Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Soğuk hava ve spor kalp krizine neden olabilir!

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Kalp krizi, göğsün ortasında ağırlık oturmuş gibi ezici, sıkıştırıcı vasıfta kollara özellikle de sol kola vuran ancak her iki kola da vurabilen, boyna yayılabilen, bol terleme, ölüm korkusu, bulantı ve kusmanın eşlik edebileceği bir göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkar.

        Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, ağrının istirahatte de eforla da tetiklenmiş olabileceğini belirtti. Kalp krizi geçiren hastanın dil altı ilaçlara cevap vermediğini, basit ağrı kesicilerle ağrısının geçmediğini vurguladı. Ağrı, en sık göğüs orta hattında olmakla birlikte midede, sırtta, kollarda da olabilir. Özetle alt çene ile mide bölgesi arasındaki tüm ağrılarda kalp de düşünülmelidir. Bunun yanında ani meydana gelen ölüm de akut kalp krizinin bir belirtisi olabilir. Kalp kriziyle birlikte ortaya çıkan kalpteki elektriksel fırtına hastanın ani ölümüne de neden olabilir. Yine ani gelişen nefes darlığı akciğer ödemi şeklinde de hastalar gelebilir. İşte kalp krizine neden olabilen o faktörler;

        Kalp krizi hangi yaş arasını tehdit ediyor?

        Daha çok 40 yaş üzeri kişilerde kalp krizi görülme oranı fazladır, yaşla birlikte risk de artar. Koroner risk faktörleri kişide ne kadar fazlaysa o kadar erken yaşta ortaya çıkabilir.

        SOĞUK HAVA KALP KRİZİNE YOL AÇABİLİR!

        Soğuk havalar neden olur mu?

        Soğuk hava direkt kendisi kalp krizine neden olmaz. Ancak ani sıcak, soğuk değişimleri plak yırtılması ve krizleri tetikleyen etken olabilir. Ani soğuğa çıkma damarlarda büzüşmeye yol açarak tetikleyici faktör olabilir. Yapılan çalışmalarda kış aylarında kalp krizi riskinin yaz aylarına göre nispeten daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kalp hastalarının ani sıcak soğuk değişimlerine karşı önlem almaları, soğuk havaya çıkarken çok iyi giyinmeleri, özellikle göğsün direk soğuk hava ve rüzgarı almamasına dikkat etmesi gerekir.

        BU TARZ SPORLAR KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR!

        Spor kalp krizini tetikler mi?

        Spor, kalp sağlığı için olumlu etkilere sahiptir. Biz hastalarımıza düzenli tempolu yürüyüş yapmalarını öneririz. Ancak ısınmadan ani yapılan yüklenme tarzı sporlar zararlı olabilir, önerilmez. Özellikle de halı sahada futbol oynamak çok risklidir. Önceden ısınmadan ani yüklenme yarar yerine zarar getirebilir. Çoğu kere yemek sonrası yapılan ve ısınmadan hırsla hali sahada ani yüklenme kalp krizlerini tetikleyebilmektedir.

        BU ÖNERİLER HAYAT KURTARIYOR!

        Kalp krizini önlemenin yolları nelerdir?

        Kalp krizine neden olan düzeltebilir risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp krizi riskini de azaltabiliriz.

        Bunlar;

        * Sigara içilmemesi, tansiyon hastalarının tansiyonun kontrol altında tutulması

        * Kilo alınmaması, şişmanların zayıflaması

        * Düzenli yürüyüşlerin yapılması

        * Hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi

        * Stresten uzak durulması

        * Kolesterol yüksekliği varsa düşürülmesi ile kalp krizi riskimiz azaltılabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ