Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Biliçsiz kullanılan zayıflama hapı ve zayıflama çayı ölüme neden oluyor!

        İnternet üzerinden satılan zayıflama ürünleri ya da çayları ani ölümlere neden olabiliyor. Zararlı etkileri nedeniyle piyasada yasaklanan bazı kimyasallar internet üzerinden satılan bu ilaçlarda kullanılabiliyor. Zayıflama ilaçları bir uzman kontrolünde kullanılmalı, bu ilaçları kullanmadan önce ise check up'tan geçmek gerekiyor.

        Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Aykan Canberk ve Uzm. Dr. Özgür Mollaoğlu, ölümlere yol açanzayıflama ilaçları-çayları hakkında bilgi verdi.

        İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aykan Canberk:

        "ÜÇ UZMANIN ONAY VERMESİ GEREK"

        Daha önce piyasada satılan birçok zayıflama ilacı zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır. Bu ilaçların kalp ve damar sistemi üzerinde istenmeyen etkileri bulunmaktadır. Gençlerde bile ani ölümlere neden olabilmektedir. Bir uzman kontrolünde kullanılırken bile en az 3 kez üzerinde düşünülmesi gerekmektedir. İlaçları kullanacak kişinin checkup tan geçirilerek tiroid ve dolaşım sisteminin kontrol edilmesi önemlidir. Gizli şeker ya da kalp hastalığı olan kişilerde bu ilaçların kullanılması ani ölümlerle sonuçlanabilmektedir. Tek bir uzman doktorun onayından ziyade en az 3 doktorun onayıyla bu ilaçların kullanılması gerekmektedir.

        BİTKİSEL ÇAYLAR MASUM OLMAYABİLİR

        Sadece ilaçlar değil bitkisel çaylar da aynı etkiyi yaratabilir. Bitkisel ürünlerin içinde buluna bazı maddeler böbrek ve karaciğeri zorlayarak ağır tahribata neden olabilir. Herkesin bildiği yeşil çay bile bazı kişilerde ters etki yaratabilmektedir. Dolaşım sistemini ters yönde etkileyebilen yeşil çay tansiyonu etkilerken kan şekerinde ani düşüşlere neden olabilmektedir. Kontrollü alınması gereken yeşil çay bile bu tür istenmeyen etkiler yaratabilirken zayıflamak için kullanılan bitkisel ürünler yıkıcı etkiler yaratabilmektedir.

        İŞTAHI KESERKEN YIKICI ETKİLER BIRAKABİLİR

        Zayıflama ürünlerinin içinde genellikle amfetamin ve türevleri bulunmaktadır. Bu madde iştah kesici etki gösterirken beraberinde uykusuzluk ve çarpıntı belirtileri de ortaya çıkar. Beyni ve kalp damar sistemini etkileyerek vücutta yıkıma ya da ani ölümlere neden olabilir. Zayıflama ilaçlarının içinde hem böbreği hem de karaciğeri yoran farklı maddeler de bulunmaktadır.

        SAĞLIKLI KİLO VERMEK MÜMKÜN

        Aktivite ve düzenli beslenme yoluyla sağlıklı kilo vermek mümkündür. Hiçbir spor aktivitesi yapılamıyorsa günde en az yarım saat yürümek gerekmektedir. Yaşlıların yürüyüş parkurlarını seçerken kalbi yoracak yokuşlardan kaçınması unutulmamalıdır. Efor harcayacak sporlardan uzak durmak kalbi korumak açısından önemlidir. Spora başlamadan önce de sağlık kontrolünden geçmek istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına alınması gereken önlemler arasındadır. Gençlerin spor öncesi sağlık kontrolünden geçmesi ani kalp krizlerini önleyebilmektedir. Karbonhidrattan ve şekerden uzak beslenmek kişiye özgü diyetlerle kilo vermek sağlıklı bir seçimdir.

        HIZLI KİLO VERMEK İSTEYEN SPORCULAR DA TEHLİKEDE

        Bu tür ilaçlar sadece kilolu insanlar tarafından değil hızlı kilo vermek isteyen sporcular tarafından da kullanılmaktadır. Müsabakalara az bir süre kala kısa sürede hızla kilo vermek isteyen sporcular yasak olmasına rağmen vücuttan su atıcı özelliği olan ilaçlar kullanabilmektedir. Karaciğer ve böbreğin etkilendiği bu durumlarda fazla potasyum kaybı sporcunun ölümüne neden olabilmektedir.

        LİSE ÇAĞINDA EĞİTMEK GEREK

        Fazla kiloları daha çok genç yaştakiler sorun yapmaktadır. Bu ilaçlara yönelim de genç nüfus arasında daha yaygın görülmektedir. Sağlık Bakanlığı piyasada satılan birçok zayıflama ürünü ve bitkisel çayı yasaklama yoluna gitmiştir. Ancak bu ilaçlar merdiven altı tezgahlarda ya da yurt dışından internetle getirilebilmektedir. Gençleri lise çağından itibaren bu konuda eğitmek alınabilecek tedbirlerin başında gelmektedir.

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu:

        "ANİ ÖLÜMLERE SEBEP OLABİLİYOR"

        Sağlık ve Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmayan ilaçların ya da çayların tamamından uzak durulması gerekmektedir. İnternet üzerinden alınan zayıflama çayları ya da ilaçları ani kalp krizlerine, ani ölümlere sebep olabiliyor. İnternet üzerinden satılan bu ilaçların birçoğu kontrol edilmemektedir. Kontrol edilemeyen bu ilaçların içinde daha önceden zararlı olduğu gerekçesiyle piyasadan kaldırılan bir takım kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler zararlı olduğu gerekçesiyle piyasadan kaldırıldığı zamankinin bile çok çok üzerinde zayıflama ilaçların ve çayların içine konularak satışa sunulmaktadır. Bu doz yükseldiğinde hipertansiyon, nabız hızlanması ile birlikte kalp zorlanabilmektedir. Kilolu insanların zaten kalp ve tansiyon sorunu olduğu göz önüne alınırsa bu ilaçlarla belli rahatsızlıkların daha da alevlenmesi söz konusu olmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ