Cushing hastalığına hipofiz bezinin fazla büyümesi ya da bir tümör neden olabilir. Cushing hastalığı olan insanlarda çok fazla ACTH bulunur. ACTH bir stres hormonu olan kortizolün üretimini ve salınımını kontrol eder. Yani çok fazla ACTH demek çok fazla kortizol da demek oluyor.

        İNCE KOL VE BACAKLARA RAĞMEN...

        Cushing sendromunun belirti ve bulguları değişmekle beraber sıklıkla ince kollara ve bacaklara sahip şişman gövde, büyük yuvarlak bir yüz (ay yüzü), ense ve omuzda aşırı yağlanma, kolayca moraran ve yavaş iyileşen ince nazik deri gibi belirtileri içerir.

        Hastaların karınları, baldırları, ve kalçalarında deri çatlaklarına benzer pembemsi çizgiler, kas zayıflığı, dayanma gücünde azalma, kemik erimesi (osteoporoz), yüksek kan basıncı ve kan şekeri ve baş ağrıları mevcut olabilir. Cushing sendromlu çocuklar aşırı derecede şişman olma, yavaş gelişme eğilimi gösterir ve hatta kısa boylu kalabilirler. Kadınların yüzlerinde, göğüslerinde aşırı kıllanma ve adet düzensizlikleri saptanabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ